Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Premiere på Netflix

Ble dømt for «sexdrapet» som rystet Italia. Nå snakker «Foxy Knoxy» ut

Dokumentarfilmen «Amanda Knox», om «sexdrapet» i Italia, har premiere på Netflix i dag. 

TRO PÅ HENNE: En av to trailere til den nye Netflix- serien om Amanda Knox. Denne vil få seerne til å tro henne. Video: Netflix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): - Det er noen som tror jeg er uskyldig, og andre som tror jeg er skyldig. Det er ingen midt i mellom.

Slik begynner den nye filmen om sexdrapet som rystet en hel verden, skriver The Guardian.

I dag er det premiere på Netflix' nye storsatsing, dokumentarfilmen «Amanda Knox».

- Hvis jeg er skyldig, er jeg den perfekte personen å frykte, fordi jeg ikke er en typisk mistenkt. Men på den andre siden, hvis jeg er uskyldig, betyr det at alle er utsatt, og det er alles mareritt. Enten er jeg en psykopat i fåreklær, eller så er jeg deg, sier stemmen til Knox i filmen.

MISTENK HENNE: En av to trailere til den nye Netflix- serien om Amanda Knox. Denne vil få seerne til å mistenke henne som skyldig. Video: Netflix Vis mer

Men hvem er egentlig Amanda Knox?

Amanda Marie Knox ble født 9. juli 1987 i vest-Seattle, og vokste opp med tre yngre søsken. Moren og faren skilte seg da Knox bare var et par år gammel. Hun studerte lingvistikk ved universitetet i Washington, men tok seg et friår i 2007. Da dro hun til byen Peruga i Italia for å lære mer om språket og kulturen.

Hun flyttet inn med to italienske jenter og den engelske 21-åringen Meredith Kercher, som også var en utvekslingselev.

Den 1. november 2007 ble Kercher funnet halvnaken med strupen skåret over i leiligheten hun delte med Knox og de andre i Peruga.

Rettsmedisinere fant i alt 47 knivstikk på kroppen hennes, og aktoratet mente først at hun var utsatt for et satanisk ritual.

Knox var den som varslet politiet, og tilsynelatende stod man overfor en sak der noen hadde brutt seg inn i leiligheten deres. Flere av Kerchers eiendeler var forsvunnet fra åstedet, blant annet mobiltelefon og kredittkort.

Men politiet festet ikke lit til Knox' forklaring, og etter en stund ble hun arrestert sammen med sin daværende italienske kjæreste Raffaele Sollecito, samt en mann ved navn Rudy Guede. Politiet mener de tre var sammen om mishandlingen og drapet på Kercher.

Sammen med Sollecito ble Knox i 2009 dømt for drapet, og tilbrakte fire år i fengsel. I 2011 ble hun frikjent etter at hun anket, og reiste rett hjem til Seattle.

- Jeg er så takknemlig for det som har skjedd. For all støtten jeg har fått, både familie, venner og fremmede. Dere reddet livet mitt. Jeg er så glad for å ha fått livet mitt tilbake, sa Knox da hun landet i Seattle i 2011.

«Foxy Knoxy»

Britisk skandalepresse kastet seg hurtig over den pikante historien om en vakker amerikansk student som truer sin britiske romkamerat til å delta i sadistisk gruppesex, før offeret blir brutalt myrdet. Bevis og ubekreftede påstander ble lekket til mediene, og bildene av Amanda Knox gikk verden rundt mens hun ble utstyrt med en lang rekke sarkastiske kallenavn av typen «isprinsessen», «morderen med babyansiktet» og «Foxy Knoxy».

En italiensk skandalejournalist fikk fatt i Amandas egne dagboknotater og flere topphemmelige etterforskningsdokumenter.

«FOXY KNOXY»: Amanda Fox ble verdenskjent da hun ble dømt for sexdrapet på sin britiske romkamerat Meredith Kercher. Foto: Pier Cito/NTB Scanpix.
«FOXY KNOXY»: Amanda Fox ble verdenskjent da hun ble dømt for sexdrapet på sin britiske romkamerat Meredith Kercher. Foto: Pier Cito/NTB Scanpix. Vis mer

- I vårt hus var marihuana like vanlig som pasta, skriver Knox i dagboken, og beskriver detaljert flere seksuelle møter før hun møtte Sollecito, en uke før drapet.

I 2014 ble «Foxy Knoxy», og hennes italienske eks-kjæreste Raffaele Sollecito funnet skyldig i drapet på britiske Meredith Kercher, igjen.

Årsaken til at Knox ble funnet skyldig igjen, er at italiensk høyesterett besluttet at saken skulle føres på nytt i 2013.

Knox ble dømt til 28 år og seks måneder i fengsel, mens Sollecito ble dømt til 25 års fengsel.

- Jeg er lei meg og skremt av denne urettferdige dommen. Etter at jeg ble funnet uskyldig, hadde jeg forventet bedre fra det italienske rettssystemet, sier Knox til ABC News.

- Bedre true crime-materiale får du knapt

Marie L. Kleve er anmelder og litteraturansvarlig i Dagbladet. Hun mener «Amanda Knox» har store muligheter til å bli Netflix' neste store suksess. Hun har selv ikke sett dokumentaren, men tror denne historien kan få like mye, om ikke mer oppmerkosmhet enn Netflix-suksessen «Making a Murderer».

- Til forskjell fra «Making a Murder» handler dette om en ekstremt mye omtalt drapssak, som de fleste seerne er godt kjent med fra før. Til gjengjeld har den «alt»: Et brutalt mord, sex, harmdirrende urettferdighet, ei ung, pen jente som får livet sitt ødelagt, medie- og samfunnskritikk, sier Kleve og legger til:

BLE DØMT: Amanda Fox og hennes daværende kjæreste, italienske Raffaele Sollecito, ble begge dømt for mordet både i 2007, og i 2014. Foto: AFP/NTB Scanpix.
BLE DØMT: Amanda Fox og hennes daværende kjæreste, italienske Raffaele Sollecito, ble begge dømt for mordet både i 2007, og i 2014. Foto: AFP/NTB Scanpix. Vis mer

- Bedre true crime-materiale får du knapt, og jeg er spent på å se dokumentaren.

Drar ikke tilbake til Italia

Amanda Knox har sagt at hun blir en rømling, og at hun ikke vil dra tilbake til Italia hvis hun blir dømt.

- Jeg savner Italia mye. Men jeg er redd. Jeg var i fengsel i fire år uten at jeg hadde gjort noe galt, og til tross for at jeg ropte ut om min uskyld trodde ingen på meg, har hun sagt til avisa La Repubblica.

Amanda Knox og Raffaele Sollecito trenger ikke sone dommen i påvente av flere anker, noe som etter all sannsynlighet vil finne sted.

Familien til den drepte Meredith Kercher har oppfordret amerikanske myndigheter til å utlevere Amanda Knox til Italia hvis dommen blir stående etter en siste rettsprosess.

Dokumentarfilmen «Amanda Knox» har premiere på Netflix fredag 30. september 2016.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!