FIKK PRIS:  I dag ble forfatter Vigdis Hjorth tildelt Kritikerprisen for sin roman «Leve posthornet!», som kom i fjor.  Foto: Sondre Steen Holvik
FIKK PRIS: I dag ble forfatter Vigdis Hjorth tildelt Kritikerprisen for sin roman «Leve posthornet!», som kom i fjor. Foto: Sondre Steen HolvikVis mer

Ble kritikernes favoritt med EUs postdirektiv

Bokpris til forfatter Vigdis Hjorth.

(Dagbladet): For en måned siden ble nominasjonene til årets Kritikerpris kjent. I dag ble de utdelt på Litteraturhuset i Oslo, og hyller siste års bokutgivelser i flere kategorier.

EUs postdirektiv Vigdis Hjorth markerte seg i fjor med sin bok «Leve posthornet!», som hun lot seg inspirere til å skrive av EUs postdirektiv. I dag ble hun belønnet med kritikerprisen i kategorien beste skjønnlitterære voksenbok, som er utgitt av Cappelen Damm.

Ifølge NTB hedres Hjorth for å ha blåst liv i den politiske romanen.

- I «Leve posthornet!» er det uhyre forfriskende når distriktspolitikk og triviell velferdslobbyisme invaderer livet til Ellinor og snur opp ned på det chic-litt-lignende universet til fortellingens hovedperson, sa litteraturkritiker og medlem i Kritikerlaget, Henrik Keyser Pedersen, da han overrakte prisen, skriver NTB.

«Jeg-personen finner tilslutt en slags livsmening i en triviell kampsak som spørsmålet om å innføre konkurranse på brevpost under 50 gram. Hun finner en mening i det fellesskap en kamp kan gi. Nettopp det er det sympatiske med denne boka. Og kanskje også det originale», skrev Dagbladets anmelder Cathrine Krøger om boka da hun anmeldte den i høst.

Utøya Boka «En norsk tragedie. Anders Behring Breivik og veiene til Utøya» av Aage Storm Borchgrevink ble også mye omtalt i fjor, og mottok i dag Kritikerprisen i kategorien beste sakprosabok. Den er også blitt kåret til årets beste bok av Dagbladets anmelder.

Prisen for beste oversettelse gikk til Agnes Banach for oversettelsen av Witold Gombrowicz' «Dagboken 1953—1958», mens årets beste barne- og ungdomsbok gikk til Kari Stai for «Jakob og Neikob. Tjuven slår tilbake».

Årets litteraturkritiker ble også kåret, og den prisen gikk til Odd W. Surén for hans innsats som kritiker i Dag og Tid.