Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Ble kastet ut av Slottet da han insisterte på å spille jazz

Jazzmusiker hylles av kongen - og ble nektet å spille «Kongesangen».

NEKTER Å FØYE SEG: Jazzprofil Erling Wicklund og gitarist Halvard Kausland (bak), som er tidligere fylkesrådmann, nekter å føye seg for Kongens nei til jazzmusikk på mottakelse.
NEKTER Å FØYE SEG: Jazzprofil Erling Wicklund og gitarist Halvard Kausland (bak), som er tidligere fylkesrådmann, nekter å føye seg for Kongens nei til jazzmusikk på mottakelse. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Det var som mottaker av Kongens fortjenstmedalje Erling Wicklund var invitert til Slottet. Han fikk tidligere i år medaljen for sin innsats for norsk jazz - både som utøver og som NRK-programleder igjennom 46 år.

Tradisjonen tro skulle han og de andre ferske medaljemottakerne i dag til mottakelse på Slottet. Wicklund informerte da om at han ønsket å framføre «Kongesangen» på flugabone sammen med jazzgitarist Halvard Kausland - en opptreden som skulle ta litt over ett minutt.

- Verre enn fryktet Ifølge assisterende kommunikasjonssjef Svein Gj. Gjeruldsen ved Slottet avvises slike forespørsler konsekvent, da mottakelsene på Slottet følger et fast oppsatt program - inkludert kunstneriske innslag - som ikke har tid til overs for gjestenes egne framføringer.

- Kansellisjefen ga beskjed om at det ikke var anledning til å spille, men at de var hjertelig velkomne som gjester - på linje med de øvrige inviterte, sier Gjeruldsen til Dagbladet.

Wicklund hevder imidlertid han fikk tilbakemelding om at det musikalske innslaget var noe måtte staben vurdere før de kunne tillate det, og tok med seg både horn og gitarist til Slottet i dag.

- Det gikk enda verre enn jeg fryktet. Vi kom med korrekt antrekk, ble ønsket velkommen av gardister, og gikk opp trappen der vi ble tatt i hånden av hvertfall fire mennesker, forteller Wicklund.

- Så begynte det. Vi står vi der med instrumentene da sjefen for adjutantstaben; en meget bestemt herre i stram uniform, bryskt kommanderte meg til å gi fra meg mitt flugabone (messingblåserinstrument, journ. anm). Instrumentet er imidlertid så dyrebart for meg at jeg aldri overlater det til noe annet medmenneske, sier han.

Forlot Slottet - Jeg sier det er helt uaktuelt å gi fra meg hornet; jeg må ha det med meg. Da kommer kansellisjefen styrtende til for å belære meg, og hevder vi hadde fått beskjed om å ikke ta med instrumentene. Det korrekte er at de hadde sagt de skulle tenke på det, men de hadde åpenbart trukket den konklusjon at vårt musikalske innslag var uakseptabelt for de kongelige. Dessuten hadde de allerede et kunstnerisk innslag - studenter som spilte klassisk musikk, sier Wicklund.

Han og Kausland forlot dermed Slottet uten å møte kong Harald.

- Jeg ønsket naturligvis ikke å gå inn og være et alibi for en holdning som i sin essens er nedvurderende for den sjangeren jeg står for, sier han.

- At det er akseptabelt med flinke studenter som spiller klassisk musikk, men uaktuelt med en liten jazzversjon av Kongesangen,
er en holdning jeg trodde var uttryddet. Medalje skal jeg ha, men de vil ikke høre det jeg ønsker å by på, fnyser jazzprofilen.

- Ikke tid til framføringer Seks til åtte ganger i året kommer nye mottakere av fortjenstmedalje til Slottet for å møte Kongen. Det skjer i form av mottakelse med svært fastlagt regi.

- Mottakelsene for mottakere av Kongens Fortjenstmedalje har et fast program vi følger fra gang til gang. Slik vil det også være ved denne anledningen, sier assisterende kommunikasjonssjef Sven Gj. Gjeruldsen ved Slottet til Dagbladet.

- Mottakerne og deres ledsagere får en omvisning på Slottet før de tas imot av kongeparet og ledes inn i Store festsal der det serveres noe å spise og drikke. Deretter er det et fastlagt program der. Det gjør at man ikke kan si ja til framføringer eller opptredener. Det er det ikke tid til, sier Gjeruldsen.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!