DREPT: Journalisten Jamal Khashoggi hevdes å ha blitt drept. Disse bildene, som ble først offentliggjort av Tyrkisk TV, skal angivelig vise draptsteamet ankomme det saudiarabiske konsulatet i Istanbul. Tyrkiske myndigheter mener at det var her drapet skjedde. Video: NTB Vis mer

Ble en sag fra Saudi-Arabia brukt for å skjære opp liket av Jamal Khashoggi?

Hva er sant i saken om den forsvunne Jamal Khashoggi, og hva blir de politiske konsekvensene?

Kommentar

Sjelden har en forsvinning fått så mye oppmerksomhet; en høytstående saudiarabisk regimekritiker går inn på det saudiarabiske konsulatet i Istanbul og kommer ikke ut igjen. Siden forrige tirsdag har informasjon og spekulasjon om hva som har hendt gått hånd i hånd. Stikkord er anonyme kilder, «billedbevis» og såkalte lekkasjer.

Det vi vet er at Khashoggi (59), som tidligere sto den saudiarabiske toppledelsen nær, dro til konsulatet for å få en bekreftelse på at han var skilt, for dermed å kunne gifte seg med sin nye kjæreste, den tyrkiske doktorgradsstudenten Hatice Cengiz. Hun sto flere timer og ventet på at Khashoggi skulle komme ut, men det skjedde aldri.

Anonyme offisielle tyrkiske kilder kunne raskt fortelle at Khashoggi var blitt drept og partert innenfor konsulatets vegger og at kroppsdelene ble båret ut i kofferter. Onsdag ble det offentliggjort overvåkingsbilder av femten saudiarabere som ankom Atatürk-flyplassen i Istanbul i to privatfly kort tid før Khashoggi forsvant. Noen timer seinere ble det vist overvåkingsbilder som blant annet av en svart varebil som kjører inn på konsulatets område. Angivelig skal den 15 manns store «dødsskvadronen» ha ankommet konsulatet i denne og en annen bil, for så å forlate stedet en stund etter. Det hører med til historien at konsulatets tyrkiske ansatte skal ha fått fri den dagen Khashoggi troppet opp.

Ifølge tyrkiske medier besto den saudiarabiske «drapsdelegasjonen» av etterretningsfolk, sikkerhetsfolk, militære offiserer – og en rettsmedisiner. En av dem skal ha hatt med seg en sag.

Det er jo greit å ha en sag for å partere et lik, men hvorfor ta den med fra Saudi-Arabia?

Det var en anonym kilde som fortalte at Khashoggi ble partert i konsulatet, og denne historien lever godt i medier over hele verden. At saudiarabiske diplomater i ettertid forteller at de mange overvåkingskameraene inne på konsulatets område var ute av drift, er med på å styrke mistanken om at noe kriminelt fant sted. Tyrkiske etterforskere har inntil nå heller ikke fått alle tillatelser til en åstedsgransking.

Torsdag ble det kjent at bilene med de angivelige drapsmennene hadde kjørt rett fra konsulatet til den saudiarabiske generalkonsulens residens like i nærheten. Der skal det ikke være noen overvåkingskameraer.

Et spørsmål man kan stille seg er hvorfor Khashoggi skal ha blitt bestialsk myrdet inne på konsulatets område, når det var praktisk mulig å frakte ham ut i en varevogn i live? Nå har også en ny versjon dukket opp: Khashoggi ble anholdt i konsulatet og satte seg til motverge. Noe gikk galt, og han ble dopet ned.

Amerikanske aviser er med på å fylle ut detaljene i dette forsvinningsmysteriet; Landets etterretning skal ha avlyttet en telefonsamtale, der en person ved konsulatet skal ha sagt at Khashoggi skulle kidnappes og binges til Saudi-Arabia – etter ordre fra landets allmektige kronprins Mohammed bin Salman, kjent som MBS. Washington Post følger opp med en ny historie, der amerikansk etterretning sitter på opplysninger om at Khashoggi skulle lokkes til å dra fra sitt hjem i Virginia og til Saudi-Arabia.

Det er ikke lagt fram bevis eller motbevis fra verken tyrkisk eller saudiarabisk side. Nå knytter en del oppmerksomhet seg til en smartklokke Khashoggi hadde på seg og som var linket opp mot mobilen hans. Den beholdt Hatice Cengiz fordi Khashoggi ikke fikk ta med seg mobilen inn på konsulatets område.

Det var bemerkelsesverdig stille fra offisielt hold, både i Tyrkia, Europa og USA de første dagene etter Khashoggis forsvinning. Dette ble sett på som politisk opportunisme, man legger seg ikke ut med et av verdens rikeste land, storimportør av de fleste varer og umettelige kjøpere av våpen. Til og med den ellers så storkjeftede tyrkiske presidenten Recep Tayyip Erdogan holdt i begynnelsen kjeft, vel vitende om at hans svært anstrengte forhold til Saudi-Arabia ikke tåler så mye mer.

Men nå har mye skjedd, ikke minst i USA. Mohammed bin Salmans ellers så gode venn, president Donald Trump, krever å få vite hva som har skjedd. Han er ikke minst opptatt av at Khashoggi bor i eksil i USA, og at hans forsvinning dermed også er et angrep mot amerikanske interesser. 22 amerikanske senatorer har bedt Trump sette i gang en offisiell etterforskning.

Etter at Trump gikk høyt ut banen, har også Erdogan begynt å bruke storslegga. Mye tyder på at han ønsker støtte fra Tyrkia-skeptikerne både i EU og i Det hvite hus før han går videre med denne saken.

Mye står på spill internasjonalt. Saudi-Arabia er USAs viktigste våpendrager i den svært alvorlige konflikten med Iran, saudiene støtter amerikanerne i Syria og driver krig i Jemen med amerikansk og annen vestlig støtte.

Hele maktbalansen i Midtøsten kan i ytterste fall endres gjennom Jamal Khashoggis mystiske forsvinning.