Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Danny Kirwan

Ble hjemløs etter suksessen. Nå er Fleetwood Mac-gitaristen død

68 år gamle Danny Kirwan døde i London.

DØD: Danny Kirwan er død. Kirwan var gitarist i det legendariske bandet Fleetwood Mac fra 1968 til 1972. Livet ble tøft for engelskmannen etter suksessen. Foto: W.W. Thaler / Wikimedia Commons
DØD: Danny Kirwan er død. Kirwan var gitarist i det legendariske bandet Fleetwood Mac fra 1968 til 1972. Livet ble tøft for engelskmannen etter suksessen. Foto: W.W. Thaler / Wikimedia Commons Vis mer

Danny Kirwan, som var en viktig drivkraft i Fleetwood Macs tidlige år og har spilt på fem album med den suksessfulle bandet, er død.

Bandet, ved grunnlegger Mick Fleetwood, bekrefter dødsfallet på sin Facebook-side.

- I dag ble vi fortalt om den triste nyheten at Danny Kirwan har dødd i London. Danny var svært viktig for oss i de tidlige åra. Han kjærlighet for bluesmusikk førte til at vi rekrutterte ham til Fleetwood Mac i 1968. Bandet be hans musikalske hjem i mange år, heter det i hilsenen fra Fleetwood.

Fem album

Kirwans dødsårsak er foreløpig ukjent. Han ble en del av bandet etter utgivelsen av albumet «Mr. Wonderful» i 1968, og hans første opptreden var på bandets nummer én-singel «Albatross».

Han var så gitarist bidro på vokal på albumene «Then Play On», «Blues Jam at Chess», «Kiln House», «Future Games» og «Bare Trees» fra 1972.

Det samme året fikk han sparken fra bandet på grunn av tung alkoholisme, skriver Rolling Stone.

Ble hjemløs

I løpet av den siste halvdelen av 70-tallet slapp Kirwan fire soloalbum. De neste tiåra skulle han imidlertid slite tungt med psykiske lidelser. Kirwan levde i flere tiår som hjemløs i London etter suksessen med Fleetwood Mac.

På 90-tallet gikk det så langt at Kirwan ble etterlyst av tidligere kollega Mick Fleetwood via byrået for savnede personer i England. Fleetwood hadde da ikke sett Kirwan siden 80-tallet.

Til slutt ble den tidligere gitaristen sporet opp. Han hadde da bodd flere år på et hostell for hjemløse og levde av sosialstøtte og små utbetalinger fra sin tidligere karriere med Fleetwood Mac.

LYSERE TIDER: Fleetwood Mac med Lindsey Buckingham (f.v.), Stevie Nicks, Christine McVie, Mick Fleetwood, og John McVie fra da de vant Grammy for beste album med «Rumours» i 1978. Foto: AP / NTB Scanpix
LYSERE TIDER: Fleetwood Mac med Lindsey Buckingham (f.v.), Stevie Nicks, Christine McVie, Mick Fleetwood, og John McVie fra da de vant Grammy for beste album med «Rumours» i 1978. Foto: AP / NTB Scanpix Vis mer

- Jeg har vært gjennom en del tøft, men jeg har det ikke så ille. Jeg klarer meg. Jeg er vel hjemløs, men samtidig har jeg ikke hatt noe hjem siden våre tidligere turnédager. Jeg klarte det ikke mer psykisk og måtte komme meg ut av det. Jeg klarer ikke slå meg til ro, sa han i et sjeldent intervju med The Independent i 1993.

- Mich syntes synd på meg

- Jeg var heldig som fikk spille i bandet overhodet. Jeg begynte bare å følge etter dem, men jeg kunne spille gitar og Mick syntes synd på meg og lot med spille. Jeg gjorde det i omkring fire år, men jeg klarte ikke livsstilen, kvinnene og reisingen, sa han åpenhjertig.

Sammen med de andre bandmedlemmene Stevie Nicks, Lindsey Buckingham, Mick Fleetwood, Peter Green, John McVie, Christine McVie og Jeremy Spencer ble Kirwan innlemmet i Rock and Roll Hall of Fame i 1998. Han var imidlertid ikke til stede på seremonien.

- Dannys ettermæle, i mitt hode, vil alltid leve i musikken han skrev og spilte så vakkert som en del av grunnlaget for Fleetwood Mac, som nå har holdt ut i over 50 år, skriver Mick Fleetwood.

Hyllet og myteomspunnet

Fleetwood Mac er et av rockehistoriens mest hyllede og myteomspunne band. Plata «Rumours» er solgt i over 45 millioner eksemplarer og er dermed blant tidenes mestselgende album.

Det er kjent som et band med en rekke interne kjærlighetsintriger og hyppige utskiftninger av besetningen.

Hele tolv musikere blitt byttet ut siden oppstarten i 1967. Sistemann ut var den legendariske gitaristen Lindsey Buckingham, som i april ble tvunget ut av bandet etter 44 år.

Buckingham har tidligere vært kjæreste med vokalist Stevie Nicks (69). Hun forlot ham på 70-tallet til fordel for trommeslager Mick Fleetwood (70). Dette forholdet ble kortvarig.

I 2014 bestemte Christine McVie (74) for å bli med i Fleetwood Mac igjen, 16 år etter at hun sluttet for å bli soloartist.

Bare ett år i forveien sa Stevie Nicks til Rolling Stone at det var større sjanse for at en asteroide traff jorda enn at McVie skulle bli med ut på veien.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media