Ble nektet å bytte låt, vant med rekord-sifre

Og det er Jonas (17) glad for etter tidenes Idol-skrell.

Før gårdagens semifinale visste «ingen» hvem Jonas Thomassen fra Rygge var. Da sendingen var over, satt han med nesten halvparten av stemmene. 17-åringen skal være glad til at han ikke fikk lov til å bytte låt i siste liten.

- Jeg vaklet lenge. Til slutt valgte jeg «Hurt» med Johnny Cash i stedet for «Don\'t Cry» med Guns\'n Roses. Men så angret jeg og ville bytte. Da nektet TV2 og sa det var for seint. Det avslaget er jeg glad for nå, sa en nøktern Jonas etter en maktdemonstrasjon som påførte dommerne gåsehud og tv-seerne akutt telefon-feber.

Trolig har ingen idoler hentet prosentvis så mange stemmer som Jonas klarte i går.

Da resultatene forelå, hadde Østfold-gutten feid storfavoritt Yolanda ut av Idol, og fått med seg sjarmøren fra Sørlandet, Anders Mjaaland, til finalen. De to 17-åringene har også rukket å bli kompiser gjennom Idol.

Var sur på TV2

Dagbladet skrev i går om gapet mellom de som får tv-eksponering på forhånd (som Yolanda) - og de som ikke får det (som Gabrielle).

I likhet med sistnevnte satt Jonas og så på de innledende Idol-sendingene med stadig økende irritasjon:

- Jeg følte jeg hadde gjort det bra. Likevel kom det aldri noe om meg på tv, hverken fra audition eller fra Sandvika. En stund var jeg veldig, veldig sur på TV2. Men så bestemte jeg meg for å se det som en ressurs å være underdog. Ingen forventet noe av meg før jeg gikk opp her og sang «Hurt». Jeg hadde ikke noe forventningspress, sier unggutten til Dagbladet.

Hjem til Rygge

- Hvorfor tror du at du fikk vanvittige 42 prosent av stemmene?

TIDENES SKRELL: Ingen forventet at Jonas Thomassen (t.v.) skulle gjøre det. Men ikke bare kom han ut av intet og kapret en finaleplass. Trolig vant han også en rekordstor Idol-seier, med sine 42 prosent. Her jubler han med Anders Mjaaland, som knep den andre finalebilletten. Begge gutta er 17, men Jonas blir myndig først (13. mai mot 3. august). Stemmene er svært ulike, men de to gutta har mye felles - begge er aktive gutter som spilller fotball og elsker Liverpool. Foto: Truls Brekke
TIDENES SKRELL: Ingen forventet at Jonas Thomassen (t.v.) skulle gjøre det. Men ikke bare kom han ut av intet og kapret en finaleplass. Trolig vant han også en rekordstor Idol-seier, med sine 42 prosent. Her jubler han med Anders Mjaaland, som knep den andre finalebilletten. Begge gutta er 17, men Jonas blir myndig først (13. mai mot 3. august). Stemmene er svært ulike, men de to gutta har mye felles - begge er aktive gutter som spilller fotball og elsker Liverpool. Foto: Truls Brekke Vis mer

- Kanskje fordi jeg fant en sang som fenget mange, i alle aldre. Og traff med framføringa, mener Jonas.

- Hvordan skal du feire dette?

- Jeg skal hjem til Rygge etterhvert. Men i kveld blir det kanskje en liten tur på byen.

- Men du er jo bare 17?

- Ja, det har du jo rett i. Vi får se...

I Sandvika i fjor

I motsetning til flere, hadde ikke Jonas familien med i studio. Mamma, pappa og lillebror Martin (12) satt hjemme og stemte.

- Er du et idol for Martin?

- Vet ikke helt. Men hans sang «Hurt», han også, da han opptrådte på Ungdommens Kulturmønstring søndag. Og fikk jubel.

Jonas Thomassen prøvde seg på Idol i fjor også. Han kom til Sandvika, der han fortsatt var med i konkurransen da 75 deltakere stod igjen. Men da de ble 50 var Jonas vekk. I år er han garantert blant de 10 beste - og hvem vet, etter det han presterte i går å dømme, kan det bære helt opp på seierspallen.

- Når skjønte du at det kunne bli finaleplass på deg?

- Ikke før jeg hørte dommernes respons (Tone-Lise Skagefoss mente han sang utrolig kult, Hans-Olav Grøtheim mente det var det beste han hadde gjort i Idol, Amund Bjørklund spådde en snarlig slutt på manglende tv-eksponering, Tor Milde kalte fremførelsen fabelaktig). Da skjønte jeg at sjansen var der.

Boyband-krise
Men først da storfavoritt Yolanda ble ropt opp på fjerdeplass med 11 prosent av stemmene, og Maria ble tildelt tredjeplassen med 12 prosent - skjønte han hvor det bar:

- Da følte jeg at det blåste min vei. Og da Anders fikk andreplassen hadde jeg en rimelig god følelse.

- Du har en svært allsidig stemme. Hvilken temakveld vil du for enhver pris unngå i finalerundene?

- Boyband-kveld er krise, smiler Jonas.

- Hvilken låt har du lyst til å synge?

- Jeg har lyst til å gjøre «Hallelujah». Liker også godt å synge Steppenwolf-låta «Born to be Wild».

Glad Anders

Anders Mjaaland, som tok den andre finalebilletten, synes at Jonas «fortjente så utrolig å vinne». Forhåndsfavoritten (sammen med utslåtte Yolanda) var strålende fornøyd med at han selv tok andreplassen, selv om tre av fire dommere mente han kom til å gå videre.

Han fravristet Maria Holand Tøsse andreplassen med fire prosents margin - kanskje bare et par tusen stemmer:

- Det er jo semifinalen som er nåløyet. Fra nå av kan alt skje, mente Anders etterpå. Da hadde han fått så mange gratulasjoner at molbiltelefonen var konket ut av mangel på strøm.

- Hva slags musikalsk tema ønsker du helst å unngå i finalerundene?

- Mørke rockelåter kanskje? Som jo passer Jonas perfekt. Stemmen min er ikke akkurat lik hans, mente Anders.

PAKKET SNIPPESKA: Yolanda Myrbostad var en av Idols største favoritter til finaleplass. Her forlater hun studio, skuffet over fjerdeplassen. Venninner trøster henne med at dommerne garantert vil gi henne et wild card, men Yolanda anså seg i går kveld helt ferdig med Idol, tildels ferdig med artistkarrieren _ og vil vende tilbake til skolebenken. På direkte spørsmål ville hun ikke kommentere hvorvidt hun griper sjansen igjen dersom hun blir hentet inn igjen.
VINNER OG TAPER: Yolanda Myrbostad gikk på en smell og tapte finalebilletten, som høyst overraskende i stedet gikk til underdog\'en Jonas Thomassen.
BLE OVERFALT: Her blir de to vinnerne, Jonas og Anders, overfalt av gratulerende med-semifinalister etter at det ble klart at de to får finalebillettene.