Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Dawn Dunning

Ble lovet filmroller mot trekant

Rettssaken mot Harvey Weinstein kaster lys over angivelige overgrepsmetoder.

UTSPURT I RETTEN: Dawn Dunning vitnet mot Harvey Weinstein. I retten hevdet hun at Weinstein lovet henne filmroller i bytte mot en trekant. Foto: NTB Scanpix
UTSPURT I RETTEN: Dawn Dunning vitnet mot Harvey Weinstein. I retten hevdet hun at Weinstein lovet henne filmroller i bytte mot en trekant. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Kostymedesigneren Dawn Dunning vitnet i går under den pågående rettssaken mot filmogulen Harvey Weinstein i New York. Han står tiltalt for en voldtekt på et hotellrom i 2013 og for å ha tvunget en annen kvinne til oralsex i 2006.

Ifølge Reuters er Dunning en av to vitner som er kalt inn for å styrke voldtektssaken mot Weinstein. Hun er ikke en av kvinnene i selve tiltalen, men møtte opp i rettssalen for å kaste lys over Weinsteins angivelige metoder for å skaffe seg seksuell omgang med kvinner i underholdningsbransjen.

Begge kvinnene var aspirerende skuespillere og jobbet som servitører på utesteder i New York som Weinstein frekventerte. Der inngikk han avtaler om «forretningsmøter» med dem, melder The New York Times.

RULLATOR: Denne videoen av Harvey Weinstein skaper sterke spekulasjoner. Video: NTB Scanpix og Dagbladet TV Vis mer

- Ledet inn på toalett

Ifølge Dunnings vitnemål, gjengitt av Reuters, ble hun i 2004 invitert til et filmsett på et hotell i New York. Da Dunning ankom skal hun ha blitt ledet inn på et toalett av Weinstein. Hun forteller at han deretter stakk hånda opp skjørtet hennes og befølte henne.

- Han sa at jeg ikke skulle lage noe oppstuss. Så sa han unnskyld og at det ikke ville skje igjen, fortalte Dunning til retten.

Videre vitnet hun om at Weinsteins assistent seinere inviterte henne til et møte på et hotellrom for å diskutere hennes muligheter som skuespiller.

Ifølge Dunning tok filmtoppen imot henne ikledd en badekåpe, og sa at han ville gi henne jobb i tre av hans kommende filmer om hun gikk med på en trekant med ham og assistenten.

Dunning forklarte at hun lo og trodde det var en spøk. Da skal Weinstein ha blitt rasende og skreket mot henne: «Du vil aldri lykkes i bransjen, dette er hvordan industrien fungerer».

Ble kryssforhørt

Da det var Weinsteins forsvarer sin tur til å forhøre Dunning, angrep advokaten designerens vitnekredibilitet, skriver The New York Times. Blant annet ved å peke på at Dunning tidligere har delt historien sin flere ganger på tv, men aldri har sagt at Weinstein tok henne på kjønnsorganet.

Harvey Weinstein har hele veien nektet straffeskyld i saken mot ham. Da anklagene mot 67-åringen sprakk i offentligheten høsten 2017, var han en av filmindustriens mektigste menn som eier av filmselskapet Miramax. Deretter ble han selve starten på metoo-bevegelsen.

Har inngått forlik

Samtidig med de pågående rettshøringene, ble det i midten av desember kjent at Weinstein og filmselskapet hans er enige om en avtale om en utbetaling av 227 millioner kroner til kvinnene som anklager ham for seksualforbrytelser.

Forliket innebærer at Weinstein ikke trenger å innrømme å ha gjort noe galt eller selv må betale noe til kvinnene som har anklaget ham, opplyser advokater som er involvert i forhandlingene, til New York Times.

Det er forsikringsselskaper tilknyttet Weinsteins nå nedlagte filmselskap som betaler beløpet. Avtalen skal ifølge avisa være godkjente av alle de involverte parter.

Flere enn 30 skuespillere - deriblant Gwyneth Paltrow - og tidligere ansatte som har anklaget ham, skal dele utbetalingen. Avtalen er ventet å bety slutten på alle søksmålene mot Weinstein og hans tidligere filmselskap.