Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

LEDER

Blå profil gir grønt havari

Regjeringen investerer i forbruk, ikke i grønn framtid.

BLÅ TIL BEINET:  Statsminister Erna Solberg.
BLÅ TIL BEINET: Statsminister Erna Solberg. Vis mer
Meninger

LEDER: Dette er en lederartikkel fra Dagbladet, og gir uttrykk for avisas syn. Dagbladets politiske redaktør svarer for lederartikkelen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Regjeringen har utstyrt statsbudsjettet med tre nøkkelord: Arbeid, aktivitet, omstilling. Dette er gode begreper som peker på noen de viktigste utfordringene Norge står overfor. Situasjonen preges av økende arbeidsledighet og behov for økonomiske stimulanser og omstilling. Likevel er regjeringens tiltak på flere områder enten svakt eller helt fraværende. Helheten preges av generelle skattelettelser for bedrifter og for de mest velstående, mens det grønne skiftet ikke har noen prioritet. Det blir ikke lettere av at skattelettelsene finansieres med en kraftig økning i bruken av oljepenger. Regjeringen investerer i forbruk, ikke i grønn framtid

Likevel er ikke Erna Solbergs og Siv Jensens statsbudsjett uten lyspunkter. Satsingen på forskning og utvikling er tydelig og framtidsrettet. Også investeringene innenfor samferdsel og annen infrastruktur har positive sider. Nedgangen i jernbanebudsjettet peker likevel i gal retning, samtidig som den bekrefter budsjettets mangel på grønn profil.

Det er oppsiktsvekkende at en norsk regjering i vår tid kan legge fram et budsjett som bygger på økning i utslipp av klimagasser. Budsjettet mangler helt tiltak som kan vri investeringer og nye arbeidsplasser i grønn retning. I stedet prioriteres alminnelig forbruk og lavere skatter uten noen grønn effekt. For svært mange velgere må den profilen framstå som nokså uforståelig når alle partier, unntatt Frp, har undertegnet et klimaforlik som skal redusere utslippene med 30 prosent innen 2020. Frp har aldri hatt noen tillit i miljøspørsmål, men nå svekkes også tiltroen til Høyre. Partiet prioriterer hardnakket store skattefordeler for det øvre sjikt av sine egne kjernevelgere, selv om dette ikke har noen positiv effekt på nyskapning og sysselsetting.

Venstre og KrF var i går forsiktige i sin omtale av statsbudsjettet. Etter kalamitetene i fjor høst ble de forespeilet en tidligere innflytelse på budsjettet. Har de fått det, er forsiktigheten både forståelig og ynkelig. I særlig grad gjelder det Venstre, som omtaler seg som Stortingets største miljøparti. I går krøp partiets ledere fram på magen i sin kritikk av budsjettets manglende grønne profil. Hvis Venstre er fornøyd med et budsjett som øker utslippene av klimagasser og torpederer klimaforliket, er det ikke lett å se partiets berettigelse som miljøpådriver.

Arbeiderpartiet åpner for et bredt skatteforlik, samtidig som Jonas Gahr Støre nokså forsiktig kritiserer budsjettets manglende klimaprofil. Det tyder på at Ap er på vei til sin klassiske posisjon. I økonomiske nedgangstider ser vi tydeligere partiets kraftsosialistiske arv, samtidig som det blir klarere at partiet ikke har fått miljøpolitikken under huden. I nedgangstider er det ikke plass til framtida. Stortinget har nå et stort flertall som vil bremse det grønne skiftet. Det er sikkert hyggelig for SV og Miljøpartiet, men ellers er det en særdeles dårlig nyhet.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!