Blåser i råneryktet

VINSTRA (Dagbladet): Gucci-faktoren er rekordlav og festivalen forfølges av jallarykte. Men det driter titanofolket i. - Alle venninnene min ler av meg, men det er ett fett, flirer Vibeke Meiland (30) fra Bærum, som er på Titano for sjuende gang.

La det være sagt med en gang: Det finnes mer urbane arrangementer enn Titanofestivalen. Mange mennesker, noen vil kanskje si de fleste mennesker, ville ikke overlevd å bli vekket av «Drømmen om Elin» sunget av en buss fulle oppdalinger. Men Titanofestivalen er ikke for alle. Den er for gammeldansfolket.

Men:

Jøss, Titanofestivalen er fyll, masse fyll. Det er lett å drukne i svømmende øyne og stive blikk, uten at det nødvendigvis skiller Titano fra andre festivaler.

Ekte kjærlighet

Selv om det er høy rundgangsfaktor på dansepartnerne og masse klemming, litt kyssing og et og annet klaps på baken:

- Mannfolk finner du i hvert fall ikke her. Halvparten er over 80 år. Kanskje hvis du er ute etter pæng, sier Linn Hege Bolstad. Hun er 24 år og åtte dager. Og single.

Kjærlighet er det likevel nok av på festivalcampen. Kjærlighet til andre gammeldanselskere og til musikken. Særlig musikken.

- Man er nødt til å ha vært her for å skjønne poenget, mener Linn-Hege.

- Alle venninnene mine ler av meg, men det er ett fett, sier Bærums-jenta Vibeke Meiland(30). Hun har plassert ungene hos bestemor, har stemme som en punktert torader og er på festivalen for sjuende år på rad.

Oldemor svinger seg

Edna Jakobsen (61) blir oldemor ved juletider, men tviholder på sin rett til å svinge seg med den skinnkledte machosjarmøren Johan Lien (40).

Er det virkelig bare idyll?

- Nei, vi har hørt noen ungdommer som spiller kunstig musikk, midt i festivalcampen, røper to eldre herrer.

De hører på Bjørns orkester med utblandet kaffe i høyrehånden.

Poncho på bordet

- Disse går det mange av, forteller salmaker Per Kristiansen(40), og peker på skinncapser med bilmerker i fronten.

- Og disse.

Kristiansen rasler med to skinnbelter med Harley Davidson-spenner.

- Skinnvester, da?

- Nei, det har gått overraskende dårlig.

Det er ullgensere, skinnvester, grilldresser, tresko...og jammen slenger det en steinvaska 80-talls bukse i blant også. Klær er ikke den største utgiftsposten på festivalen.

- De e dyrt med grillmat heile veka, fastslår bassist Sigbjørn Sjursen (22). Han kommer fra Landsfestivalen på Geilo og skal delta med bandet BT's. Og danset på bordet i det irske teltet. Folkemusikken fra den grønne øya fikk det til å bruse hett i spelemannsårene. Og det blir bare ustyrtelig moro når en stødig kar i poncho drar med seg ei jente i grønn grilldress på bordet. I bukselinningen har hun hånden til kjæresten eller en ivrig beiler. Han vil ha henne ned fra bordet, men velter isteden tre øl.

Ute på salgsområdet står den svenske spåkonen Sonja, sikkert kjent fra tv og aviser. Hun spår i hendene.

- Jeg har hatt masse kunder, sier hun, men vil ikke anslå noe tall.

- Mange fulle cowboyer, eller?

- Jajajaja, sier hun alvorlig og forteller at hun har blitt feilsitert i en avis før.

Urnorske Titano


Et opphold på Vinstra mellom 20. og 25. juli er noe av det mest eksotiske du kan gjøre i Norge. Titanofestivalen ble lenge sett på som et uttrykk for det urnorske. Med sin utdaterte musikkform, tradisjonelle klesstil og gjennomførte dyrking av campinglivets gleder blir Titano unntaket som bekrefter det moderne Norge.

Tida går, Titano består.

«Man er nødt til å ha vært her for å skjønne poenget»Linn Hege Bolstad

24 år og single

MORO: Ann Mari Melhus og Marit Nøttveit er skjønt enige: -Vi må ha det litt artig.