STRAM KAR: Colin Firth er kjent for å spille velkledde og galante «gentlemen». Harry Hart i «Kingsman»-filmene er intet unntak. Foto: 20th Century Fox
STRAM KAR: Colin Firth er kjent for å spille velkledde og galante «gentlemen». Harry Hart i «Kingsman»-filmene er intet unntak. Foto: 20th Century FoxVis mer

Ble besatt av trening før filmrolle

Colin Firth (56) trente hver dag i seks måneder for «Kingsman»-filmen. Snart er briten tilbake som den velkledde spionen Harry Hart.

CALIFORNIA (Dagbladet) - Det spiller ingen rolle hvor høye eksplosjonene er dersom du ikke heier på noen, sier Colin Firth.

56-åringen er tilbake som actionhelten Harry Hart, i den andre filmen om «Kingsman». Dagbladet treffer ham og deler av den stjernespekkede casten under tegneseriemessen Comic-Con i San Diego.

I oppfølgeren «Kingsman: The Golden Circle» møter vi igjen Taron Egerton (27) i hovedrollen – men denne gangen får britene støtte av et amerikansk stjernelag bestående av Channing Tatum (37), Jeff Bridges (67), Julianne Moore (56) og Oscar-vinner Halle Berry (50).

I tillegg sier ryktene at både Elton John (70) og sjefsgangster Vinnie Jones (52) dukker opp. Og etter traileren å dømme blir det ikke mindre action-pakket denne gangen.

- Det som gjør disse filmene så spesielle er at man bryr seg om karakterene, fortsetter Firth.

- Det er som en berg-og-dal-bane med fullspekket action og overraskelser – men i tillegg må man også ta fram lommetørkle, lover han.

STJERNELAG: (Fra venstre) Channing Tatum, Pedro Pascal, Colin Firth, Taron Egerton, Halle Berry og Jeff Bridges blir å se i «Kingsman: The Golden Circle» i høst. Foto: NTB Scanpix
STJERNELAG: (Fra venstre) Channing Tatum, Pedro Pascal, Colin Firth, Taron Egerton, Halle Berry og Jeff Bridges blir å se i «Kingsman: The Golden Circle» i høst. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Bond-sammenlikning

«The Kingsman» er dekknavnet til agentbyrået som gjemmer seg bak fasaden til en skredderbutikk i London. Iført sine elegante dresser lirer de av seg vittige kommentarer mens de slåss og skyter i velkoreograferte scener som nesten får James Bond til å blekne. Og etter forgjengeren «Kingsman: The Secret Service» (2014) ble nettopp det en sammenlikning mange gjorde.

- Jeg ser at det kan være likheter mellom «Hart» og «Bond» fordi begge er britiske, velkledde spioner, men det er bare et resultat av stereotypier, sier Firth, og minner om at denne type spioner ikke finnes i virkeligheten. De er alle mytiske figurer.

- Bond er dessuten ikke bare én bestemt person. Han har utviklet seg mye gjennom årenes løp. Han gikk blant annet fra å være en litterær figur til å bli en stor filmpersonlighet, sier Firth.

ACTIONFYLT: «Kingsman: The Golden Circle», med stjerner som Colin Firth, Halle Berry og Channing Tatum på rollelista, har norgespremiere 22. september. Video: 20th Century Fox Vis mer

Fuktige dekknavn

Denne gangen får «Kingsman» støtte av en spionorganisasjon i USA, som kaller seg «Statesman». Disse gjemmer seg bak fasaden til et destilleri og opererer med undercover-navn som alkoholdrikker, deriblant Tequila, Whiskey og Champagne. Oscar-vinner Halle Berry spiller «Ginger Ale» (ingerfærøl) i filmen.

- Jeg hørte at «Kingsman» var en slags Bond-film, bare bedre, ler den tidligere Bond-piken, før hun henter seg inn.

