FORSYNTE SEG AV MEDISINSKAPET: Ekspedisjonslege Henrik Greve Blessing ble narkoman undern en ekspedisjon med «Fram» på 1890-tallet. Foto: NTB Scanpix
FORSYNTE SEG AV MEDISINSKAPET: Ekspedisjonslege Henrik Greve Blessing ble narkoman undern en ekspedisjon med «Fram» på 1890-tallet. Foto: NTB ScanpixVis mer

Ble kokainslave under Nansen-ekspedisjon

Polarlegens triste skjebne.

Har du allerede abonnement?   Logg inn

Tristheten rådde over hele «Fram» vinteren 1895—96, men det strålende nordlyset som dag og natt flammet over polarhimmelen, skapte noe lys i mørke sinn. Nansen hadde instruert Henrik om hvordan nordlyset skulle registreres og beskrives, og Henrik både skrev og tegnet i nordlysprotokollene hva han sa. Noen av observasjonene var sa spektakulære at Henrik tegnet dem. Han laget 13 skisser av nordlyset i en egen mappe, som han senere sendte til Nansen.

Polarlegen Dette er et utdrag fra Kaare R. Norums nye bok"POLARLEGEN - Historien om Henrik Greve Blessing og Fram-ekspedisjonen 1893-1896" (Gyldendal forlag 2015).Henrik Greve Blessing (1866-1916) var lege og botaniker på Fridtjof Nansens berømte "Fram-ekspedisjon. I ekspedisjonens siste år foretok Blessing en skjebnesvanger handling — han begynte å forsyne seg av morfinen i medisinskapte. Det ble begynnelsen på et liv som narkotikaavhengig.

Henrik la ned et stort arbeid i å redigere, systematisere ogrenskrive nordlysprotokollene. Han la merke til at nordlysets intensitet hadde en sammenheng med de magnetiske stormene som Scott-Hansen registrerte. Det var meningen at nordlysprotokollene skulle brukes til en  vitenskapelig beskrivelse av fenomenet. Det ble det aldri noe av.

Dagbladet Pluss – mer av virkeligheten

  • Over 250 kvalitetsartikler hver måned
  • Prisvinnende reportasjer og avsløringer
  • Premium artikler innen stoffområder som bil, båt, trening, samliv, vin og reise
  • Tilgang til hele papiravisen og Magasinet PC/Mac, mobil og nettbrett
  • Tilgang til Dagbladets avisarkiv - fra 1869 til i dag
  • Alle abonnement fornyes automatisk når perioden utløper, men det er ingen bindingstid.
  • Fornyelse skjer til ordinære priser.
  • Du kan si det opp når som helst, men senest 48 timer før perioden utløper.
  • Ved å abonnere på Dagbladet Pluss, godtar du våre kjøps- og bruksvilkår.

Betal trygt med Visa eller Mastercard.

Har du allerede abonnement?
Logg inn