Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

Blasfemisk forhud

Noen vil skjære karikaturer ut av aviser, andre vil skjære forhuden av små barn.

 Fra 1. januar  har norske sykehus fått ansvar for å skjære vekk den blasfemiske forhuden til guttebarn, uten at barna har noe de selv skulle sagt. Foto: Scanpix
Fra 1. januar har norske sykehus fått ansvar for å skjære vekk den blasfemiske forhuden til guttebarn, uten at barna har noe de selv skulle sagt. Foto: Scanpix Vis mer
Meninger

I årevis har folk trådd forsiktig rundt religion. Det har vært nesten ulovlig å kritisere omskjæring, motstand mot ytringsfrihet eller kvinneundertrykking fordi vi ikke skal «tråkke på folks tro». Tiden for å feige unna de viktige debattene i møtet med religiøse autoriteter er forbi.

Tusenvis tok til gatene i Paris for å forsvare ytringsfriheten. For meg var demonstrasjonen et oppgjør med noe enda større. Demonstrantene nektet å la en religion diktere hva som er akseptabelt og ikke. Ingen skal få tvinge et annet menneske til å endre sin religion, og på samme måte skal ingen religion få diktere fellesskapet. Våre regler bestemmes i demokratiet, ikke hos biskopen, mullaen eller rabbineren.

De norske politikerne som har ropt høyt om ytringsfrihet har likevel vært underlig stille når det kommer til omskjæring. Fra 1. januar har norske sykehus fått ansvar for å skjære vekk den blasfemiske forhuden til guttebarn, uten at barna har noe de selv skulle sagt.

Jeg mener alle skal stå fritt til å styre sitt eget liv og sin egen religion, men straks du vil gjøre inngrep overfor andre eller samfunnet er det våre felles regler som skal gjelde. Ingen skal få skjære i barn for å tilfredsstille sin egen religiøse overbevisning akkurat som ingen skal få innskrenke ytringsfriheten til andre.

Om folk vil omskjæres når de har fylt 15 år og når lavalder for livssyns-bestemmelse må de få lov til det. Omskjæring i dag merker i stedet barn for livet til bestemte religiøse og kulturelle tilknytninger. Vi skjærer av en kroppsdel for å tilfredsstille en gud barnet selv ikke bekjenner seg til. Det er et angrep på barnets religionsfrihet. Det er en skam for et moderne demokrati.

Høyre angrep med rette Arbeiderpartiet og Støre for å feige unna et klart forsvar for ytringsfriheten. Samtidig har de selv bøyd av for religiøse krav og vil bruke offentlige helseressurser på å skjære i friske guttebarn. Et inngrep som kan gi varig nedsatt følsomhet ved sex og andre komplikasjoner.

Religion er ikke hellig. I møtet med urimelige krav som skader samfunnet eller innskrenker vår felles frihet må vi stå opp for menneskerettighetene. Norske politikere hopper i alle retninger for å tekkes velgerne når de i stedet burde forsvare folks rettigheter i møtet med religiøse, og andre, autoriteter.

Noen vil skjære karikaturer ut av aviser, andre vil skjære forhuden av små barn. Sosialistisk Ungdom vil stanse begge deler. Vi har flertallet i folket med oss. Nå må snart Stortinget våkne.