Ble frastjålet sjeldent Munch-litografi verdt millioner

Pascal Nyborg opplevde en gallerieiers mareritt.

SJOKKBREKK: Eier av Nyborgs Kunst, Pascal Nyborg, verdsetter Munch-litografiet som ble stjålet fra galleriet i 2009 til mellom to og tre millioner kroner.  

Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
SJOKKBREKK: Eier av Nyborgs Kunst, Pascal Nyborg, verdsetter Munch-litografiet som ble stjålet fra galleriet i 2009 til mellom to og tre millioner kroner. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Britiske Art Loss Registration har i sin database registrert 37 stjålne kunstverk signert Edvard Munch, som ikke er kommet til rette.

Det eldste tidfestede tyveriet går ifølge den internasjonale databasen helt tilbake til år 1900. Det siste som ble rapportert stjålet er imidlertid litografiet «Historien».

- Helt forferdelig En torsdag kveld i november 2009 rundt klokka 22.30 gikk ruta i Nyborgs Kunst i Oslo.

På galleriveggene fantes flere verdifulle kunstverk - innerst hang Munch-verket «Historien». Det var det eneste verket som ble med de to gjerningsmennene ut av galleriet.

Nyborg låste seg ut av galleriet drøye tre timer før tyveriet. Han var den siste som så litografiet før ranerne tok seg inn i lokalet.

Han forteller til Dagbladet at han ble kontaktet av naboer som hadde hørt ruten bli knust, og at han ankom galleriet bare minutter etter at gjerningsmennene hadde forlatt åstedet.

Synet som møtte ham der var lite hyggelig.

- Det så ut som en krigssone. Helt forferdelig. Hele galleriet var dekket i glasskår av den innslåtte ruta, sier galleriets eier Pascal Nyborg, som skulle selge det for en kunde.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer