LEDER

Blått så langt øyet rekker i Netanyahus Israel

Det israelske politiske spekteret er etter gårsdagens valg blått så langt øyet rekker, med et islett av brunt.

MOT HØYRE: Mens fredsprosessen med palestinerne har havnet lenger og lenger ned i den politiske skraphaugen, har israelske velgere gått mot høyre. Foto: Thomas COEX / AFP / NTB Scanpix
MOT HØYRE: Mens fredsprosessen med palestinerne har havnet lenger og lenger ned i den politiske skraphaugen, har israelske velgere gått mot høyre. Foto: Thomas COEX / AFP / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Leder: Dette er en lederartikkel fra Dagbladet, og gir uttrykk for avisas syn. Dagbladets politiske redaktør svarer for lederartikkelen.
Publisert
Sist oppdatert

Det gikk som de fleste regnet med i gårsdagens israelske parlamentsvalg. Til tross for tre korrupsjonssaker hengende over seg og synkende popularitet blant velgerne, sikret statsminister Benjamin Netanyahu seg sin femte valgseier. Det har ingen klart før. Men det er ikke først og fremst Netanyahus Likud-parti som har brakt ham til makta, men religiøse og nasjonalistiske samarbeidspartier som står enda lenger til høyre.

Benny Gantz og hans valgallianse Blått og hvitt, fikk like mange mandater som Likud, men har på langt nær så mange potensielle samarbeidspartnere. Det burde de ha visst de som trodde at den tidligere forsvarssjefen skulle klare å vinne valget. Og sjøl om Gantz sto fram som mer moderat enn Netanyahu, er det bare gradsforskjeller i deres politiske credo.

Det israelske politiske spekteret er etter gårsdagens valg blått så langt øyet rekker, med et islett av brunt. Det er trist for et land som omtaler seg som Midtøstens eneste demokratiske stat.

Mens fredsprosessen med palestinerne har havnet lenger og lenger ned i den politiske skraphaugen, har israelske velgere gått mot høyre. Det israelske arbeiderpartiet, under ledelse av David Ben Gurion, var hovedarkitekten da staten Israel ble etablert i 1948. I dag er partiet nesten utradert. Av nasjonalforsamlingen Knessets 120 medlemmer kommer bare seks fra arbeiderpartiet. Venstrepartiet Meretz, som likner på SV, fikk fire mandater. For arabiske partier gikk det heller ikke så bra, men det skyldes blant annet at mange israelske palestinere boikottet valget. De mente de ikke hadde stort å vinne uansett.

Netanyahu har 42 dager på seg til å danne regjering, og kanskje kan han trenge den tida. For det er harde forhandlinger som nå skal innledes, både når det gjelder politiske posisjoner og politisk plattform. Det hefter også et lite spørsmålstegn ved tidligere forsvarsminister Avigdor Liebermans parti Israel vårt hjem, som fikk fem mandater og som dermed er på vippen i Knesset. Lierberman trakk partiet sitt ut av Netanyahus regjeringskoalisjon i november i fjor. Ideologisk hører han hjemme på statsministerens side, og med noen krav innfridd bør vel den saken være grei.

Når Netanyahu har regjeringen klar, ligger en stor oppgave foran ham; å få endret loven slik at han som statsminister kan få immunitet hvis riksadvokat Avichai Mandelblit tar ut korrupsjonstiltale mot ham. Lenge leve demokratiet.

Skrive til oss? Send innlegg her

Tekstlengde:

  • Kronikk: 5000 tegn
  • Hovedinnlegg: 3600 tegn
  • Underinnlegg: 2800 tegn

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer