Fredrik Virtanen

Ble anklaget for voldtekt og fikk sparken. Nå gir norsk forlag ut boka hans

- Det var nattsvart å bli utsatt for en «public shaming», sier den svenske mediepersonligheten Fredrik Virtanen.

BOKAKTUELL: Fredrik Virtanen tidligere journalist i Aftonbladet men måtte gå etter me too anklager. Nå har han skrevet bok om saken.Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet
BOKAKTUELL: Fredrik Virtanen tidligere journalist i Aftonbladet men måtte gå etter me too anklager. Nå har han skrevet bok om saken. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

(Dagbladet): «Jeg har oppført meg som en drittsekk, men aldri dopet noen ned eller voldtatt noen», sa Fredrik Virtanen til Aftonbladet i 2017.

Fredrik Virtanen

  • Født 15. november 1971.
  • Jobbet i avisen Aftonbladet siden 1994.
  • Var kommentator fra 2011 til han måtte slutte i desember 2017.
  • Har gitt ut bøkene Olyckligt kär i ingen speciell, (2006) og Kraschad (2008).
  • Gift med forfatter Karolina Ramqvist.
  • Har en stedatter (15), en sønn (9) og en datter (7).

Det er et av ytterst få intervju den tidligere kritikerroste kommentatoren i samme avis gjorde etter han ble stemplet som «Sveriges Harvey Weinstein».

Inntil nå.

Nå er den svenske medieprofilen aktuell med sin versjon av hva som skjedde etter at metoo-bølgen først skyllet over USA, og så ble massiv i Sverige. Virtanen ble blant annet anklaget for å ha dopet ned og voldtatt den svenske skuespilleren og Instagram-profilen Cissi Wallin. Hun framførte anklagene først i sosiale medier, så kom sakene i etablerte svenske medier.

- Det var nattsvart å bli utsatt for en «public shaming». Det føltes som om hele Sverige kastet egg på meg, og ingen turde si imot. Mitt sosiale fall var enormt. Nå er det lille livet med familien alt som betyr noe, sier Virtanen (47) nå fra lokalene til det norske forlaget Gloria i Oslo.

Det var ingen svenske forlag som ønsket å publisere boka hans, «Uten nåde». Nå kommer boka ut samtidig i Norge og Sverige.

Nektet i Sverige

For 10-15 år i tid var han en drittsekk, gjentar han. Samtidig som karrieren tok av og han ble en anerkjent kommentator og ledet sitt eget tv-show, ble livsstilen stadig verre. Han drakk daglig, og tok regelmessig kokain. I denne perioden møter han kvinnen som i boka bare betegnes som «Instagramkjendisen». Hun ble med til han på nachspiel i 2006. Flere år etterpå hevdet hun på nettet at hun ble dopet og voldtatt av Virtanen, og anmeldte seinere forholdet i 2011.

HÅPER Å STARTE DEBATT: Fredrik Virtanen håper hans nye bok skaper en selvkritisk debatt i svenske medier. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet
HÅPER Å STARTE DEBATT: Fredrik Virtanen håper hans nye bok skaper en selvkritisk debatt i svenske medier. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet Vis mer

Selv hevder Virtanen at det aldri skjedde noe annet enn klining mellom de to, og saken ble henlagt på grunn av bevisets stilling.

Utdrag fra begges avhør er å finne i Virtanens nye bok.

Under metoo-høsten navngir kvinnen Virtanen, og flere kvinner kommer med anklager mot ham. I oktober 2017 publiserer svenske medier hans navn, og Virtanen mister jobben - og æren.

Ville ikke gi ut boka

Ingen forlag i Sverige ville gi ut boka til den tidligere, store medieprofilen. Saken er fortsatt så betent i nabolandet.

- De store forlagene jeg kontaktet ville tidligst gi den ut om tre år, da følelsene rundt dette hadde roet seg. Jeg tenker det er en intellektuell kollaps, og veldig feigt. Samtidig forstår jeg dem. Sosiale medier er en stor maktfaktor. Svenske forlag som hadde gitt ut denne boka, ville tjent en del, men også fått mye dritt, protester og boikott. Sånne ting er økonomisk merkbart, sier han.

Utsvevende liv

Men nå foreligger boka. I den forteller Virtanen om hvordan de siste åra har vært, etter at han mistet jobb og venner, blir møtt med sjikane på gata av forbipasserende og har fått en rekke trusler.

Han forteller også om en utsvevende tid i på midten av 2000-tallet, der han var rusa store deler av tida og ifølge han selv hadde over 150 seksualpartnere.

- Jeg var en liten, lokal rockestjerne, med et tv-program og en blogg, og hadde groupies og mye tilfeldig sex. Jeg fikk for meg at jeg var konge da jeg var på kokain og sprit. Samtidig har jeg valgt ut de verste tingene, for at boka skal være interessant, sier han og karakteriserer selv biografien slik:

- Det er ei bok som tar en titt på mine og medienes mislykkethet og tilkortkommenhet. Den funderer også over hvor samfunnet er på vei, når en sosiale medier-mobb tar over for rettsvesenet, sier han om de mange beskyldningene som kom mot han i sosiale medier.

