«Louder Than Bombs»

Ble kalt en kommersiell flopp. Nå hylles «Louder Than Bombs» som en av årets beste filmer i USA

Joachim Triers «Louder Than Bombs» på amerikanske  topplister. 

TRAILER: - Dette er en film både jeg og Joachim har hatt tett innpå oss i mange år. Det har vært en veldig lang prosess, og jeg er lettet over at den til slutt ble laget, forteller den norske manusforfatteren Eskil Vogt til Dagbladet. Vis mer Vis mer

(Dagbladet): Forventningene var mange og store til Eskil Vogt og Joachim Triers film «Louder Than Bombs», som hadde Norgespremiere i oktober 2015.

De to har tidligere gjort suksess med filmene «Reprise» i 2006, og «Oslo 31. august» i 2011.

Store stjerner ledet an i filmen, som også var Triers første engelskspråklige film og Norges første gullpalmekonkurrent i Cannes på mange år. På rollelista sto blant andre Jesse Eisenberg, kjent fra Facebook-filmen «The Social Network», den irske «Vikings»-skuespilleren Gabriel Byrne og franske Isabelle Huppert, kjent fra «Amour» og «Valley of Love».

Filmprestasjon

Når filmåret 2016 skal regnes opp, sitter lovordene løst også blant filmkritikere i USA. «Louder Than Bombs» ble lansert over dammen i april i år.

Av Avclub.com har filmen fått en 20. plass på lista over de aller beste filmene i 2016. Nettmagasinet beskriver «Louder Than Bombs» som et mesterverk i sin beskrivelse av hvordan en familie takler sorg etter et dødsfall. Filmskaperne roses for sin bruk av tilbakeblikk, drømmesekvenser og forskjellige fortellerstemmer for å gjøre seerne kjent med karakterenes indre liv.

Esquires liste over årets 25 beste filmer, havner filmen på en 19. plass.

Ifølge anmelderen i Indiewire.com, Eric Kohn, kunne filmens tema om aldring, sorg og foreldreskap fort ført den i klisjé-fella. Kohn mener istedet at det Trier og Vogt har levert er intelligent og førsteklasses, og Indiewire plasserer filmen blant de 12 beste filmene i år.

- Klokere enn de fleste

Filmen tar for seg en families sorgreaksjon etter at familiens matriark (Isabelle Huppert) går bort. Morens liv, og hemmelighetene hun tok med seg i graven, ligger over familien som en skygge.

Da «Louder Than Bombs» kom på kino, var det til applaus fra både publikum og kritikere. I november i år ble filmen den første, norske filmen som ble tildelt Nordisk råds filmpris.

«Joachim Trier og Eskil Vogt er klokere enn de fleste. De har en nysgjerrighet på kommunikasjonsmessige knuter og følelsene som ikke fortelles om som gjør dem lette å verdsette», skrev Dagbladets anmelder Inger Merethe Hobbelstad og rullet fire på terningen.

Omtalt som en «flopp»

Ifølge VG føyde prisen fra Nordisk råd seg inn i rekka av opp- og nedturer fra filmen.

Avisa mente at «Louder Than Bombs» ikke har utmerket seg positivt kommersielt, og henviste til at filmen, ifølge Filmweb, var den 79. mest sette i Norge i 2015, med under 22 000 besøkende.

I USA var den en regelrett flopp», skrev avisa.

Det fikk Thomas Robsahm, produsent for filmen til å se rødt. I et debattinnlegg i VG skrev Robsahm at det var merkelig å fokusere på filmens økonomi i forbindelse med Nordisk råds filmpris.

I Journalisten mente også VGs tidligere filmanmelder, Jon Selås, at avisas vinkling var kunnskapsløs.

– Filmen var dårlig besøkt på kino i Norge. Det til tross for at den fikk stor omtale rundt lansering, har internasjonalt anerkjente navn på rollelista, og fikk mange millioner i støtte fra Norsk filminstitutt. Når en norsk film med det budsjettet er den 79. mest sette det året, synes jeg besøkstallene må kunne karakteriseres som en flopp. Flopp er et tabloid og godt ord for manglende kommersiell suksess, svarte VGs Rampelys-sjef Atle Jørstad på kritikken.