NASTY WOMEN: Godt over en halv million mennesker marsjerte lørdag i Washington og flere millioner over hele USA og store byer rundt om i verden i protest mot Donald Trumps varslete politikk på en rekke områder. Video: CNNVis mer Vis mer

KOMMENTARER

Women's march on Washington

Blåser en lang marsj i Trump

Donald Trump skryter av at han har startet en bevegelse verden ikke har sett maken til. Han kan få rett.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Interne kommentarer: Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.
Publisert
Sist oppdatert

WASHINGTON DC (Dagbladet):

Det begynte med en enkel post på Facebook dagen etter at Donald Trump ble valgt til president. Teresa Shook, en bestemor på Hawaii, inviterte 40 venner på Facebook til å samles i Washington under innsettelsen for å protestere. Ikke mot Trump, men for rettigheter kvinner og minoriteter har kjempet fram gjennom flere tiår, og som hun fryktet var i fare under det nye regimet.

Det var en ganske så gammeldags idé i en tid hvor manglende bekymring for den hvite heterofile manns lidelser igjen er forklaringen på at høyrepopulisme er så populært. På venstresida har de også ment at kvinner som Teresa må slutte å kjenne på sin egen livmor og tenke mer på de fortapte menn i Michigan.

Som om ikke arbeiderklassen også består av kvinner. Som om ikke bolig- og finanskrisen også rammet kvinner. Som om ikke svarte kvinner tjener 47 cent for hver dollar en hvit mann tjener.

Men som sagt, Teresa var ingen bråkmaker. Hun hadde ikke tenkt å plage andre enn sine nærmeste med sitt engasjement. Hun la seg og våknet opp til at 10000 mennesker hadde meldt seg på, og noen uker seinere marsjerte flere millioner i Cape Town, Oslo og et 60-talls byer over hele verden. I London var gatene tettpakket. I Washington samlet marsjen flere deltakere enn tilskuere til Donald Trumps innsettelse.

Så hva var det egentlig som skjedde her, rundt hele USA og verden på lørdag? For bare et par måneder siden tapte Hillary Clinton, fordi mange av de samme som nå marsjerer i gatene, ikke en gang tok seg bryet med å rusle ned til det lokale stemmelokalet.

Donald Trump skjedde. Mange hadde ikke trodd det var mulig, andre hadde ikke fulgt så godt med og tenkte som de fleste amerikanere, at uansett hvem som styrer i Washington, spiller det liten rolle for meg og mine.

Trump spilte en rolle.

HARDT UT: Madonna snakket klart og tydelig under kvinnemarsjen i Washington. I klippet banner Madonna, noe som ble for mye for CNN. De har imidlertid fjernet reaksjonen sin og sensurert banningen i dette klippet. Foto: AP Photo/Jose Luis Magana, NTB Scanpix Video: CNN Vis mer

De siste ukene har han rullet inn et skrekkabinett av abortmotstandere og klimafornektere, en gammel rasist skal bli justisminister og en milliardær som tjente seg rik på boligkrisen skal ta seg av økonomien. Han omgir seg i hovedsak med hvite, styrtrike eldre menn, og det første han gjorde var å gå løs på Obamacare som har gitt 20 millioner flere amerikanere helseforsikring. Planned Parenthood, en organisasjon som blant annet tilbyr prevensjon og abortråd, ikke minst til unge og fattige, vil miste offentlig støtte. Selvbestemt abort er igjen under press.

Å tro at dette ville passere i lengden uten protest, er rimelig arrogant. Kanskje var de ikke klar over hva de tuklet med siden konservative har fått ture fram med abortmotstand og diskriminering av homofile og minoriteter i årevis. Med Trumps seier trodde man vel det var fritt fram, men det var i stedet dråpen som fikk engasjementet til å flomme over.

Etter år med underfinansiering og harde angrep fra republikanere, har Planned Parenthood de siste ukene opplevd en massiv tilstrømming av støttemedlemmer og kommer til å bli sentral i den uformelle motstandsbevegelsen gjennom sitt landsomfattende nettverk.

