Ble forelska i ordføreren - fikk sparken

TROMSØ (Dagbladet): TV2-reporter Tone Lein ble glad i Tromsøs ordfører Herman Kristoffersen. Det kostet henne jobben.

- Ja, jeg ble sparket av TV2. Oppsigelsen er begrunnet i mitt forhold til ordfører Herman Kristoffersen, bekrefter Tone Lein overfor Dagbladet.

Nå har den 28 år gamle reporteren kontaktet advokat. Hun forbereder et mulig rettslig etterspill overfor TV2, som 8. desember sa henne opp på dagen.

Pettersens versjon

På dette tidspunkt hadde Leins TV2-kollega i Tromsø, Egil Pettersen, vært kjent med kjærlighetsforholdet mellom ordføreren (51) og reporteren (28) i to måneder. Han ble orientert av Lein selv.

Egil Pettersen skal selv ha vært en drivkraft bak oppsigelsen. Overfor Dagbladet begrunner Pettersen engasjementet med at Tone Lein førte ham bak lyset:

- Personlig mener jeg at dette har med integritet og troverdighet å gjøre. Tillitsforholdet mellom TV2 og seerne er tross alt viktigst.

- Kostet kjærlighetsforholdet henne jobben?

- Hovedproblemet er at TV2 var uvitende om forholdet inntil hun og ordføreren kom hjem fra en USA-ferie sist høst. Først da orienterte hun meg. På dette tidspunktet hadde forholdet vart i flere måneder, hevder Pettersen.

- Og hva er problemet med det?

- Tone Lein og jeg diskuterte både lokalpolitikk og ordførerens måte å utføre jobben på - uten at jeg visste at hun var kjæresten hans. I ettertid oppfatter jeg dette som meget ubekvemt, nærmest som om jeg har «blåst» kilder overfor henne. Hun har opptrådt illojalt, sier Pettersen til Dagbladet.

- Det er ikke selve forholdet jeg har problemer med. Situasjonen hadde vært en annen, dersom hun hadde kjørt en åpen linje i stedet for å fortie sannheten, sier han.

- Men den skriftlige oppsigelsen er jo utelukkende begrunnet med at Tone Lein er ordførerens kjæreste?

- Innholdet i oppsigelsen har jeg ikke kjennskap til, sier TV-journalisten.

Tone Lein reagerer på beskyldningene om illojalitet fra sin tidligere kollega og sjef:

- Jeg orienterte Egil Pettersen og TV2 om forholdet da jeg hadde noe å orientere om - ikke før. Føler Egil Pettersen virkelig at jeg burde innviet ham steg for steg i mitt privatliv? spør Lein. Hun tilføyer:

- Jeg har aldri ført noen bak lyset. Og forholdet har på ingen måte gått ut over min integritet som journalist.

Støtte fra NJ

Olav Njaastad, leder i Norsk Journalistlag (NJ), er enig med Tone Lein.

- Dette er en uvanlig sak med mange viktige prinsipielle sider. Jeg har aldri vært borti noe liknende.

Njaastad registrerer den sterke divergensen mellom Egil Pettersens begrunnelse for å sparke Tone Lein - og ordlyden i selve oppsigelsen, som er signert TV2s redaksjonsleder Odd Reidar Solem i Bergen. Han forholder seg til den skriftlige oppsigelsen.

- Hvordan ville TV2 ha vurdert situasjonen dersom dette hadde dreid seg om en fast ansatt og ikke en frilanser? spør Njaastad.

Dersom Lein ber om det, er NJ positiv til å bekoste en juridisk vurdering.

- Dette er en fæl sak som kan stigmatisere Tone Lein, sier NJ-lederen.

- Usaklig

Pettersen og Lein delte inntil 8. desember kontor og jobbet sammen for TV2. Det var Pettersen selv som hentet Lein til TV-kanalen i februar 1999. Lein var ansatt på frilanskontrakt.

Tromsø-advokaten Hjallis Bakke, som representerer Tone Lein, kan ikke se noen saklig grunn for oppsigelsen.

- Forholdet til byens ordfører er usaklig oppsigelsesgrunn, mener Bakke.

TV2: - En personalsak

Fredag 8. desember 2000Du har gjort en fin jobb for oss siden februar 1999. Vi har ingenting å utsette på dine faglige ferdigheter i denne perioden. Du har laget saker innenfor de fleste fagområder på en plettfri måte. Men som vi har snakket om, blir det problematisk å bruke deg som reporter etter at du innledet et familiært forhold til Tromsøs fremste politiske talsmann. Det gjør det vanskelig for oss med tanke på å utføre den frie, uavhengige og kritiske journalistikken på viktige områder som et avdelingskontor i Nord-Norges største by skal dekke. At avdelingskontoret i Tromsø er lite gjør oss ekstra sårbare i så henseende.

Lykke til!

Hilsen Odd Reidar Solem

REDAKSJONSLEDER