Ble frastjålet sjeldent Munch-litografi verdt millioner

Pascal Nyborg opplevde en gallerieiers mareritt.

SJOKKBREKK: Eier av Nyborgs Kunst, Pascal Nyborg, verdsetter Munch-litografiet som ble stjålet fra galleriet i 2009 til mellom to og tre millioner kroner.  

Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
SJOKKBREKK: Eier av Nyborgs Kunst, Pascal Nyborg, verdsetter Munch-litografiet som ble stjålet fra galleriet i 2009 til mellom to og tre millioner kroner. Foto: Bjørn Langsem / DagbladetVis mer

(Dagbladet): Britiske Art Loss Registration har i sin database registrert 37 stjålne kunstverk signert Edvard Munch, som ikke er kommet til rette.

Det eldste tidfestede tyveriet går ifølge den internasjonale databasen helt tilbake til år 1900. Det siste som ble rapportert stjålet er imidlertid litografiet «Historien».

- Helt forferdelig En torsdag kveld i november 2009 rundt klokka 22.30 gikk ruta i Nyborgs Kunst i Oslo.

På galleriveggene fantes flere verdifulle kunstverk - innerst hang Munch-verket «Historien». Det var det eneste verket som ble med de to gjerningsmennene ut av galleriet.

Nyborg låste seg ut av galleriet drøye tre timer før tyveriet. Han var den siste som så litografiet før ranerne tok seg inn i lokalet.

STJAL MUNCH-VERK:  To gjerningsmenn skal ha tatt seg inn i Nyborgs Kunst i november 2009. Litografiet som ble stjålet har ikke kommet til rette.

Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
STJAL MUNCH-VERK: To gjerningsmenn skal ha tatt seg inn i Nyborgs Kunst i november 2009. Litografiet som ble stjålet har ikke kommet til rette. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer

Han forteller til Dagbladet at han ble kontaktet av naboer som hadde hørt ruten bli knust, og at han ankom galleriet bare minutter etter at gjerningsmennene hadde forlatt åstedet.

Synet som møtte ham der var lite hyggelig.

- Det så ut som en krigssone. Helt forferdelig. Hele galleriet var dekket i glasskår av den innslåtte ruta, sier galleriets eier Pascal Nyborg, som skulle selge det for en kunde.

Millionverdi Det unike grafiske verket, et såkalt håndkolorert trykk, er verdt mellom to og tre millioner kroner fastslår gallerieieren i dag. Bildet viser en eldre mann i samtale med en yngre gutt under et tre - et motiv Munch tok for seg i flere av sine arbeider.

- Det er et uvanlig Munch-bilde, unikt. Og ikke lett å selge videre. Hadde det vært et helt vanlig trykk, hadde det nok vært lettere. Men dette er så særpreget og nummerert, sier Nyborg.

- FORFERDELIG: Da gallerieier Pascal Nyborg kom til galleriet innbruddskvelden var det dette synet som møtte ham. - Helt forferdelig, sier han.

Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
- FORFERDELIG: Da gallerieier Pascal Nyborg kom til galleriet innbruddskvelden var det dette synet som møtte ham. - Helt forferdelig, sier han. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer

- Jeg vet ikke om de gjorde det bare for å vise at det var mulig, eller for å selge det videre. Dette er uansett utrolig kjedelig for alle parter, legger han til.

Til tross for at det er gått to og et halvt år uten at kunstverket er kommet til rette, er Nyborg fortsatt positiv til at det en dag vil det.

- Jeg tror det dukker opp igjen. Det gjør som regel det, før eller siden.