Ble kalt «Judas» etter å ha kritisert NRK

«Taxi»-regissør Ulrik Imtiaz Rolfsen fikk hetsende sms fra NRK-ansatt.

REAGERER: Etter å ha uttalt seg kritisk i Aftenposten mottok Ulrik Imtiaz Rolfsen en hetsende sms fra en NRK-ansatt.  Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet.
REAGERER: Etter å ha uttalt seg kritisk i Aftenposten mottok Ulrik Imtiaz Rolfsen en hetsende sms fra en NRK-ansatt. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet.Vis mer

(Dagbladet): I et intervju med Aftenposten lørdag, fortalte Imtiaz Rolfsen at han ikke fikk innsyn i økonomien da han regisserte serien «Taxi» for NRK.

- Jeg opplever at NRK bagatelliserer «Erobrerens» budsjettoverskridelser, og det er ikke første gang en intern produksjon går over budsjett, det vet «alle» i NRK Drama. I et eksternt produksjonsselskap ville en slik overskridelse vært katastrofal og fått konsekvenser, uttalte Imtiaz Rolfsen.

Fikk sms fra NRK-ansatt Samme dag som intervjuet sto på trykk mottok han en sms som inneholdt kommentarer som «Hold kjeft» og «Judas». Regissøren ønsker ikke å oppgi hvem sms-en kommer fra, men bekrefter at vedkommende jobber i NRK.

- Jeg har ikke noe behov for å henge ut denne personen. Men det er et paradoks at NRK har bejublet mitt oppgjør med pakistansk ukultur, og samtidig reagerer på denne måten når noen kritiserer ukultur hos NRK, sier han.

Refset pakistansk ukultur Regissøren har gjennom filmen «Izzat», NRK-serien «Taxi» og debutromanen «Gass», blant annet kritisert enkelte sider ved pakistanske tradisjoner. Imtiaz Rolfsen, som selv er oppvokst med norsk mor og pakistansk far, har tatt for seg tema som tvangsekteskap, taxisvindel og patriarkalsk oppdragelse blant norskpakistanere.

- Jeg har ikke mottatt en eneste hetsende sms fra det Pakistanske miljøet, de har tvert imot svelget kritikken på en god måte og åpnet for dialog. Først da jeg kritiserte NRK ble jeg beskyldt for å være en Judas, sier Imtiaz Rolfsen.

Etter at han omtalte sms-en på nettstedet Twitter, mottok han en unnskyldning fra personen som sendte den.

Bedre styring - Jeg opplever det som ganske symptomatisk at jeg måtte skrive om det på Twitter for å få en unnskyldning. Da jeg godtok unnskyldningen, ble jeg også avkrevd at jeg skulle slette twittermeldingen, sier Ulrik Imtiaz Rolfsen.

- Men jeg lar meg ikke sensurere.

Regissøren forteller at han kviet seg for å kritisere NRK Drama eksternt. I tekstmeldingen ble han blant annet beskyldt for å kritisere NRK for å promotere seg selv.

- Jeg har ingenting å tjene på å kritisere NRK Drama, tvert i mot. Denne saken handler ikke om meg, men om en praksis i NRK. Som spillefilmregissør hos en privat produsent blir jeg alltid kontraktfestet til å holde et budsjett. Når NRK ikke gir meg det ansvaret blir jeg ikke skyldig om vi går over eller under budsjettet, fordi jeg ikke aner hva budsjettet faktisk er, sier regissøren.  

Skjulte prosesser - Jeg så selv hvordan produksjonen av «Taxi», fra manus til lansering, inneholdt alvorlige intriger, skjulte prosesser og hemmelighold som ble fordyrende.  Poenget mitt er at bedre styring kan gi mer og bedre drama. Samtidig vil jeg understreke at de aller fleste i NRK gjør en fremragende jobb.  Jeg er svært fornøyd med «Taxi».

NRK nektet lenge å oppgi budsjettet på NRKs storstilte dramasatsing «Erobreren». I forrige uke la kanalen likevel fram budsjettet som viste at seriens produksjonskosntander var på 52,3 millioner.

- Hver million som går over budsjett innebærer mindre penger til manusutvikling eller produksjon av kommende serier.  Jeg skjønner godt at folk ønsker innsikt.  Nordmenn elsker jo gode dramaserier.

Ingen i NRK kunne i går kommentere saken.