TV-anbefaling: «The Defiant Ones»

Ble multimillionær av å filleriste samfunnet

Musikkdokumentaren «The Defiant Ones» er en lærebok i splitt og hersk.

MUSIKKLEGEN: Musikk- og forettningsmilliardær, Andre «Dr. Dre» Young (53), skjuler lite i dokumentarminiserien «The Defiant Ones». Foto: Netflix / HBO.
MUSIKKLEGEN: Musikk- og forettningsmilliardær, Andre «Dr. Dre» Young (53), skjuler lite i dokumentarminiserien «The Defiant Ones». Foto: Netflix / HBO. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

KOMMENTAR: Her er to spørsmål jeg har grublet mye på: Hvem er psykopaten i oppgangen som daglig vrir dørmatten min 45 grader, og hvordan oppstod musikken til det odde paret Dr. Dre og Eminem?

Det første får jeg nok aldri svar på uten at det blir pinlig. Men et tilfredsstillende svar på sistnevnte kom denne uka, etter nesten 20 års ventetid, og framkalte både ståpels og gåsehud.

Øyeblikket jeg skal forsøke å beskrive finnes i HBOs dokuminiserie «The Defiant Ones». Den ble egentlig utgitt i USA i fjor, men Netflix har nylig gjort konkurrentens produksjon tilgjengelig for et internasjonalt publikum.

Fra filler til rikdom

Hovedpersonene er plateprodusentene Dr. Dre og Jimmy Iovine. Fortellingen er om deres personlige reise fra belastede nabolag i henholdsvis New York og Los Angeles, til de fant hverandre via Death Row Records på 90-tallet, ble venner og partnere, og til slutt skapte et verdensomspennende popkulturelt herredømme med hodetelefonmerket Beats og plateselskapet Interscope.

Med unntak av at man må lide seg gjennom den siste halvtimen, en uutholdelig amerikansk «vi er blitt milliardærer»-runkefest, er resten noe for bøkene. Med blant andre Eminem, Gwen Stefani, Bono, Snoop Dogg, Ice Cube, Tom Petty, Bruce Springsteen og Patti Smith i birollene, skapes et unikt bilde av det gigantiske fotavtrykket Iovine og Dr. Dre har satt på musikkhistorien.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer