Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Ble nektet å avsløre julenissen

Student ville be foreldre om å slutte å lyve.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Darren Cullen er kunststudent ved Glasgow School of Art. I det siste har han laget kunst om forbrukersamfunnet og bruk-og-kast-mentaliteten som han synes preger samfunnet.

Skjuler sannheten om nissen

I dag skulle Cullen avduke kunstverkene sine: Store reklameplakater med påskriften «Slutt å lyve til barna dine om julenissen» og «Julenissen gir mer til rike barn enn til fattige barn» skulle settes opp midt i sentrum.

Men slik gikk det ikke. I siste liten valgte selskapet Maiden Outdoor, som eier reklameplassen, å stoppe de kritiske kunstverkene, skriver AP.

- De ble kontaktet av en avis, og jeg tror de syntes at plakatene var for kontroversielle for dem, sier Darren Cullen irritert.

- Jeg er skuffet, men jeg kommer til å kontakte andre selskaper. Jeg håper å få gjennomført prosjektet i løpet av kort tid, sier sisteårsstudenten.

Vil ikke ødelegge

Han avviser at han er ute etter å ødelegge magien rundt jula for barna.

ARME SMÅ: Et britisk reklameselskap vil verne barna mot sannheten om nissen. Foto: SCANPIX
ARME SMÅ: Et britisk reklameselskap vil verne barna mot sannheten om nissen. Foto: SCANPIX Vis mer

- Julenissen er en løgn som lærer barna at det å få ting, gjør dem lykkelige, sier han.

- Før de er gamle nok til å tenke selv, har allerede historien om julenissen fått dem hekta på forbruk. Jeg synes dét er mye mer umoralsk enn disse reklameplakatene.

Det er ikke første gang at Cullen har vært slem med julenissen. Cullen synes at nissen skygger for julas egentlige evangelium, og i kunstmappa si har han blant annet en tegning av en julenisse som sier «Jeg drepte Jesus».

Plakatene til Cullen er del av et offentlig kunstprosjekt som Glasgow-elevene lager hvert år.

- Studente skal skape dialog om ting som betyr noe for dem og for oss alle, sier Tanya Eccleston ved Glasgow School of Art og forsvarer elevens trang til å avsløre at nissen ikke finnes.

Hele Norges coronakart