- Jeg må bare understreke at det ikke var jeg som sa at den er bedre enn en Bond-film, ha, ha – men jeg syns den første filmen var utrolig forfriskende, og i tillegg tenkte jeg at dette er en film kvinner også vil like å se. Det var utrolig gøy for meg å få spille noen som er så annerledes enn det jeg har gjort før, sier 50-åringen, som ikke kan avsløre så mye mer om rollen, enn at hun er smart, «geeky» og «nerdy».

NY I GJENGEN: Halle Berry spiller «Ginger Ale» i den kommende «Kingsman»-filmen. –Jeg hørte at «Kingsman» var en slags Bond-film, bare bedre, spøker den tidligere Bond-piken. Foto: Twentieth Century Fox Film
NY I GJENGEN: Halle Berry spiller «Ginger Ale» i den kommende «Kingsman»-filmen. –Jeg hørte at «Kingsman» var en slags Bond-film, bare bedre, spøker den tidligere Bond-piken. Foto: Twentieth Century Fox Film Vis mer

- Og siden jeg selv er en miks, passer det perfekt for meg å spille en drink-miks, ler hun.

Gentleman

Selv har Firth ikledd seg utallige ulike karakterer gjennom sin karriere, men de mest kjente er nok som Bridget Jones’ kjæreste, Mr. Darcy, samt den stammende kongen George IV, som han vant en Oscar for.

Rollefigurene er som regel velkledde og galante, slik som Harry Hart i «Kingsman» – så er Firth en gentleman i virkeligheten også?

- Vel, jeg prøver å oppføre meg sivilisert og kle meg etter anledningen. Når jeg skal gå på den røde løper, eller møte pressen, gjør jeg en ekstra innsats – så da får kanskje folk det inntrykket av meg. Men jeg har mine nevroser. Jeg kan være både utålmodig og usikker til tider, innrømmer Firth, som ikke legger skjul på at han liker å kle seg pent.

SJARMØR: Mange husker Firth for rollen som Mark Darcy i «Bridget Jones»-filmene. Her med hovedrolleinnehaver Renee Zellweger. Foto: United International Pictures
SJARMØR: Mange husker Firth for rollen som Mark Darcy i «Bridget Jones»-filmene. Her med hovedrolleinnehaver Renee Zellweger. Foto: United International Pictures Vis mer

- En dress spiller stor rolle for selvfølelsen din. Jeg har alltid tenkt at å ta på seg en fin dress er en herlig følelse.

Han humrer litt. I dag er han iført en ungdommelig, grå dress med en uformell T-skjorte inni.

- Det som er rart er at man etter hvert nesten kan føle seg litt fanget i dressen. Så nå syns jeg den deiligste følelsen er når man kan løsne på slipset og henge opp dressen når man kommer hjem.

Treningsregime

For «Kingsman: The Secret Service» hadde Firth ti menn som trente ham hver dag i seks måneder for å oppnå den fysiske styrken og smidigheten som rollen krevde av ham.

- Det var en intens opplevelse. Jeg hadde absolutt ingen atletiske forutsetninger, humrer han.

- Men det som overrasket meg mest var at jeg elsket det. Jeg trodde det ville være smertefullt og flaut, men etter all treningen ble jeg nesten besatt, og det var alt jeg hadde lyst til å gjøre. Det ble nesten kjedelig å gå tilbake til skuespill, sier han, og innrømmer at han faktisk ble imponert over hvor langt han kunne pushe seg selv.

Det hjalp også under forberedelsene til oppfølgerfilmen.

- Jeg ante ikke at det var mulig for meg å bli så veltrent. Det endret livet mitt. Men det kostet meg veldig mye å komme meg dit.

Firth skulle gjerne ha holdt fysikken ved like, men med sju filminnspillinger de siste par årene er det vanskelig å få til.

- Jeg har dessverre ikke tre timer til rådighet hver dag lenger, men jeg prøver så godt jeg kan å holde meg i form.