Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Ble forfatter ved en tilfeldighet

Selvbiografien er en interessant sjanger, fordi den viser hvordan mennesker selv ønsker å bli husket. Anne-Cath. Vestly bedyrer på sin side at hun har skrevet under press.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det er forlaget som har vært pådriver, forstår vi, og forfatteren har denne gangen sett på skrivingen som et slit. Slik får vi bekreftet det bildet vi allerede har av henne, som en forfatter som er mest komfortabel med å skrive for barn og unge. Boka er holdt i velkjent stil, med det enkle og barnlige preget som er forfatterens varemerke. Slikt skaper gjenkjennelse og trygghet, om ikke akkurat litterære bølger.

Boka gir oss på mange måter den Anne-Cath. Vestly vi forventer. Og det er hyggelig nok.

Lykkelig

Forfatterens liv har vært variert og innholdsrikt. Vi møter den 19 år gamle Anne-Cath. Schulerud idet hun flytter til Oslo på slutten av trettitallet. Her kommer hun med i et ungt teatermiljø, der hun får utfolde seg i noen år. Tross begrenset selvtillit er drømmen å bli skuespiller, men slik går det ikke. Etter krigen ender hun i NRK Radio, der hun lager hørespill og oppnår stor popularitet. Hun gifter seg med kunstneren Johan Vestly, og opplever et langt og åpenbart lykkelig ekteskap - og et kunstnerisk, litterært samarbeid.

For via radio kommer hun i kontakt med forlagsverdenen, og plutselig er hun til sin overraskelse blitt forfatter.

Suksessen er et faktum, selv om det også dukker opp skjær underveis.

Viljesterk

Anne-Cath. Vestlys møter med etterkrigstidas språkstrid og moralske snerpethet, der hun taler Arbeiderpartiet midt imot og fornærmer radiolyttere og NRK-sjefer, utgjør bokas klart mest interessante partier. Dette viser oss en viljesterk, stridslysten person som vi ikke kjente så godt fra før. I sannhet et underholdende møte, om enn i forbifarten.

Anne-Cath. Vestly har absolutt mye å by på. Selvbiografien viser oss noe av dette.

BYR PÅ SEG SELV: Anne-Cath. Vestlys selvbiografi er skrevet i velkjent stil, med det enkle og barnlige preget som er forfatterens varemerke. Boka gir oss på mange måter den Anne-Cath. Vestly vi forventer, mener Dagbladets anmelder.