Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Ble forsøkt vervet til scientologikirka

- Jeg gidder ikke slikt tullball, sier Alex Rosén.

IKKE MEDLEM: Tv-kjendisen Alex Rosén bekrefter at han er blitt forsøkt vervet til scientologien. Rosén er for tida dommer i «Norske talenter» på TV2. 
Foto: Lars Eivind Bones
IKKE MEDLEM: Tv-kjendisen Alex Rosén bekrefter at han er blitt forsøkt vervet til scientologien. Rosén er for tida dommer i «Norske talenter» på TV2. Foto: Lars Eivind Bones Vis mer

(Dagbladet): - Jeg opplever dem som svært aktive og er blitt forsøkt rekruttert flere ganger, sier tv-kjendisen Alex Rosén.

Dagbladet skrev søndag at scientologikirka i Europa ser på den tidligere Turboneger-vokalisten Hans-Erik Dyvik Husby som en mulig frontfigur - slik Tom Cruise er blitt det i USA.

Husby forteller mye om sitt forhold til scientologien og hvordan den hjalp ham å bli rusfri i boka «Hank», som kom forrige uke.

Samtidig gikk hans tidligere bandkollega i Turboneger, Thomas Seltzer, ut og advarte mot Husbys intensjoner. Han hevder at trossamfunnet, som er er kjent for å ha mange filmkjendiser i sine rekker, har lokket vokalisten med løfter om en Hollywood-karriere.

Også Alex Rosén, som for tida blir sett av hundretusener på TV2 som dommer i «Norske talenter», er blitt forsøkt vervet.

- Generelt opptrer scientologene veldig høflig og vennskapelig, og deler ut materiell som videoer og flygeblader. Det dreier seg om meningen med livet og slike store spørsmål, sier Alex Rosén.

Ikke lettlurt Rosén er blant annet blitt kjent med trossamfunnet gjennom Trygve Haug, scientologen som jobber sammen med Husby i den såkalte Citizens Commission on Human Rights, en scientologistiftet, internasjonal organisasjon som jobber mot psykiatrien og det de hevder er psykiatriske krenkelser av menneskerettigheter.

Haug og Rosén kjenner hverandre fra profesjonelle sammenhenger.

Haug, som tidligere jobbet for en bilforhandler i Oslo, har blant annet formidlet bilavtaler til NRK-programlederen. Rosén har imidlertid aldri vurdert å ta noen av scientologikirkens kurs.

- Jeg er glad i både Trygve Haug og Hans-Erik Dyvik Husby, og har ikke et vondt ord om noen av dem. Men disse kirkegreiene synes jeg de bør holde for seg selv. Jeg er ikke lettlurt, og gidder ikke slikt tullball, sier Rosén.

- God dømmekraft Dagbladet er kjent med at også Jarle Andhøy, som har hatt Haug som besetningsmedlem på en av sine «Berserk»-ekspedisjoner, har mottatt informasjonsmateriell om scientologikirka.

SCIENTOLOGER: 
- Jeg er glad i både Trygve Haug (t.v.) og Hans-Erik 

Dyvik Husby (t.h.), og har 

ikke et vondt ord om noen av dem. Men disse kirkegreiene synes jeg de bør holde for seg selv. Jeg er ikke lettlurt, og gidder ikke slikt tullball, sier Alex Rosén. Foto: Siv Johanne Seglem
SCIENTOLOGER: - Jeg er glad i både Trygve Haug (t.v.) og Hans-Erik Dyvik Husby (t.h.), og har ikke et vondt ord om noen av dem. Men disse kirkegreiene synes jeg de bør holde for seg selv. Jeg er ikke lettlurt, og gidder ikke slikt tullball, sier Alex Rosén. Foto: Siv Johanne Seglem Vis mer

Andhøy, som ikke ønsker å kommentere saken, har ingen tilknytning til scientologikirka. Det har heller ikke Lene Alexandra Øien, artisten som i januar blogget om at hun hadde lest en scientologibok og blitt inspirert av den.

- Jeg er generelt nysgjerrig på selvutvikling, men har ingenting med scientologikirka å gjøre. Jeg er en venn av både Hans-Erik Dyvik Husby og Trygve Haug, men de har ikke forsøkt å verve meg eller presse noe på meg, sier Øien.

- Jeg vet hva jeg står for og har god dømmekraft, derfor er jeg ikke lett å påvirke, legger hun til.

Trygve Haug bekrefter at han har gitt scientologibøker og dvd-er til sine venner Alex Rosén og Jarle Andhøy, men poengterer at han ikke er ansatt i scientologikirka, og at han ikke har drevet verving på vegne av dem, eller invitert noen av sine kjendisvenner til kirkemøter.

Nullstilt - Det er heller ikke jeg som har vervet Hans-Erik til scientologikirka. Hans-Erik har hatt en personlig søken, og i etterkant av dette joinet meg i mitt veldedige arbeid for menneskerettigheter og rusfrihet, sier Haug.

Ifølge nordmannen Andreas Heldal-Lund, som er en av verdens fremste scientologikritikere og har drevet antiscientologinettstedet Operation Clambake siden 1996, sier scientologikirkas kjendisrekruttering er helt bevisst.

- Scientologiens grunnlegger L. Ron Hubbard oppdaget raskt fordelene med å henvende seg til kjendiser, og skrev et dokument om hvor viktig det var å knytte til seg kjente mennesker. Scientologer som klarer å få en kjendis på vervekroken blir premiert, hevder Heldal-Lund.

- Hollywood har vært en gullgruve for scientologene. Der er så mange mennesker som desperat søker en kjendiskarriere, som scientologene bevisst går etter. Når noen av dem slår gjennom, bruker scientologikirka dem for det de er verdt, sier han, og fortsetter.

- Jeg oppfatter Hans-Erik Dyvik Husby som en jovial og koselig kar utad. Det er slik de som har møtt John Travolta også beskriver ham. Han er verdens hyggeligste og mest inkluderende mann når han ikke prøver å pushe scientologi på folk, noe som er med på å ufarliggjøre at han jobber for en korrupt og kriminell organisasjon som er med på å ødelegge livene til folk. 

«Kriminell og korrupt» Scientologikirka har ikke som strategi å verve profilerte personer eller personer som søker en medieprofilert karriere, hevder informasjonssjef Anette Refstrup i scientologikirka i Norden.

- Nei, scientologikirka er åpen for alle, og vi har medlemmer fra alle samfunnslag.

INFORMERT OM SCIENTOLOGI: Jarle Andhøy. Foto: Jacques Hvistendahl
INFORMERT OM SCIENTOLOGI: Jarle Andhøy. Foto: Jacques Hvistendahl Vis mer

- Medfører det riktighet at scientologer som klarer å verve en kjent person blir premiert?

- Nei, svarer Refstrup i en e-post.

- Den kjente scientologikritikeren Andreas Heldal-Lund omtaler scientologikirka som en «kriminell og korrupt organisasjon». Hva er deres kommentar til det?

- Påstanden er falsk og en fornærmelse mot millioner av scientologer over hele verden. Det er ikke noen tvil om scientologiens legitime status som en av verdens religioner, og det fins i dag nesten 11000 scientologi-kirker og tilknyttede organisasjoner i 167 land.

INSPIRERT AV SCIENTOLOGI: Lene Alexandra Øien. Foto: Øistein Norum Monsen / DAGBLADET
INSPIRERT AV SCIENTOLOGI: Lene Alexandra Øien. Foto: Øistein Norum Monsen / DAGBLADET Vis mer