Jakob Oftebro

- Ble følsomt og sterkt

Amandaprisen kom «helt uventet» på Oftebro. Nå er han klar for en ny sesong av «Hamilton»: - Jeg gjør mange av stuntene selv.

TÅRER OG ACTION: I Haugesund tok Jakob Oftebro til tårene da han mottok Amandprisen for Beste mannlige hovedrolle for innsatsen i filmen «Den største forbrytelsen». Snart kan vi se ham igjen som agenten Carl Hamiton - en fyr som ikke vet hva tårer er. Foto: Anders Grønneberg
TÅRER OG ACTION: I Haugesund tok Jakob Oftebro til tårene da han mottok Amandprisen for Beste mannlige hovedrolle for innsatsen i filmen «Den største forbrytelsen». Snart kan vi se ham igjen som agenten Carl Hamiton - en fyr som ikke vet hva tårer er. Foto: Anders Grønneberg Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

HAUGESUND (Dagbladet): Lørdag mottok en rørt Jakob Oftebro Amandaprisen for Beste mannlige skuespiller. Han slet med å holde tårene tilbake.

Men som spionen Carl Hamilton er han en machotøffing som ikke tyr til tårer.

Muskuløs bokser

– Vi startet filmingen av sesong 2 av «Hamilton» i slutten av april. Hele sommeren har gått med til å filme. Vi har gjort opptak i Kroatia, Polen og Sverige, forteller Oftebro.

35-åringen er veltrent og muskuløs.

– Jeg har trent hardt for å være klar for Hamilton-rollen. Boksekunnskapene jeg lærte av den jødiske bokseren Charles Braude i forbindelse med filmen «Den største forbrytelsen», har jeg også fått brukt for, sier Oftebro.

Det var for sin innsats i «Den største forbrytelsen» at Jakob Oftebro mottok Amandaprisen for Beste mannlige hovedrolle i helga.

Følelsesladd Amanda-vinner

Det var en rørt og følelsesmessig preget Jakob Oftebro som mottok Amadaprisen i helga. Arthur Berning («Ninjababy») og Pål Sverre Hagen («Dianas bryllup») var også nominerte, men det var navnet Jakob Oftebro for «Den største forbrytelsen» som ble ropt opp på den direktesendte NRK-overføringen.

– Det kom helt uventet på meg, sier Oftebro til Dagbladet dagen etter.

– Amandaprisen er jo den største filmprisen vi har, og det var stort og ærefullt å bli tildelt den.

– Du tok til tårene, ikke mye Hamilton over deg da?

– Nei, det var ikke Carl Hamilton som sto der da, men meg, Jakob Oftebro. Det ble følsomt og sterkt, sier han.

Romanfigur til Jan Guillou

Den forrige runden med Hamilton, som i Norge ble vist på TV 2 for to år siden, var på ti episoder. Denne gangen blir det åtte episoder, fordelt på fire avsluttende oppdrag for spionen. Hamilton er fremdeles basert på romanfiguren til Jan Guillou.

– Karakteren er den samme, en skikkelig tøffing, sier Oftebro:

– Men handlingen er oppdatert og lagt til i dag. Historien er tro mot bøkene, og Hamilton er fremdeles en machotøffing. Men det fins mange sterke og flott kvinneroller i serien også.

Gjør egne stunts

Brannskaden i ansiktet som oppsto under opptak for tre år siden, da en eksplosiv væske eksploderte på settet og rammet skuespilleren, har ikke stoppet Oftebro.

– Det var bare å komme seg opp på hesten igjen, sier han.

– Filmingen ble utsatt ett år på grunn av brannskaden, men jeg er helt fin nå. Jeg er ikke blitt skremt, og gjør mange stunts selv i den «Hamilton 2».

I en av stuntene kaster han seg på en vannscooter i fart.

– Kledd i smoking hiver jeg meg på en vannscooter. Jeg insisterer på å gjøre mange av stuntene selv, og synes det er morsomt å utfordrende og gjøre dem, sier han.

Mange Hamiltoner

Carl Gustaf Gilbert Hamilton er en fiktiv svensk etterretningsoffiser som er hovedperson i 13 bøker av den svenske forfatteren Jan Guillou. Bøkene ble gitt ut fra midten på 80-tallet. Mange har spilt rollen som den hemmelige agenten opp gjennom åra.

– Jeg er vel den sjette Hamilton i rekken, sier Oftebro.

– Mikael Persbrandt, Peter Stormare, Peter Haber, Stellan Skarsgård, Stefan Sauk har tidligere hatt rollen som Hamilton.

– Litt som James Bond, da – med utskiftinger når dere går ut på dato?

– Jo, det kan du si. Men det er veldig flott å få spille en slik karakter som andre skuespillere har hatt før meg. Nå kjenner jeg rollen godt, skuespillerne på settet og folkene bak kamera, sier Oftebro, som legger til at tv-serien er klar for Norge, Sverige og Danmark mot slutten av året, eller tidlig i 2022.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer