Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

- Ble kalt pakkis, svarting og ape

Episodene med rasisme i ungdomstida har satt seg fast i hukommelsen til Chirag Patel i Karpe Diem.

FAMILEKJÆRE: På det nye albumet til Karpe Diem har de med seg flere familiemedlemmer.  Magdi Ytreeide Abdelmaguids kone Oda Felicia Bardal Sigstad korer på låta «Nyrestein», mens det er bilde av broren hans inni coveret. Makker Chirag Patels kusine pryder coveret. Foto: Øistein Norum Monsen / DAGBLADET
FAMILEKJÆRE: På det nye albumet til Karpe Diem har de med seg flere familiemedlemmer. Magdi Ytreeide Abdelmaguids kone Oda Felicia Bardal Sigstad korer på låta «Nyrestein», mens det er bilde av broren hans inni coveret. Makker Chirag Patels kusine pryder coveret. Foto: Øistein Norum Monsen / DAGBLADET Vis mer

(Dagbladet): «Jeg er muslim. Chirag er hindu. Vennene våre er en boks med nonstop. Men vi har aldri følt oss så norske og så lite annerledes», sa Karpe Diems Magdi Ytreeide Abdelmaguid (28) under minnemarkeringen for terrorofrene i fjor sommer.

Men det er ikke alltid rap-duoen har følt seg like inkludert i nabolaget sitt, på vestkanten av Oslo.

På låta «Jens» rapper Chirag Patel (28), som har en mor fra India og en far som er flykning fra Uganda, at han «gikk fra å ane en rasistisk tendens til å være kjent og bli pikenes Jens».

- Jeg ser ikke på meg selv som et offer, men jeg opplevde tilfeller av banal og konfronterende rasisme i ungdomstida. Fra skjellsord som svarting og pakkis, til apelyder. Selv om det ikke er noe jeg tenker på hver dag, har de få, men grove, situasjonene jeg havna i satt seg fast i hukommelsen min, sier Patel, som påpeker at han ikke har hatt en vondt oppvekst, til Dagbladet.

- Gjorde vondt Rapperen tror at det er svært få innvandrerungdommer som ikke opplever slike ting i oppveksten. Vennene hans har fortalt ham at de synes det er verre å få slengbemerkinger om hudfargen sin enn å havne i en slåsskamp.

- For er det noe du virkelig ikke kan noe for, så er det jo hvilken hudfarge du har. Men som vi også har skrevet om på denne plata: Rasisme kan gå begge veier. Det er uansett rart hvordan idiotiske ord ytret av idioter kan utløse sterke følelsesmessige reaksjoner hos en person.

- Når man er ung og usikker, så føler man seg jo annerledes. Man har en annen religion og et annet morsmål. Du kan ikke forklare alt som skjer med deg til foreldra dine når du kommer hjem heller. I ettertid kan jeg se tilbake på de episodene med humor, og synes det er merkelig at ord kan ramme så hardt, selv om det gjorde vondt der og da, sier Patel.

De siste to årene har imidlertid vært et eneste langt hiphopeventyr for Karpe Diem.

De toppa albumlista med deres forrige album «Aldri solgt en løgn». De var de første rapperne som ble tildelt prisen som Årets Spellemann. De var med på å trøste en hel nasjon i terrorsorgen med musikken deres.

GREP DAGEN: Magdi Ytreeide Abdelmaguid gifta seg med kona Oda Felicia Bardal Sigstad i sommer. Men det er ikke det største minnet hans fra de to siste årene. Foto: Stella Pictures
GREP DAGEN: Magdi Ytreeide Abdelmaguid gifta seg med kona Oda Felicia Bardal Sigstad i sommer. Men det er ikke det største minnet hans fra de to siste årene. Foto: Stella Pictures Vis mer

Midt oppi dette rakk Magdi Ytreeide Abdelmaguid å gifte seg med kjæresten Oda Felicia Bardal Sigstad.

Revolusjontelefon I morgen slipper de sitt femte album «Kors på halsen, ti kniver i hjertet, mor og far i døden».

- Hva er høydepunktet?

- Det har vært mye fett. Men jeg kan ikke si at det er Spellemannen, giftemålet eller utsolgte konserter, det blir for egoistisk. Det største må ha vært da jeg satt backstage i Rognan etter en konsert og stemora mi ringte, gråtkvalt, og fortalte at Mubarak var borte, forteller den halvt egypiske Magdi.

Faren hans, en journalist, kritiserte Mubaraks regime offentlig for ti år siden. Siden har han ikke kunnet reise tilbake til Egypt. Han var på lista over de som ikke ville være trygg om han satte sine føtter i hjemlandet mens Mubarak satt ved makta. Men så kom revolusjonen.

- Å vite at pappa endelig kunne besøke familien sin igjen, gjorde øyeblikket veldig rørende, sier han.

PLATEKLAR:Magdi Omar Ytreeide Abdelmaguid og Chirag Rashmikant Patel i Karpe Diem gir ut sitt femte album. Foto: Øistein Norum Monsen / DAGBLADET
PLATEKLAR:Magdi Omar Ytreeide Abdelmaguid og Chirag Rashmikant Patel i Karpe Diem gir ut sitt femte album. Foto: Øistein Norum Monsen / DAGBLADET Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media