Blåser bobler

DVD: Å holde nivået på tv-serier oppe sesong etter sesong er en kunst de aller færreste mestrer. «Nip/Tuck» er ikke noe unntak.

Det begynte så enormt bra. Sesong 1 var befriende frisk, overraskende vågal, direkte sjokkerende og vellaget i alle ledd. Historien om de to plastikkirurgene og barndomsvennene Sean og Christian som starter privatklinikk i Florida, bød på spennende intriger, interessante typer og var krydret med direkte bisarre elementer. I likhet med for eksempel «Sopranos» og «Six Feet Under» er den laget for kabelmarkedet. Det betyr at ting som de store reklamefinansierte kanalene bare kan drømme om å nærme seg, ble brettet helt ut. Sagt på en annen måte: Her var det rikelig med sex, vold og bannskap. At serien i tillegg så og hørtes svært bra ut – i hvert fall for å være en tv-serie – var med på å dra i riktig retning.

Sesong 2 var hakket svakere, men holdt likevel høy kvalitet. I sesong 3 rotet manusforfatterne seg inn i en etter hvert ganske søkt kriminalintrige, som stjal oppmerksomheten fra det som virkelig var viktig: Sjele- og kjærlighetslivet til hovedpersonene. Det er ikke lett å være mann i midtlivskrise.

Nå er sesong 4 å få i butikken. Den tar et skritt tilbake i retning utgangspunktet, men den er likevel ikke så bra som jeg håpet.

Stikkord denne gangen: Scientologi, seksuell ambivalens, gjestestjerner – og organtyveri.

«Kinesiske myndigheter har i mange år blitt anklaget for å stjele organer fra henrettede fanger til transplantasjoner.» kunne Dagbladet.no melde i november i fjor. Kinas helseminister Huang Jiefu bekreftet dette. «Bortsett fra en liten andel trafikkofre, stammer de fleste organene fra henrettede fanger», sa han.

Behovet for organer er enormt, at det foregår i andre former enn det kinesiske myndigheter innrømmer, er ikke usannsynlig. I «Nip Tuck» er det ikke myndighetene, men organiserte bander som står for tyveriene. En pen dame på en bar, en drink på hotellrommet og noen timer etter våkner du med ubeskrivelige smerter i siden og en nyre i minus. Våre kirurghelter havner ganske uskyldig midt oppi dette gørret, og kommer seg også ut av det på svært dramatisk vis.

Scientologi er et annet tema i denne runden, og levnes liten ære. Kirkens medlemmer er neppe særlig fornøyd med framstillingen, men det må de bare tåle. Både organtyverier og scientologi er uansett med på å gjøre at serien føles aktuell på en litt forskrudd måte.

Det er heller ikke tvil om at «Nip Tuck» er en populær arena å vise seg fram for store stjerner. I løpet av sesong fire dukker blant andre Brooke Shields, Kathleen Turner, Jacqueline Bisset, Rosie O’Donnell, Catherine Deneuve og Alanis Morissette opp. Og med mindre jeg tar helt feil vil det bli enda flere i neste sesong, når gutta flytter praksisen vestover…

«Nip Tuck» har helt fra starten beveget seg i grenselandet mellom seriøst drama og reinspikka såpe. I denne sesongen blåses det bobler rett som det er. Det er underholdende, men likevel synd. Seriens seriøse potensial blir ikke fullt ut benyttet.

Det som en gang var noe jeg uten forbehold anbefalte, oppleves mer og mer som en «guilty pleasure», noe jeg skammer meg litt for å si at jeg bruker tid på. Men bare litt.