Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Amanda Knox:

Ble frikjent for «tiårets drap». Nå kommer hun til Norge

Amanda Knox ble verdenskjent da hun ble dømt for drapet på romkameraten Meredith Kercher. I oktober besøker hun Norge for første gang.

USKYLDIG DØMT: Amanda Knox kommer til Norge i oktober. Hun skal intervjues av Sarah Natasha Melbye på Folketeatret i Oslo. Foto: Presse
USKYLDIG DØMT: Amanda Knox kommer til Norge i oktober. Hun skal intervjues av Sarah Natasha Melbye på Folketeatret i Oslo. Foto: Presse Vis mer

(Dagbladet): Til høsten kommer Amanda Knox (30) til Norge for første gang. Den 22. oktober besøker hun Folketeatret i Oslo.

Knox fikk livet snudd på hodet da hun fant romkameraten Meredith Kercher drept i 2007. Amerikaneren ble dømt for drap og måtte sone fire år i fengsel før hun til slutt ble frikjent i 2015.

Mysteriet huskes som en av de meste omtalte og omstridte mordsakene på 2000-tallet. I mediene fikk hun klengenavnet «Foxy Knoxy».

Knox har holdt foredrag verden over om sin historie. I Norge blir hun intervjuet av journalist og programleder Sarah Natasha Melbye (42).

– Det som er spesielt i Oslo er at Sarah Natasha skal være moderator. Vi håper å få innsikt i Amanda Knox og den verdenskjente drapssaken som vi ikke har fra før av, sier Ragnhild Solberg i bookingselskapet A Comic Soul.

– Vi håper at vi får vite mer om hennes side av saken, hvordan hun opplevde mediehysteriet og hvordan saken påvirket livet hennes.

Dømt i to omganger

Amanda Knox ble dømt, fengslet og frikjent i flere omganger. Hun ble først dømt til 26 års fengsel og sonet i fire år.

Drapssaken ble gjenopptatt i 2013, og hun ble dømt på nytt til 28 år og seks måneder i fengsel. I 2015 ble hun helt frikjent fra Italias høyeste domstol.

I 2013 utga hun boka «Waiting To Be Heard: A Memoir». For to år siden kom Netflix-dokumentaren «Amanda Knox».

TRO PÅ HENNE: En av to trailere til den nye Netflix- serien om Amanda Knox. Denne vil få seerne til å tro henne. Video: Netflix Vis mer

– De siste åra har det vært stor interesse for true crime-sjangeren over hele verden, spesielt i Norge. Jeg, som mange andre nordmenn, er fascinert av ting som vi ikke helt forstår oss på; «Har hun gjort det, har hun ikke gjort det?». Og hvor mye kan politi og media påvirke vårt inntrykk av hva som er sant og ikke?, sier Solberg.

– Samtaletittelen «Truth Matters» slår også hardt ned i disse Trump-tider med fake news og mye fokus på sannhet. Det er også litt mediekritikk i bildet; Hvor lett er det å komme fram med sin sannhet med den mediehverdagen vi har i dag?

– Mediesirkus

Amanda Knox er opprinnelig fra Seattle i USA og flyttet seinere til den italienske byen Perugia for å studere språk. En novemberdag i 2007 fant hun venninnen brutalt knivdrept på badet.

«FOXY KNOXY»: Amanda Fox ble verdenskjent da hun ble dømt for sexdrapet på sin britiske romkamerat Meredith Kercher. Foto: Pier Cito / NTB scanpix.
«FOXY KNOXY»: Amanda Fox ble verdenskjent da hun ble dømt for sexdrapet på sin britiske romkamerat Meredith Kercher. Foto: Pier Cito / NTB scanpix. Vis mer

Saken skapte overskrifter verden over, og mange spekulerte i om hun var skyldig eller uskyldig. Også privatlivet hennes fikk mye spalteplass i mediene.

– Det var spesielt uvant for oss nordmenn at det var så mye fokus på alt annet rundt saken, som hennes privatliv, sier Solberg og følger opp:

– Mediesirkuset var hausset opp av en annen dimensjon, og mye av fokuset var på at hun var en ung og attraktiv student i utlandet. Jeg kan ikke engang forstille meg hvordan det var å være i hennes sko, sier hun.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media