Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

«Ble Maria voldtatt?»

PORSGRUNN (Dagbladet): Kunster Ole Lislerud (50) tar utradisjonelle virkemidler i bruk når han utsmykker et 30 kvadratmeter stort veggparti på Det teologiske fakultet i Oslo.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Ved hjelp av graffiti og doveggtekster som «ble Maria voldtatt?» og «Jesus elsker alle barna, var han pedofil?» vil han sette tankene i sving hos landets kommende prester. Det er Teologisk fakultet ved Universitetet i Oslo som har gitt Lislerud oppdraget, og godkjent tekstene han bruker i sitt kunstverk.

- Graffiti er undervurdert. De mange mer eller mindre provoserende tekstlinjene er et uttrykk for å ville problematisere etablerte sannheter, forteller Lislerud som bringer den 2000 år gamle Jesus Kristus inn til teologene som motiv på baksiden av et skateboard.

Gatas språk

Professor Lislerud ved Statens håndverks- og kunstindustriskole er inspirert både av New York, Berlin-muren og norske dovegger.

- Graffiti er gatas språk og et veldig markant samtidsuttrykk. Kirken bør være en større del av samtida. Derfor vil jeg bringe graffitien inn i lokalet der landets prester vandrer hver eneste dag, sier Lislerud.

Ikke provosere

Men mer provoserende enn bruken av graffiti som form, er tekstlinjene som Lislerud ber teologistudentene tygge på. Dette er blant utsagnene Lislerud har inkludert i verket sitt. - Jeg bruker alt fra naive barneutsagn til meldinger som byr på teologiske underfundigheter, understreker Lislerud.- Men fra dypet av bibelbeltet vil det jo reise seg et spørsmål: Hvorfor bruker du et utsagn som ble Maria voldtatt? ? - Hvordan Maria fødte Guds sønn er jo et evig spørsmål. Samtidig er utsagnet med på å reflektere det samfunnet vi lever i.- Er Teologisk fakultet egentlig klar over hva du lager til dem?

- Nei, de vet ikke hva de får, sier Lislerud.