Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Ble jåledame

Rødstrømper kan få jåledamer til å se rødt. Og omvendt. Hva om de byttet plass? Det er utgangspunktet for performancekunstner Cathrine Constanse. Hun ble jåledame.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Prosjekt «Jåledame» begynte, som Evas historie, i en hage. Men det var ikke i Edens hage.

- Det var et hageselskap fullt av jåledamer. Jeg forsto meg ikke på dem. De sto slik at de kunne se speilbildet sitt i vinduene. Og de benyttet anledningen! Jeg begynte å gruble over hvilket sjølbilde de hadde, siden de måtte se seg sjøl også i møte med andre. Forsøk på samtale var mislykket. De kunne bare posere.

Med publikum til stede gjennomgår Cathrine i kveld private skjønnhetsritualer i Galleri KunstVerket i Oslo.

Hun har fylt galleriet med overskudd fra egen lofts- og kjellerbod, malt rødt.

Grundig til kunstverks

Det er et halvt år siden hun ble spurt om å gjøre en performance, men hun har satt seg inn i forskjellige kvinneroller siden 1993. Det har ført henne inn i settinger som «vaskeriarbeider i Berlin», «husmor i Stuttgart», «toalettvakt i Stavanger», «demodame i Oslo» og «bistandsarbeider i Afrika». Og nå utkledd som jåledame .

- Jeg var grundig: skaffet ei verktøykasse full av sminke, tok farge- og stilanalyse, kastet halve klesskapet, tok massasje og lymfedrenasje. Jeg slapp tarmskylling fordi jeg er vegetarianer. Jeg har levd som jåledame, med manikyr og kort skjørt, sjøl på skogsturer. Det blir oppskrapte legger og blåbærfingrer av slikt.

- Som kunstprosjekt har dette vært tungt fordi jeg har hatt så sterkt fokus på meg sjøl. Ganske deprimerende, sier Cathrine Constanse.

Normal igjen

Tilværelsen som jåledame kulminerer med happeningen i dag.

- En av konklusjonene er at det ikke er mye moro man kan gjøre som jåledame. Det handler om utilstrekkelighet. Man kan aldri bli den kvinnen man må være for å være «vellykket». 70 prosent av alle kvinner sitter trolig med den samme erkjennelsen. Ikke bruk livet på å prøve å bli noe du ikke er. Bruk tida på viktigere ting, slutter Cathrine Constanse.

Hele Norges coronakart