Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

TV-anbefaling: «The Defiant Ones»

Ble multimillionær av å filleriste samfunnet

Musikkdokumentaren «The Defiant Ones» er en lærebok i splitt og hersk.

MUSIKKLEGEN: Musikk- og forettningsmilliardær, Andre «Dr. Dre» Young (53), skjuler lite i dokumentarminiserien «The Defiant Ones». Foto: Netflix / HBO.
MUSIKKLEGEN: Musikk- og forettningsmilliardær, Andre «Dr. Dre» Young (53), skjuler lite i dokumentarminiserien «The Defiant Ones». Foto: Netflix / HBO. Vis mer

KOMMENTAR: Her er to spørsmål jeg har grublet mye på: Hvem er psykopaten i oppgangen som daglig vrir dørmatten min 45 grader, og hvordan oppstod musikken til det odde paret Dr. Dre og Eminem?

Det første får jeg nok aldri svar på uten at det blir pinlig. Men et tilfredsstillende svar på sistnevnte kom denne uka, etter nesten 20 års ventetid, og framkalte både ståpels og gåsehud.

Øyeblikket jeg skal forsøke å beskrive finnes i HBOs dokuminiserie «The Defiant Ones». Den ble egentlig utgitt i USA i fjor, men Netflix har nylig gjort konkurrentens produksjon tilgjengelig for et internasjonalt publikum.

Fra filler til rikdom

Hovedpersonene er plateprodusentene Dr. Dre og Jimmy Iovine. Fortellingen er om deres personlige reise fra belastede nabolag i henholdsvis New York og Los Angeles, til de fant hverandre via Death Row Records på 90-tallet, ble venner og partnere, og til slutt skapte et verdensomspennende popkulturelt herredømme med hodetelefonmerket Beats og plateselskapet Interscope.

Med unntak av at man må lide seg gjennom den siste halvtimen, en uutholdelig amerikansk «vi er blitt milliardærer»-runkefest, er resten noe for bøkene. Med blant andre Eminem, Gwen Stefani, Bono, Snoop Dogg, Ice Cube, Tom Petty, Bruce Springsteen og Patti Smith i birollene, skapes et unikt bilde av det gigantiske fotavtrykket Iovine og Dr. Dre har satt på musikkhistorien.

Ekstreme stemmer

Blant de største øyeblikkene er når Iovine forteller om hvordan dresskledde musikkindustritopper skalv i buksene da han koblet Interscope på den ene ekstreme og splittende skaperstrømmen etter den andre. Death Row Records, Tupac, Nine Inch Nails og Marilyn Manson forårsaket daglig skandaler, og filleristet samfunnet mens millioner av dollar trillet ned i skyttergravene.

Tidligere nevnte ståpels reiste seg sammen med amatøropptakene av en hinsides starstruck Eminem som er på besøk hjemme hos Dr. Dre for første gang. «Vil du høre noe jeg har laget», spør Dre og spiller av en instrumental. Det er snakk om sekunder før produsentens ferske talentsignering viser hva han er god for. Som en kreativ hårball triller et refreng ut av kjeften til Detroit-rapperen, og monsterhiten «My Name Is» er født.

Mange brenner inne med musikk som vil og bør ut i verden, men bare noen få er heldige nok til å finne kyndige fagfolk som klarer å hale potensialet ut av dem. «The Defiant Ones» er en imponerende fortelling om to av dem.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media