Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Kristoffer Joners dramatiske opptak til «Hjertestart»

Ble beskutt under filming - måtte ha politibeskyttelse

Dramatisk for Kristoffer Joner (44).

BLE BESKUTT: Kristoffer Joner forteller om dramatikk da politiet, som beskyttet skuespillerne og filmteamet i Bogotá, måtte løsne skudd. - Vi fikk beskjed om å pakke sammen på grunn av farlige gjenger, sier Kristoffer Joner.&nbsp;<span style="background-color: initial;">Foto: Andreas Lekang</span><div><br></div>
BLE BESKUTT: Kristoffer Joner forteller om dramatikk da politiet, som beskyttet skuespillerne og filmteamet i Bogotá, måtte løsne skudd. - Vi fikk beskjed om å pakke sammen på grunn av farlige gjenger, sier Kristoffer Joner. Foto: Andreas Lekang

Vis mer

(Dagbladet): Det ble mer dramatisk enn det skuespiller Kristoffer Joner og filmteamet hadde forspeilet seg da de gjorde opptaktene til det norske far/sønn-dramaet «Hjertestart» som har premiere i februar.

Ble evakuert

- Vi opplevde skyting i nærheten av settet da vi gjorde opptak, og politiet evakuerte oss, forteller skuespilleren.

Det meste av filmen «Hjertestart» er spilt inn i millionbyen Bogotá.

SNART PÅ KINO: &nbsp;Skuespiller Shahrukh Kavousi (t.v.) og regissør/manusforfatter Jan Vardøen er &nbsp;snart klare med filmen «Det norske hus». Foto: Andreas Lekang
SNART PÅ KINO:  Skuespiller Shahrukh Kavousi (t.v.) og regissør/manusforfatter Jan Vardøen er  snart klare med filmen «Det norske hus». Foto: Andreas Lekang Vis mer

Byen er også kjent for mye kriminalitet, narkotika og gjengdrap. Derfor måtte det alltid være et knippe sikkerhetsfolk og væpnet politi på innspillingsstedet.

Brutal virkelighet

- Vi filmet i Bogotá i seks uker, og halvparten av tida satt vi i kø. Utrolig mye trafikk og vanskelig å komme seg fram og rundt i byen, sier han.

Regissør Arild Andresen og skuespillerne kom til tider vel nært en temmelig brutal virkelighet.

- Det er mye gjeng- og narkotikakriminalitet i byen. Vi måtte alltid ha vakthold. En gang opplevde vi skyting. Det var politiet som av avfyrte skudd. De fortalte oss at vi bare måtte pakke sammen og komme oss vekk, sier Joner.

Varmt folkeslag

- De kunne ikke forsvare oss og garantere vår sikkerhet mot gjengkriminalitet og det som var i anmars, forteller han, men forteller også om et varmt og sjarmerende folkeslag.

- Det er stor forskjell på fattige og rike, men alle har en positiv energi. Og alle klemmer hverandre. Jeg ble «en klemmer» selv. Regissøren fortalte meg at han aldri hadde sett meg så glad før, sier Joner om sitt møte med det elskverdige colombianske folket.

- Elsker ham ikke

Han spiller far, offshorearbeideren Kjetil, som bli alene med sin adoptivsønn på seks/sju år (Kristoffer Bech) - en gutt som han har vært far for siden han fikk ham fra Colombia som treåring.

- Jeg spiller adoptivfar til Daniel.

Han er en gutt rollefiguren min ikke føler noe for og som står i veien for meg og mitt liv. Jeg elsker ham ikke, og tror han vil kunne få et bedre liv i sitt opprinnelige hjemland.

Derfor drar faren til Bogotá for å «dumpe» sin sønn, men reisen vil forandre dem begge for alltid.

En bra far med kjip jobb

- Jeg er selv far til en 13 år gammel jente, Tea, og jeg vet hvordan det er å føle at en ikke strekker til. Jeg håper jeg er en bra far, men jeg har en jobb som kan være kjip, og jeg kan ha opp mot 200 reisedøgn i året og er mye borte.

- Et barn trenger å bli sett mye mer enn det trenger penger, sier Joner.

Han forteller at han deler på omsorgen av datteren, som i hovedsak bor hos mor i Bergen, og som pendler mellom Stavanger og Bergen. Han roser den lille gutten som spiller adoptivsønnen i filmen, og forteller at de to fikk et godt forhold med en gang.

- Hvilke filmplaner har du for tida?

- Nei, jeg vil ikke si noe før jeg har skrevet kontrakt. Håper jo det blir noe, hvis ikke så må jeg på Nav, sier han og smiler lurt.

«Det norske hus»

Norsk film presenterte i dag 17 filmer som får premiere vinteren og våren 2017. Direktør i Norsk filminstitutt, Sindre Guldvog, kunne fortelle de mange frammøtte på Filmens Hus i Oslo at 2016 har vært et fantastisk år for norsk tv-drama og film.

2016 har vært det beste kinoåret siden 1975 med 3,1 millioner solgte kinobilletter til norske filmer, sa Guldvog.

En komedie som har premiere om en måned, er «Det norske hus», der Jan Vardøen har regi og manus. Da flyktningene strømmet til Norge for to år siden, var Vardøen en av mange som hjalp til. Det ga ideen til filmen.

Politisk komedie

- De som kom, var vanlige folk som ville jobbe og bidra, men de ble framstilt som ofre og mistet sin personlighet og identitet, sier Vardøen.

- Jeg møtte folk som sa «ingen spør meg hva jeg kan». Vi i det norske sosialdemokratiet er så flinke til alt, til å gjøre alle slik at de skal bli som oss. Dette er utgangspunktet for denne politiske komedien, sier han.

Hovedrolleinnehaver er iranske Shahrukh Kavousi, som kom som asylsøker til Norge for over 20 år siden.

- Jeg har bodd i kirkeasyl og jeg kjenner meg igjen i rollen som flyktning. Jeg har bidratt med det jeg kan og har erfaring med, sier Kavousi, som er skuespiller og filmregissør.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling