Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Ble drapstruet som 17-åring, nå vil hun hjelpe andre

Deeyah Khan samler noen av verdens modigste kvinner i Oslo i helga.

SOLIDARITET: Norsk-pakistanske Deeyah Khan vil gi kvinner en plass hvor de kan dele sin kamp for ytringsfriheten. Foto: Marianne Wie / Dagbladet
SOLIDARITET: Norsk-pakistanske Deeyah Khan vil gi kvinner en plass hvor de kan dele sin kamp for ytringsfriheten. Foto: Marianne Wie / Dagbladet Vis mer

(Dagbladet): Som 17-åring måtte Deeyah Khan flykte fra Norge (krever innlogg), etter langvarig trakassering av konservative krefter i det pakistanske miljøet. På den tiden var hun best kjent som musiker og sanger Deepika Thathaal. Det har gått 20 år, men bare ti ganger har hun besøkt hjemlandet. Nå lover hun å komme tilbake oftere.

Til helga arrangerer Deeyah Khan en samling på Riksscenen i Oslo, kalt «World Woman». Her inviteres noen av dem hun mener er verdens sterkeste, tøffeste og modigste kvinner.

Poenget er ifølge Khan å gi disse kvinnene en scene hvor de kan snakke fritt, og dele sine historier og erfaringer om viktige tema som ytringsfrihet, vold mot kvinner og terrorisme.

- Jeg gleder meg veldig. Kvinner jeg har møtt de siste 20 årene har alle sagt at det vanskeligste ved det å stå for sine meninger, er ensomheten og følelsen av å stå alene. Jeg har også kjent det i mitt eget liv, så jeg ønsker med dette å si at vi nordmenn kan stå i solidaritet med disse menneskene.

- Jeg skjønner godt at det er viktig å gi spalteplass til dem som utøver vold, men like viktig er det å høre dem som står på den andre siden - særlig kvinnestemmer, sier Khan til Dagbladet.

- Viktig å arrangere i Norge Hun er en dedikert menneskerettighetsaktivist som kjemper for ytringsfrihet og minoritetkvinners rettigheter. Ifølge henne har alt hun jobber med og tror på bakgrunn fra oppveksten hennes i Norge. Derfor har det vært viktig for henne at arrangementet finner sted nettopp her.

Med seg på scenen til helgen har hun 50 talere fra verden over, og blant dem er tidligere fredsprisvinner Shirin Ebadi. Richard Branson er blant dem som gjerne skulle deltatt, men som ikke har mulighet. Han uttrykker likevel sin solidaritet og støtte i forbindelse med helgens arrangement. Se videohilsenen hans i saken.

Også kvinner som i likhet med Khan har blitt drapstrua, kommer til arrangementet.

- Det er alltid noen som ikke liker det du driver med, og som vil at du ikke skal gjøre det. For meg er det viktigere å følge hjertet mitt, og si å gjøre det jeg mener er viktig og løfte frem temaer som jeg brenner for. Jeg var redd da jeg var 17, men nå er jeg vant til det, innrømmer hun, og legger til:

- Jeg måtte stå helt alene, og det er en av grunnene til at det er viktig for meg å være der for andre. Jeg velger å stå med disse kvinnene, fordi jeg vet hvor tøft det er.

Mer dialog Terrorangrepet i Paris i begynnelsen av januar er også en av grunnene til at Khan arrangerer World Woman. Hun mener verdenssamfunnet trenger mer dialog og mer fokus på ytringsfriheten.

- Nå er det viktig at vi bygger broer, og ikke skyver hverandre unna. Vi må støtte ytringsfriheten, men også sørge for at frykt, hat og rasisme ikke får slått rot. Alle meninger må få komme frem uansett om vi liker dem eller ikke er enige, slår Khan fast.

I 2013 vant hun Emmy for dokumentarfilmen «Banaz». Filmen ble blant annet vist for FN i fjor. Emmy-prisen har gitt henne mulighet til å gjøre mer.

- Det har endret livet mitt. Nå kan jeg ta opp flere temaer, og har fått en sterkere stemme. Da er det viktig for meg å ta ansvar, sier Khan. 

For tiden jobber hun med en ny dokumentar, men alt hun ønsker å røpe er at den handler om radikalisering.

- Det viktige er poenget med alt jeg gjør. Jeg vil prøve å åpne hjerter og få frem folks stemmer og perspektiver som vanligvis ikke blir sett og hørt. Jeg kommer til å fortsette å lage filmer og arrangere events. Poenget er å engasjere, sette spørsmålstegn og fasilitere dialog, selv om formidlingsverktøyet varierer.

Men ny musikk kommer hun ikke til å gi ut.

- Nei, det er lenge siden, og et gammelt kapittel for meg. Og det er en lettelse at jeg ikke gjør det lenger. Jeg jobber heller med andres plater, avslutter hun.