BLIR 50 ÅR: Ole Edvard Antonsen hadde ikke noe valg: arv og miljø gjorde han til en verdenskjent trompetist. - Nå er jeg snart femti og må finner ut hva jeg skal bli når jeg blir stor, sier han. Foto: Anders Grønneberg
BLIR 50 ÅR: Ole Edvard Antonsen hadde ikke noe valg: arv og miljø gjorde han til en verdenskjent trompetist. - Nå er jeg snart femti og må finner ut hva jeg skal bli når jeg blir stor, sier han. Foto: Anders GrønnebergVis mer

- Blåser i om folk kaller meg harry

Ole Edvard Antonsen er en ujålete trompetist i verdensklasse som både spiller i opera og til dans - og nå drar han på en stor førjulsturné.

Hele livet har mottoet vært farens nådeløse ord: «Hold kjeft, spill bra.» Neste år blir han 50, og det har fått ham til å reflektere over livet.

- Det siste tiåret har vært det beste i karrieren så langt, men jeg er fortsatt sulten og har ennå mye ugjort.

Ole Edvard Antonsen tror han har de beste ti åra foran seg.

Desemberstemninger Søndag legger han ut på en førjulsturné sammen med Sølvguttene og Maria Solheim.

- Dette er tredje året jeg gjør dette.

SLIK STARTET DET: Sju år gamle Ole Edvard Antonsen spiller under «Triolen 69» i Hamarhallen - med faren Odd R. like ved. Foto: Privat
SLIK STARTET DET: Sju år gamle Ole Edvard Antonsen spiller under «Triolen 69» i Hamarhallen - med faren Odd R. like ved. Foto: Privat Vis mer

- Det begynte med juleplata «Desemberstemninger», som var det nest mest solgte juleplata dette året - etter Sissel og Odd, sier Antonsen.

Tidligere år har han reist rundt på kontinentet i november og desember og spilt barokkmusikk med kammerorkester. Men å være i Norge før jul er det han nå prioriterer.

Tøffe tak I høst var også Ole Edvard Antonsen med på innspilling av kjendisversjonen av «71 grader nord», som blir sendt på TV Norge vårhalvåret 2012.

- Jeg han ikke røpe hvordan det gikk, men det var tøft, sier han.

Han forteller at han gikk ned flere kilo. Men nå som jula nærmer seg og frister med ribbe og høykarbomat, skal det vel bli en ordning på vekta igjen.

Åndssnobberi Når begynte det, egentlig?

ÅRETS ARTIST:  Dagbladet kåret Ole Edvard Antonsen til Årets artist i 1992.
ÅRETS ARTIST: Dagbladet kåret Ole Edvard Antonsen til Årets artist i 1992. Vis mer

Sannsynligvis ved unnfangelsen for 50 år siden, født inn i en musikalsk familie der musikk var lek og alvor. Ingen sjanger var viktigere eller finere enn andre, klassisk musikk gikk hånd i hånd med storbandjazz og dansemusikk.

- Det fins nok av åndssnobber - innen for alle sjangere, egentlig, sier Antonsen og blar i gamle utklippsbøker.

Han blåser i om folk kaller ham harry eller om de beskriver musikken som heismusikk. Han omfavner det meste: dans, pop, rock, klassisk, jazz - han er gjerne mannen som gir crossover et ansikt.

Årets artist Ole Edvard har om lag 30 utklippsbøker og like mange esker med programmer og plakater. Foreldrene hans var tidlig ute med å ta vare på det pressen skrev om ham. Han blar, og minner strømmer på.

- Etter suksessen med «Tour De Force»-albumet kåret Dagbladet meg til Årets artist i 1992. Det var da det for alvor tok av.

Men man skal mange år tilbake for å finne de første opptredenene. De aller første, sammen med dansebandet til faren, har han ikke bilder av.

«Triolen 1969» Ole Edvard vifter med et famlet utklipp - et bilde av ham og faren, Odd R. Antonsen, fra Hamarhallen under arrangementet «Triolen 1969».

- Jeg er sju år gammel og spiller kornett med faren min sittende på huk, sier Ole Edvard.

Han viser også fram et utklipp fra en svensk avis datert sommeren 1971, der den ni i år gamle pjokken imponerer avisas utsendte med sitt trompetspill.

- Når jeg blir stor ... Ole Edvard Antonsen er en trompetist i verdensklasse, og er ettertraktet som solist over hele kloden.

- Jeg er utrolig ydmyk til alt jeg har opplevd. Jeg blir 50 år, nå er det på tide å stoppe opp, tenke og finne ut hva jeg skal bli når jeg blir stor.

Hva det blir, er han ikke sikker på ennå. Men tida med familien er viktig. At det å reise 250 dager i året, er noe han neppe vil prioritere i tida framover.

GAMLE MINNER: Ole Edvard Antonsen blar i en av de om lag 30 utklippsbøkene som foreldrene har samlet gjennom mer enn 40 år som aktiv musiker. - Her er mange minner, men jeg har mange aktive år igjen, sier han. Foto: Anders Grønneberg
GAMLE MINNER: Ole Edvard Antonsen blar i en av de om lag 30 utklippsbøkene som foreldrene har samlet gjennom mer enn 40 år som aktiv musiker. - Her er mange minner, men jeg har mange aktive år igjen, sier han. Foto: Anders Grønneberg Vis mer