Beskjeden er klar: «We will never go back!»

I sin innsettelsestale skrøt Trump av å ha løftet fram det glemte folket, den tause majoriteten, men han hadde selv glemt kvinnene som for første gang i sitt liv gikk i demonstrasjonstog, som satte seg på fly og busser fra Ohio, Colorado og Michigan nettopp for å si; ikke tro du kan glemme oss, vi er her, og vi kommer til å minne deg på det hver dag de neste fire årene.

Det var riktignok skilt blant veteraner som sa «I´m too old 2 still be protesting this fucking shit», men å avvise demonstrantene som venstreaktivister, er like lettvint og farlig som å sette Trump-velgeren i bås på motsatt fløy. Tvert om var det tilløp til buing da filmskaperen Michael Moore prøvde å bruke deler av sin taletid til å drive partipolitikk og så splid mellom liberale og progressive.

Flere kommentatorer på høyresiden kritiserte marsjen for å ha en uklar og sprikende agenda, nettopp fordi den favnet bredt og inkluderte flere spørsmål enn det de regnet som tradisjonelle kvinnesaker, ikke minst klima og miljø.

Historikeren Doris Kearn Goodwin mener tvert om at det er helt naturlig siden kvinnebevegelsen alltid har hatt et generasjonsperspektiv og handlet om solidaritet i videste forstand. Det viser det brede internasjonale engasjementet, som overrasket mange amerikanere. Goodwin tror at Trump dessuten har undervurdert USAs enestående posisjon i verden. Hvis USA feiler, har det ringvirkninger og derfor følges han nøye.

Men det handlet ikke bare om Trump. Protestene i Europa var et lovende tegn på at det endelig mobiliseres mot høyrepopulismen i et kritisk valgår.

Hva kan de oppnå? Lørdag tok de allerede et første stikk ved å overskygge Trumps innsettelse, noe som irriterte ham så kraftig at han igjen langet ut mot «løgnepressen» og påsto at han hadde langt flere tilskuere enn bildene viste; ja, faktisk flest tilskuere i hele historien noe sted i verden, hevdet hans pressetalsperson Sean Spicer, som straks fikk kallenavnet «Komiske Ali».

Organiser dere, var hovedbudskapet. Ring dine folkevalgte hver dag, lag opprop, lag bråk. Denne type grasrotbevegelser er gjenkjennelig i USA, den har stoppet kriger og oljeledninger. Sosiale medier gjør det enklere, men mennesker i gatene er fortsatt uslåelig som våpen. Påfallende mange sa det samme da de ble spurt hva marsjen betydde; etter valget hadde de vært lamslått og motløse, de hadde følt seg alene, men nå fattet de håp i å være så mange.

For demokrater i mindretall er det et velkomment mandat som oppmuntrer til motstand, i første omgang mot å godkjenne noen av de mest kontroversielle kandidatene. I neste omgang gir det håp om at alle de som ikke gadd å stemme i presidentvalget, vil gjøre det neste gang de har sjansen.

Eller som Trump selv twitret: «Why didn’t these people vote?»

Den oppfordringen kan han komme til å angre. Trump var en vekker for dem som har tatt rettigheter for gitt, og som ikke tror det gjør en forskjell å engasjere seg. Hvis han fortsetter som han stevner, kan han regne med at motstanden både varer og vokser.

En enkelt kvinne på Hawaii kan ha skapt hans største mareritt og enda en bevegelse verden ikke har sett maken til.

SER DU DET?: Da Trump signerte papirer like etter innsettelsen i går, foregikk det noe helt annet i bakgrunnen, som mange kanskje ikke fikk med seg. Video: CNN Vis mer

Skrive til oss? Send innlegg her

Tekstlengde:

  • Kronikk: 5000 tegn
  • Hovedinnlegg: 3600 tegn
  • Underinnlegg: 2800 tegn

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer