Blås på disse prikkene

Denne boka gjør minsten lykkelig og klok.

KREATIVT: Franske Hervé Tullet har laget en søt peke- og lekebok som sikkert også vil bli morsom på lesebrett. Illustrasjon: FRA BOKA
KREATIVT: Franske Hervé Tullet har laget en søt peke- og lekebok som sikkert også vil bli morsom på lesebrett. Illustrasjon: FRA BOKAVis mer

Les flere barnebokanmeldelser:
«Lille Ting»-bøkene
«Når alle sover»
«Tambar og trollkjerringa»
• «Elefanten i lenker»

ANMELDELSE: Hva er hyggeligere enn å sitte tett inntil barnet og oppleve en bok sammen? Ikke mye. Situasjonen er som skapt for nærhet og kos, men også læring.

Det har franske Hervé Tullet skjønt. Hans «En bok» er en gøyal lek med begreper, størrelser og farger.

Sanselek
Denne superenkle og kreative boka aktiviserer de aller minste. Her skal barnet trykke og gni på fargefriske prikker, riste og helle på boka, og klappe for å få ting til å skje. Og hva skjer hvis du blåser hardt på prikkene?:

«OPS! EH...Det var litt for hardt,» skriver Tullet når bokas neste side er blank. Alle prikkene er blåst vekk.

Forventning
Boka utfordrer barnet motorisk, og ikke minst mentalt. Ved å følge Tullets instruksjoner skal den lille oppleveren velge mellom farger, mellom høyre og venstre, trykke et spesielt antall ganger på en bestemt prikk. Slik får barnet en forståelse av tall, farger og begreper.

Blås på disse prikkene

Genialt nok virker boka som en øvelse i differensiering - i å skille ord fra hverandre. Den sier også noe om årsak og virkning: Hvis du klapper blir prikkene større. Hva skjer når du klapper enda mer, tro?

Forventing som oppfylles skaper glede. Mer konstruktiv moro kan man neppe få for minsten.

Ny klassiker?
Oppmerksomhetstrening, begrepslæring, lek og samhandling i ett. «En bok» kan bli en ny klassiker i samme gate som Eric Carles «Lille larven Aldrimett.» Carles bok har solgt 30 millioner eksemplarer siden den kom ut i 1969.

Felles før bøkene er kreativ læring, enkle og fargesprakende figurer. Energi. Carles bok er i tillegg en fortelling, et eventyr. Det får du ikke her.

Derimot får du en robust, søt og smart lekebok, som vil gjøre minsten lykkelig og klok.

• Les også: Dagbladet med stor barneboksatsing