Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

- Ble 31 år eldre i løpet av russetida

NRK sjekket hva russetida gjør med kroppen.

TESTET:  Disse syv ungdommene Iselin, Andreas, Evelyn,  Linda, Espen, Theo og Ida, ble fulgt av NRK gjennom russetida i mai. Før og etter den harde festinga testet leger, psykologer og eksperter i idrettsfysiologi deltakerne. Det som skremte deltakerne mest var hvor mye deres fysiske alder steg med i løpet av partyperioden på en måned. Foto: NRK.
TESTET: Disse syv ungdommene Iselin, Andreas, Evelyn, Linda, Espen, Theo og Ida, ble fulgt av NRK gjennom russetida i mai. Før og etter den harde festinga testet leger, psykologer og eksperter i idrettsfysiologi deltakerne. Det som skremte deltakerne mest var hvor mye deres fysiske alder steg med i løpet av partyperioden på en måned. Foto: NRK. Vis mer

(Dagbladet): - Alle skjønner at det ikke er smart å være på fylla rett før din viktigste eksamen, sier Ole André Sivertsen.

Programlederen for det omdiskuterte NRK-programmet «Fylla», fulgte i mai i år en gruppe på syv russ. Han ville teste virkningen av den største fyllekula de fleste går i gjennom i løpet av livet.

Onsdag kveld viser han resultatet av hva som skjer med kroppen til 18-åringer når man drikker så hyppig over kort tid.

Flere av deltakerne vises fulle på tv, men NRK har ingen betenkeligheter med å sende fulle 18-åringer på tv.

- Alle de involverte sagt seg villige til å være med og har godtatt premissene både muntlig og skriftlig, sier Sivertsen.

Testet grundig Først ble de test av leger, psykologer og eksperter i idrettsfysiologi. De sjekket russens kondisjon, fysiske alder, leververdier og den mentale tilstanden deres. Etter en måneds festing under russetida gjorde de de samme testene.

NRK var flue på veggen under feiringen. Og det blir gjort noen ganske oppsiktsvekkende funn blant de 7 russene før og etter feiringen.

- Vi ser en fryktelig nedadgående kurve på kondisjon og tendenser til endringer av fysikken generelt. Vi fant ikke alarmerende leverskader, men vi ser tendenser. De var fortsatt innen grenseverdiene, men i øvre sjikt, sier Sivertsen til Dagbladet.

Han presiserer at de ikke driver med forskning i programmet. Det som skremte deltakerne mest var likevel hvor mye deres fysiske alder steg med i løpet av perioden på en måned.

- Det er ikke kult at du som 18-åring plutselig har fått en kropp som en 40-åring. Alle ble svært overrasket over den slående resultatet.

Økte alderen med 31 år I snitt økte alderen til de syv deltakerne med 6 år.

To av jentene opplevde at testene etter russetiden viste at de hadde kropper tilsvarende henholdsvis en 49-åring og en 48-åring. 

I tillegg presterte deltakerne dårligere på mentale tester det i utgangspunktet var ventet at de skulle blitt bedre på.

Geir Scott Brunborg, rusmiddelforsker ved Statens institutt for rusmiddelforskning, Sirus, er positiv til at NRK setter fokus på skadene ved russefylla.

- Å få frem skadevirkningene av alkolhol er positivt. At det i tillegg er satt inn i en underholdende ramme som gjør at programmet når ut til et bredt publium er fint, sier han.

- Er du overrasket over funnene?

- Nei, jeg er ikke overrasket. Alkohol er årsaken til mange helseproblemer, og det at skadevirkningene er så store over kort tid forteller hvor negativ innvirkning alkohol har på kroppen. Det at eksamen avlegges etter dette, er en lite heldig kombinasjon, sier Geir Scott Brunborg i Sirus.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling