Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Blåser i rapporten

Utredningen om nytt Munch-museum legges frem til uka. Men Lambda-forkjemperne ser ut til å stå på sitt - uavhengig av hva rapporten sier.

MER SIRKUS LAMBDA?: - For Høyre er og blir Lambda det mest aktuelle alternativet, sier leder i Kultur- og utdanningskomiteen, Øystein R. Sundelin i Høyre. 
Foto: Herreros Arquitectos
MER SIRKUS LAMBDA?: - For Høyre er og blir Lambda det mest aktuelle alternativet, sier leder i Kultur- og utdanningskomiteen, Øystein R. Sundelin i Høyre. Foto: Herreros Arquitectos Vis mer

(Dagbladet): - Jeg har ingen tro på at noen av de utredede alternativene vil tilfredsstille de ønskene vi har for et nytt Munch-museum, sier Erik Lunde, bystyrerepresentant for KrF og medlem i Kultur- og utdanningskomiteen i Oslo.

Før jul forkastet oslopolitikerne planene om å bygge et nytt Munch-museum i Bjørvika. I stedet ble det besluttet å utrede Nasjonalgalleriet/Tullinløkka og Tøyen som alternative beliggenheter. Den nye Munch-utredningen foreligger først til uka, men Lamda-partiene står like fast på at et nytt Munch-museum bør ligge i Bjørvika.

- Må handle nå - Uten at jeg kjenner innholdet i utredningene, tror jeg at de kommer til å vise at et museum i Bjørvika er den beste løsningen og at Lambda fremdeles er et høyst reelt alternativ. Lambda vil være et som fagfolk mener er godt egnet og som kommunen allerede har brukt 100 millioner på. Hvis man ikke vil risikere ytterligere forsinkelser, tror jeg at vi nå må handle og gå for Lambda, sier Lunde.

Leder i Kultur- og utdanningskomiteen, Øystein R. Sundelin i Høyre, står også fast ved partiets opprinnelige standpunkt.

-For Høyre er og blir Lambda det mest aktuelle alternativet. Men vi kan ikke være bombastiske den ene eller den andre veien, og vi er villige til å sette oss ned og forhandle for å komme frem til en god løsning. Det viktigste er at den verdensarven vi besitter blir forvaltet på en god måte, sier Sundelin.

Rapporten skal først overleveres Kulturbyggene i Bjørvika som er underlagt Oslo kommune. De skal påse at oppdraget er utført i tråd med bestillingen før utredningen oversendes Oslo kommune. Dermed vil rapporten trolig ikke bli offentliggjort før tidligst fredag, og kanskje ikke før mandag uka etter.

-Utsatt leveringsfrist -Utrederne OPAK har gitt beskjed om at de ønsker å utsette fristen fra mandag til onsdag. Jeg kjenner ikke til detaljene i hvorfor de ønsker det, men det er ikke så veldig uvanlig i en så omfattende utredning, sier byråd for kultur og næring, Hallstein Bjercke, til Dagbladet.

Bjercke sier han vil vurdere både kostnadsramme, tidsramme og museumskvalitet for alternativene på Tullinløkka og Tøyen, men er klar på at for Lambda så vet de både at kvaliteten er god og de kjenner tid og pris.

-Hvis det viser seg at Lambda er det beste alternativet, ville vært uklokt av bystyret å velge noe annet, sier Bjercke.

Høyre, KrF og Venstre manglet to stemmer for å få gjennomslag for Lambda. Miljøpartiet De grønne (MDG) har imidlertid åpnet for å bytte side i saken.

- Hvis Lambda er alternativet som klarer å samle et flertall, støtter vi det, uttalte Harald Nissen i MDG til NRK tidligere i sommer.

Det innebære i såfall at det bare mangler én stemme før det er flertall for et nytt Munch-museum i Bjørvika i Oslo.

VENTER PÅ RAPPORTEN: - Hvis det viser seg at Lambda er det beste alternativet, ville vært uklokt av bystyret å velge noe annet, sier byråd for kultur og næring Hallstein Bjercke  Foto: IKT-Norge
VENTER PÅ RAPPORTEN: - Hvis det viser seg at Lambda er det beste alternativet, ville vært uklokt av bystyret å velge noe annet, sier byråd for kultur og næring Hallstein Bjercke Foto: IKT-Norge Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media