BETENT:  Med utgangspunkt i et politisk ukorrekt begrep er «Fjellfinnhua» blitt en krass kritikk av norsk urfolkpolitikk. Illustrasjonsfoto: Berit Roald / SCANPIX
BETENT: Med utgangspunkt i et politisk ukorrekt begrep er «Fjellfinnhua» blitt en krass kritikk av norsk urfolkpolitikk. Illustrasjonsfoto: Berit Roald / SCANPIXVis mer

Ble drapstruet etter samelue-film

NRK kjøper den omstridte dokumentaren «Fjellfinnhua».

|||(Dagbladet): «Fjellfinnhua» høres ikke nødvendigvis ut som en kontroversiell dokumentar.

Men det er den.

Det startet i 2003, da Guro Saniola Bjerk som reporter i NRK Finnmark brukte nettopp ordet fjellfinnhua på radio, skriver Rushprint.

Fjellfinnhua er en politisk ukorrekt betegnelse på en samisk lue, og ordvalget hennes vakte sterke reaksjoner. Det kom en rekke leserinnlegg i avisene, og hun ble anklaget for å være rasist.

Selv oppfattet Bjerk fjellfinnhua som en verdinøytral betegnelse, men hun ble nysgjerrig på reaksjonene.

Med utgangspunkt i det betente begrepet undersøkte hun forholdet mellom samisk og norsk befolkning.

Men heller ikke det uten å vekke harme. Under arbeidet med filmen mottok hun flere anonyme dødstrusler.

- Folk er svinredde for å prate om dette. Jeg har prøvd å få folk til å snakke, men de aller vanskeligste tingene kommer ikke frem. Finnmarkinger er jo det mest storkjefta folkeslaget på jord. Men når det kommer til dette blir de faen så tause, sa hun til Rushprint tidligere i år.

Vant pris
Bjerks film endte opp som en skarp kritikk av norsk urfolkspolitikk. I mai vant «Fjellfinnhua» prisen for Beste norske dokumentarfilm under Den Norske Dokumentarfilmfestivalen i Volda.

Nå har NRK kjøpt rettighetene til filmen. Men heller ikke det skal ha gått problemfritt for seg.

- De forlanger at en bit av filmen skal fjernes, mens jeg oppfatter kravet som usaklig. Hvor blir det av ytringsfriheten, dersom en fritt utøvende filmkunstner ikke lenger skal kunne provosere? All brodd forlanges fjernet av de ulike investorene i filmen, til slutt ender man opp med en film som er laget av regissøren - etter ordre fra finansiørene. Er det riktig? Er det slik vi ønsker at det skal bli, spør Bjerk i en pressemelding gjengitt på Rushprint.

Får kritikk
«Fjellfinnhua» er blitt kritisert for å være ubalansert og for at bare de som er kritiske til Finnmarksloven og samiske særrettigheter blir hørt.

- Men er det ikke opp til meg om jeg vil balansere fremstillingen eller ikke. Det er som Niillas Sombi, som er med i filmen, sa «Hvorfor skal ikke hun få ta side? Vi har jo også valgt side». Jeg blir kritisert for at jeg ikke har et representativt utvalg samer med, men hvem er det som skal velge ut hva som er et representativt utvalg, spør Bjerk i Rushprint.