Ble han sparket fordi han var ærlig?

Spillverden i harnisk etter mulig GameSpot-skandale.

(Dagbladet.no): De siste dagene har det versert sterke rykter om en av verdens ledende spillsider, GameSpot, etter at en av redaktørene for siden fikk sparken.

Avsettelsen av Jeff Gerstmann, som har jobbet for GameSpot i 11 år, skal ifølge det som foreløpig kun er rykter ha fulgt i kjølvannet av at han ga spillet «Kane & Lynch: Dead Men» den «lave» karakteren 6/10 i en anmeldelse.

Spillets utgiver, Eidos, var samtidig med at anmeldelsen ble publisert tungt inne som annonsør på siden - og det er dette som er kjernen i rykteflommen som nå både har gitt GameSpot og Eidos alvorlige skraper i lakken.

Stille rundt saken

Ble Gerstmann sparket fordi han ikke skrev eller etterredigerte anmeldelsen i tråd med markedsavdelingens ønsker?

Foreløpig har verken Gamespot eller Gerstmann kommet med uttalelser om avsettelsen, men Gamespots eiere CNET kom med en generell uttalelse etter at spillbloggen Kotaku først meldte om ryktene.

- Gamespot tar den redaksjonelle integriteten svært seriøst. I over et tiår har GameSpot og de mange redaksjonelt ansatte levert tusenvis av uavhegnige anmeldelser som har vært en viktig ressurs for spillmiljøet. I CNET Networks står vi bak det redaksjonelle innholdet vårt team produserer på daglig basis, heter det i uttalelsen.

Sterke nett-reaksjoner

FIKK SPARKEN: GameSpots mangeårige medarbeider Jeff Gerstmann (til venstre) fikk nylig sparken fra den populære spillsiden. Nå går sterke rykter om at dette skjedde på bakgrunn av en kritisk spillanmeldelse. Her er Gerstmann avbildet med Dagbladets spillanmelder Stefan Ogden under spillmessen E3 i Los Angeles. Foto: PRIVAT
FIKK SPARKEN: GameSpots mangeårige medarbeider Jeff Gerstmann (til venstre) fikk nylig sparken fra den populære spillsiden. Nå går sterke rykter om at dette skjedde på bakgrunn av en kritisk spillanmeldelse. Her er Gerstmann avbildet med Dagbladets spillanmelder Stefan Ogden under spillmessen E3 i Los Angeles. Foto: PRIVAT Vis mer

Ifølge Gamesindustry.biz skal den opprinnelige anmeldelsen ha vært redigert, men karakteren skal være uendret. Videoanmeldelsen av spillet er dessuten trukket. Noen få timer etter at nyheten om avsettelsen sprakk, skal dessuten den massive «Kane & Lynch»-reklamekampanjen ha vært fjernet fra GameSpots sider, uvisst av hvilken grunn.

Uansett hva omstendighetene rundt Gerstmanns avskjed er, har en samlet brukermasse på internett dannet seg en mening om hva de tror har skjedd - og handlet deretter.

Allerede kommer Gamespot-brukere med svært mange oppfordringer om å kansellere abonnementet på siden. Eidos sine diskusjonsforum var en periode stengt etter massiv pågang, det samme ble brukeranmeldelsene for «Kane & Lynch» på Gamespot etter massiv slakting av spillet - nå får man denne feilmeldingen. Mange truer med boikott av både GameSpot og Eidos\' spill.

Støtte fra flere hold

Historien er preget av uttalelser fra folk som av diverse grunner ikke tør å stå fram - men de fleste støtter teorien om at Gerstmann måtte gå på grunn av en motvillighet til å blande redaksjonelle og kommersielle interesser.

Nettsiden Virtual Fools har en god oversikt over sakens gang, og lenker til uttalelser fra en lang rekke GameSpot-ansatte.

Gerstmann får nå støtte fra flere hold i spillverden - ikke bare hos den store horden av nettbrukere som i skrivende stund utøver sin markedsmakt.

Gerstmanns kollega Tim Tracy sa raskt opp sin egen jobb. Konkurrenten 1UP arrangerte i går en støttemarsj, og spillbloggen Destructoid går langt i å insinuere skittent spill hos GameSpot med sitt nye toppbanner. Den svært populære nett-tegneserien Penny Arcade er også klare i sitt budskap.

Ble han sparket fordi han var ærlig?

På grunn av kontraktsmessige vilkår rundt Gerstmanns avgang, kan det godt hende at vi aldri får vite hva årsaken til avskjedigelsen egentlig er. Men sikkert er det at både GameSpot og Eidos har en jobb å gjøre med å gjenreise tilliten blant de mange spillinteresserte verden rundt.

Her kan du se Gerstmanns videoanmeldelse av «Kane & Lynch», som senere ble fjernet fra GameSpot:

TUNG REKLAME: Eidos gikk tungt inn med annonsepenger hos GameSpot for spillet «Kane & Lynch».
HVA SKJEDDE, EGENTLIG? Den populære nettserien Penny Arcade lar <a href=http://www.penny-arcade.com/comic/2007/11/29>sin siste stripe</a> tale for seg selv - men de forteller også litt om hva de har hørt <a href=http://www.penny-arcade.com/>i bloggen sin</a>.