Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

Blås i kritikken: Også nordmenn er gode nok for Salah og Liverpool

Tuftebarten har selvsagt rett i at store klubber som Liverpool er besatt av å tjene så mye penger som mulig. Men han tar feil om nesten alt annet.

ER DU RØD NOK, ER DU GOD NOK: Mohammed Salah er fra Egypt. Han er nok glad for norske Liverpool-tilhengere, uansett hva Tuftebarten måtte mene å vite. REUTERS/Andrew Yates/File Photo
ER DU RØD NOK, ER DU GOD NOK: Mohammed Salah er fra Egypt. Han er nok glad for norske Liverpool-tilhengere, uansett hva Tuftebarten måtte mene å vite. REUTERS/Andrew Yates/File Photo Vis mer
Kommentar

I uvanlig bittert innlegg i Dagbladet på lørdag tok Tuftebarten et voldsomt oppgjør med norske Liverpool-supportere.

Nordmenn «betyr ingenting» for klubben, mente han å vite. Med surmaga oppgulp dryppende over tastaturet slo han fast at «ingen i klubben aner hvem du er. Det finnes ikke en kjeft i byen Liverpool som bryr seg om deg», om du er norsk og liker Liverpool.

Det er nå, merker jeg, på tide med en spoilervarsel: Dersom det skulle være noen tvil, så er jeg Liverpool-mann og journalist i Dagbladet. Heldigvis for Dagbladet er jeg ikke fotballjournalist.

Men tilbake til den anonyme skribentbøddelens kvasse giljotin. Alle engelske Liverpool-tilhengere lyver dersom de sier det er hyggelig med besøk fra Norge, hevdet Tuftebarten også.

Og ingen - ingen!! - måtte tro at norske LFC-tilhengere er noe annet enn vandrende dollartegn for fotballklubben Liverpool. Dette hadde han kontroll på, nemlig.

Tuftebarten har selvsagt rett i at store klubber som Liverpool er besatt av å tjene så mye penger som mulig på sine tilhengere, men dette gjelder ikke bare LFC. Det gjelder alle de store.

Og så tar han samtidig feil om nesten alt annet.

For det første. «Du har ingenting å gjøre i Kiev 26. mai», skriver han stramt til oss nordmenn. Om du skulle være i tvil: Beskjeden gjaldt, så langt jeg kan forstå, alle nordmenn som måtte håpe på rød seier over Real Madrid.

Jøsses. Hvem gir Tuftebarten da lov til å dra på Liverpool-kamp, lurer jeg? Må du være engelskmann? Hva med skotter, det er jo nesten engelske, bare kulere, kan de komme? Om du har bodd i Liverpool eller Manchester i årevis, men har norsk pass, går det greit?

En slik inndeling er selvfølgelig dønn umulig, og det er klin kokos å hevde at Liverpool Football Club, eller supporterne, ønsker seg en tilhengerskare der alle er født i Liverpool, i England eller i Storbritannia.

For det andre. Tuftebarten skriver altså at «ikke en kjeft» i Liverpool «bryr seg om» (hva enn det måtte bety) norske LFC-tilhengere. Men er denne anonyme sverdslyngeren virkelig i stand til å klatre inn i hodene på briter, liverpudlians eller Jamie Carragher (som han drister seg til å gjøre)?

Neppe.

Jeg har selv drukket noen glass av Frank Strandli sitt favorittøl (pint) i Liverpool. Mange jeg traff var hyggelige, enkelte sa det var trivelig med nordmenn på besøk. Nå kan det selvfølgelig hende at jeg var skikkelig uheldig og bare støtte på psykopater og lystløgnere på løpende bånd, men jeg har mine tvil.

Rar dialekt, ellers virket folk ganske snille. Én fyr reiv i ei runde, til og med.

Det er riktig at noen briter forbanner seg over nordmenn som driver billettprisene i været, og det er absolutt delte meninger om hvor internasjonalt rettet klubber som Liverpool bør være.

Men er bildet så barnslig entydig som Tuftebarten skisserer? Selvfølgelig ikke.

Og for det tredje. Belegg og fakta styrker som kjent nesten alltid et argument. Når Tuftebarten velger å legge ut på bomtur uten disse reisekameratene, så må det nesten gå såpass galt.

Tuftebarten, han behøver ikke belegg, virker det som. Han bare vet ting, han. Så deilig dét må være!

Det er likevel en skummel sak, dette å vite så sikkert, for det kan lure deg til å tro at du ikke må argumentere for deg, at du ikke må ha belegg for dine påstander. Dette er en feilaktig slutning, selv om Tuftebarten hopper bukk over alt som finnes argumentasjon og faktisk belegg.

Bevisbyrden ligger hos Tuftebarten, og foreløpig henlegges denne saken grunnet bevisets stilling og aktoratets slappe sluttprosedyre.

Men så handler jo fotball om følelser. Tuftebarten har selvfølgelig rett til å mene at norske Liverpool-fans er naive i forholdet til klubben sin. Han har rett til å føle at Liverpool-fans er en kjip gjeng, også.

Mange er enig med ham i det. Vi kan være pretensiøse når vi sier «vi» om klubben «vår» og synger sanger vi egentlig ikke forstår helt.

Herregud, av og til avslutter jeg tekstmeldinger med «YNWA». Dét er ugreit, det.

Men jeg kan ikke se at dette angår Tuftebarten. Hva jeg velger å tro, hvor nær jeg mener LFC står meg og vice versa, er vel min sak?

Selv om Tuftebarten skulle ha rett, så har fotball uansett aldri handlet om rasjonalitet.

Å fornedre dem som bruker sparepengene på å reise fra Alta, Brummundal, Åsane eller Lillesand for å se Liverpool (eller andre engelske lag) spille, blir smålig og litt pinlig.

La nå folk få leve i bobla si, Tuftis, uansett hvor døv du mener bobla er.

Og hvis det er slik at Tuftebarten har planer om å relansere seg selv som sannhetens rettmessige lys på jord, som en galant ridder på søken etter selvbedrag, så finnes det langt større livsløgner å angripe enn nordmenns forhold til engelsk fotball. Nordmenns forhold til langrenn, for eksempel.

Den som leser Dagbladets Facebook-side forstår fort hva Tuftebartens eneste formål var: Å provosere. Det var alt.

Og dét, men ikke noe annet, lyktes han med.

***

NB! Vi ses i Kiev 26. mai, alle røde. Uansett om du er engelsk, indisk, amerikaner, tysk, kinesisk, irsk eller - gud forby - norsk.

Er du rød nok, så er du god nok.

YNWA.

Nei, fader. Nå gjorde jeg det igjen. Fortsatt ugreit, altså.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media