- Tar du ingen selvkritikk for det som har skjedd?

- Jeg har alltid vært selvhatende, og jeg skjønner at jeg er skyldig i mange ting i mitt tidligere liv. Jeg har krenket mange, og kjenner skyld for min dårlige livsstil. Men det er noe annet enn å ha voldtatt noen, sier han nå.

- Jeg har en «smutsig» munn, litt tourettesartet, noe mange tidligere syntes var morsomt. Jeg har skjønt at det også kunne vært skremmende, og at folk så meg som en stor og høylytt person med makt. Men jeg selv var dypt deprimert og følte meg verdiløs. Oppfatninger om en person kan være utrolig forskjellig, sier han.

- Du kaller deg selv feminist, men i boka omtaler du og vennene dine kvinner både som horer og fitter. Hvordan henger det sammen?

- Det var sjargong da vi var fulle, å si hore betydde ingenting. Men jeg var like ille mot menn, og kalte alle fitter og kuker på den tida. Jeg hadde ikke et politisk korrekt privatliv, men det jeg skrev var ikke like grenseløst som meg.

- Jeg ser meg selv som feminist. Men mange mener det er vanskeligere å kalle seg feminist nå, fordi begrepet er kidnappet av venstreradikale på nettet.

Har forandret seg

Han hevder det ikke lenger er like langt mellom hans private framtoning og hans politiske overbevisning. I 2007 sluttet han med narkotika, og møtte forfatter Karolina Ramqvist som skulle bli hans kone og fikk barn.

- Kona mi og jeg er blitt enda nærmere hverandre etter alt dette. Vi har forstått at vi ikke kan stole på andre. Livet er mindre, men jeg har begynt å trene og vi har fått hund.

Krass kritikk av mediene

«Uten nåde» retter også krass kritikk mot svenske medier for at de tillot det Virtanen kaller en heksejakt mot han og andre profilerte svenske menn.

- Mediene i Sverige havarerte under metoo, og nå vil de ikke snakke om deres skyld. Mange har mistet tilliten til mediene etter dette. Det ble aldri sånn i Norge. Kanskje med Trond Giske, men VG ba om unnskyldning etter at de trykket ting som ikke stemte. Men i Sverige har det ikke skjedd, alle sitter i shiten.

Inntil våren 2018 da SVTs «Uppdrag gransking» lagde en reportasje om hans sak, var det lite selvkritikk om metoo-dekningen i Sverige. Men nå er 22 medier felt i Sveriges svar på PFU – Pressens Opinionsnämd for brudd på god presseskikk i metoo-saker. Og noen av påstandene mot Virtanen viste seg å ikke være riktige.

Ville ta eget liv

I boka skriver han også om hvordan den profilerte direktøren ved Stockholms Stadsteater, Benny Fredriksson ble utsatt for en rekke anklager om sextrakassering, og siden tok sitt eget liv på et hotellrom i Sydney, 58 år gammel.

Virtanen mener han var i faresonen for å gjøre det samme.

- Jeg tenkte på det, men kom fram til at barna trengte meg, og at det var bedre at jeg tok hånd om dem selv om jeg hadde fått denne skammen.

Nå forsøker 47-åringen å se framover, forteller han, mens den nye boka ligger på bordet foran ham.

- Jeg er nervøs for hva kritikere skal tenke om den, om det blir bokbål i Sverige og om bokhandlere tørr å selge den. Jeg tenker også på hva skal jeg gjøre etterpå. Jeg skriver på en thriller, men etter det har jeg ingen planer, sier han.

Virtanen mener likevel han har lært mye av det som har skjedd.

- Det har vært utrolig deprimerende, samtidig forstår man at klisjeene stemmer. Det som ikke dreper deg gjør deg sterkere. Jeg føler meg faktisk friere nå, jeg bryr meg ikke lenger om hva folk tenker. Det er nesten som da jeg var misbruker og ga blaffen i alt. Da gjorde jeg det fordi jeg følte meg verdiløs. Men nå føler jeg at jeg har et stort menneskeverd, sier han.

Trass kritikken mot pressen, håper han likevel å bli journalist igjen.

- Min identitet har vært å være avismann, jeg kan ikke noe annet. Og jeg vil gjerne bli sluppet tilbake i bransjen, men jeg tror ikke det går.

- Men vi må la mennesker komme tilbake i samfunnet, ellers går vi en totalitær samtid i møte. Jeg har ikke fått noen dom, jeg er bare skandalisert.

- Uvanlig og ulykkelig

Fredrik Virtanen har anmeldt Cissi Wallin for ærekrenkelser. På nettstedet Instagram skriver hun at hun ikke vil gi ytterligere kommentarer og ikke kommer til å lese boka «Uten nåde».

Hennes advokat, Percy Bratt, kommer imidlertid med en kort kommentar til Dagbladet på telefon fra Stockholm.

- Det er uvanlig og ulykkelig at det kommer ei bok samtidig som den rettslige undersøkelsen, sier Bratt.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer