Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Visjon Norge og TV 2

Ble ikke hørt om «slaverianklager»

TV 2 har ikke brutt god presseskikk i arbeidet med dokumentaren «De nye slavene».

BLE IKKE HØRT:TV 2 har ikke brutt god presseskikk i arbeidet med dokumentaren «De nye slavene». Pastor Jan Hanvold mente at han ikke skulle vært involvert eller identifisert i dokumentaren. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix
BLE IKKE HØRT:TV 2 har ikke brutt god presseskikk i arbeidet med dokumentaren «De nye slavene». Pastor Jan Hanvold mente at han ikke skulle vært involvert eller identifisert i dokumentaren. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix Vis mer

Den konservativkristne TV-kanalen Visjon Norge og ansvarlig redaktør, pastor Jan Hanvold, klaget inn TV 2 til Presses faglige utvalg (PFU) seint i 2019.

Grunnen var en episode av TV 2-dokumentarserien «Norge bak fasaden» ved navn «De nye slavene». Programmet ble kringkastet 25. november og en nettversjon ble publisert samme dag.

Hevder seg utnyttet

I «De nye slavene» forteller TV 2 historien til polske Dariusz Stawinski, som kom til Norge for å gå på bibelskole hos Visjon Norge. Han mener seg grovt utnyttet av den Visjon Norge-tilknyttede pastoren Maksymillian Pyra, og anmeldte seinere Pyra til politiet for menneskehandel.

- EN SPØK: TV-pastor Jan Hanvold kaller hendelsen som skjedde under Visjon Norges TV-sending mandag for en spøk. Reporter: Madeleine Liereng / Dagbladet TV Vis mer

I dag har PFU behandlet klagen fra Hanvold, hvor han mener at dokumentaren og artikkelen gir en feilaktig fremstilling av ham selv og TV Visjon Norge. TV 2 framstiller det som at han og kanalen driver med menneskehandel og slaveri, hevder han og Hanvold reagerer sterkt på at TV 2 drar ham inn i saken.

«Klager mener TV 2 ikke har vært kildekritiske nok til Dariusz og fremholder at han ikke stilles kritiske spørsmål i dokumentaren.», skriver PFU i saksdokumentene.

TV 2 avviser klage

Hanvold mener derfor at TV 2 har brutt god presseskikk på sju punkter i Vær varsom plakaten, norsk presses etiske regelverk. Blant annet argumenterer Hanvold at det foreligger brudd på punktet om hensynsfull arbeidsprosess, om identifisering og om saklighet og omtanke.

I klagesvaret avviste TV 2 at de har brutt god presseskikk og skrev følgende:

«Redaksjonen stiller grunnleggende spørsmål til hva Hanvold som øverste leder har visst – eller åpenbart burde visst – om de forhold Dariusz (…) hevder å ha blitt utsatt for under sitt opphold på Visjon Bibelskole og senere som ansatt i TV Visjon Norge. Flere uavhengige kilder forteller at Hanvold og den øvrige ledelsen hadde kjennskap til de påståtte forholdene.»

Frikjenner TV 2

PFU legger til grunn i frikjennelsen at Hanvold er gitt anledning av TV 2 til å uttale seg i arbeidet med dokumentaren, men valgte å la rektor på den aktuelle bibelskolen gjøre dette. Videre må Hanvold, gitt sin posisjon som ansvarlig redaktør og som en som selv søker offentligheten, regne med å bli omtalt.

TV 2 har ikke brutt god presseskikk, konkluderer PFU.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!