Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Ble Georg Apenes partiløs i dag?

Høyre om for personvernet.

AVTALE: - Personvernet kan ikke trumfe alle hensyn, sa Martin Kolberg i Arbeiderpartiet da avtalen med Høyre om innføring av Datalagringsdirektivet ble presentert i dag. I bakgrunnen Høyres Erna Solberg. Foto: SCANPIX
AVTALE: - Personvernet kan ikke trumfe alle hensyn, sa Martin Kolberg i Arbeiderpartiet da avtalen med Høyre om innføring av Datalagringsdirektivet ble presentert i dag. I bakgrunnen Høyres Erna Solberg. Foto: SCANPIX Vis mer

«Høyre vil bygge samfunnet basert på tillit til enkelmennesket», lyder den første setningen i Høyres prinsipprogram fra 2008. I dag ble partiet enig med Arbeiderpartiet om å innføre EUs omstridte datalagrinsdirektiv, som medfører at opplysninger om alle lovlydige nordmenns private kommunikasjon systematisk kartlegges og lagres, for det tilfelle at noen av oss en gang i fremtiden skulle bli involvert i alvorlig kriminalitet.

Det er bare å takke for tilliten.

Bare noen dager etter at EU-parlamentariker Christian Engström argumenterte i Dagbladet for at Datalagringsdirektivet (DLD) har havarert i EU, og at det ikke lenger er noe poeng i å innføre direktivet i dagens form, er Arbeiderpartiet og Høyre enige om å gjøre nettopp det, med seks måneders lagringstid.

Det er seks måneder kortere lagringstid enn Arbeiderpariet ønsket, men seks måneder lenger enn Høyre burde sagt ja til.

Datalagringsdirektivet pålegger medlemslandene å lagre trafikk- og lokaliseringsdata fra samtlige innbyggeres bruk av telefon, mobiltelefon, bredbåndstelefon, e-post og internett. Det skal lagres informasjon om hvem som kommuniserer med hvem, hvor det kommuniseres fra, når det kommuniseres og hvordan det kommuniseres. Slik tegnes et kart over ditt liv som kommuniserende samfunnsborger - bare for sikkerhet skyld.

På lederplass har Dagbladet tidligere skrevet at Høyres ja til direktivet er et nei til personvern, uskyldspresumpsjon og individets rett til privatliv.

Dagens avtale sukrer den bitre pillen noe. I den framforhandlede avtalen heter det blant annet at utlevering av lagrede data skal avgjøres av en domstol, at det normalt bare skal gjelde kriminalitet med en strafferamme på fire års fengsel (med en rekke unntak, se bl.a. kommentar i kommentarfeltet under), at det innføres konsesjonsplikt for tilbydere av elektronisk kommunikasjon, samt spesiell autorisering av personell som skal håndtere data, og forskrifter for kryptering.

Men ingen ting av dette rokker ved det grunnleggende linjeskiftet: Kriminalitetsbekjempelsen i Norge beveger seg fra et etterforskingsprinsipp til et generelt overvåkingsprinsipp.

Men det er ikke snakk om overvåking, forsikrer Erna Solberg. Den profilerte DLD-motstanderen Jon Wessel-Aas, advokat i NRK og styremedlem i Den internasjonale juristkommisjon, karakteriserte ganske presist retorikken under dagens presentasjon av avtalen som «en skoletime i totalitær nytale». Skal vi tro de to partiene, vil innføringen av direktivet faktisk styrke den enkeltes rettssikkerhet og personvern. Det er et lite mirakel.

DET ER STORTINGET som avgjør, men hørte man nei-mannen Torbjørn Røe Isaksen skryte opp forhandlingsresultatet på Dagsnytt 18 i dag, skjønte man at det trolig bare er å glemme håpet om et nei fra tilstrekkelig mange Høyre-folk. Saken er tapt, nå sluttes rekkene.

Kampen mot direktivet føres nok videre, men da blir det i rettsalen. I'll see you in court, som Wessel-Aas sa.

I Sverige er innføringen utsatt. I Tyskland har forfatningsdomstolen satt direktivet til side fordi den mener det er i strid med grunnleggende borgerrettigheter. Her hjemme vil EUs datalagrinsdirektiv etter alle solemerker tre i kraft om et års tid, selv om det er  så omstridt at både de to andre regjeringspartiene og samtlige andre norske partier er mot.

Det sørget Høyre for i dag. Det liberale, individorienterte Høyre tapte, mens lov-og-orden-Høyre vant.

Dermed er det kanskje på tide for hedersmannen Georg Apenes å gjøre som han har truet med.

MELDER SEG UT?: Høyremann og tidligere direktør i Datatilsynet, Georg Apenes, er motstander av Datalgringsdirektivet. Han har truet med å melde seg ut av partiet dersom Høyre bidrar til at direktivet innføres. I dag gjorde Høyre nettopp det. Foto: SCANPIX
MELDER SEG UT?: Høyremann og tidligere direktør i Datatilsynet, Georg Apenes, er motstander av Datalgringsdirektivet. Han har truet med å melde seg ut av partiet dersom Høyre bidrar til at direktivet innføres. I dag gjorde Høyre nettopp det. Foto: SCANPIX Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media