Ble nektet å synge Erik Bye på svensk

Stefan Sundstrøm fikk nei til «Vår Herres klinkekule».

MOLLSTEMT OG GLAD: Stefan Sundström vil røske oss ut av dvalen. - Dette er mitt forsøk på å ta politikk til poetiske høyder, sier visepoeten, som gir ut med plate med Franska Trion - uten Erik Byes «Vår Herres klinkekule». Foto: Anders Grønneberg
MOLLSTEMT OG GLAD: Stefan Sundström vil røske oss ut av dvalen. - Dette er mitt forsøk på å ta politikk til poetiske høyder, sier visepoeten, som gir ut med plate med Franska Trion - uten Erik Byes «Vår Herres klinkekule». Foto: Anders Grønneberg Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Den svenske trubaduren og rockeren har stor sans for kolossen Erik Bye og ville hedre ham ved å gjøre sin versjon av den kjente sangen.

Lagde «Guds Boll» istedet - Det ble noe tull med rettighetene. Forlaget likte ikke min oversettelse og tolkning, så jeg laget like gjerne en ny tekst og melodi - basert på Erik Byes «Vår Herres klinkekule», sier Sundström.

Låta heter «Guds Boll», og er en hyllest til Erik Bye. Dagbladet lyktes ikke å få tak i kommentarer fra forlaget.

Sundström har et nært forhold til Norge. Siden slutten av 2000-tallet har Sundström hatt et musikalsk samarbeid og vennskap med den nordnorske artisten Erling «Æ» Ramskjell. Han bodde over et år på Træna, og er ofte i Nord-Norge, er blitt en viktig medspiller i Folkeaksjonen oljefritt Lofoten.

Ruster til politisk kamp Den svenske viserockeren, som siden 90-tallet har vært hyppig gjest i norsk radio og på våre musikkscener, blir ikke mykere og mer konform med åra. Tvert om, 53-åringen spisser sine meninger og ruster til kamp.

- «Nu var det 2014» er en politisk plate, sier Stefan Sundström:

- Etter åtte år med borgerlig styre er middelklassen bare opptatt av renta og verdien på boliger, mens stadig flere står uten bolig og jobb.

Vil spre panikk Platetittelen har ingen ting med Norges 2014 markering av grunnloven, men henspiller på Eyvind Johnsons bok «Nu var det 1914» - en roman fra mellomkrigsåra med første verdenskrig som bakteppe og med en urolig «førkrigskjensla», som Sundström uttrykker det.

HØVDINGEN: Kulturpersonlighet, visesanger og journalist Erik Bye døde høsen 2005. Foto: Tom Martinsen
HØVDINGEN: Kulturpersonlighet, visesanger og journalist Erik Bye døde høsen 2005. Foto: Tom Martinsen Vis mer

- Jeg vil spre panikk og dysterhet i den svenske middelklassen, sier han med et glimt i øyekroken.

Albumet er mollstemt, akustisk og temmelig nedpå. Å være på fest med en elektrisk Sundström er storveis, men det er ikke så ille å drukne i hans lavmælte elendighet heller. Coveret er inspirert av den franske revolusjonen, med fiskere på opprørt hav, oljeplattformer, gassmasker og død.

Tøffere tider kommer - Dette er mine dommedagsprofetier. Folk er i en slags dvale. Vi er bare opptatt av vår nære sfære, og folk spør seg bare «hva har jeg å tjene på dette», sier Sundström, som er overbevist at det blir tøffere tider - også for nordmenn, selv om vi har oljefondet.

Det synger han bl.a. om i «Dom feta åren är förbi». Men han tror ikke på jordas undergang og menneskehetens endelikt.

- Vi har en evne til å komme videre - og på sett og vis forbedre oss. Undersøkelser viser at vi er mindre voldelige nå enn før. Vi er også mindre autoritære, sier Sundström, som mener at mentaliteten er annerledes siden hippietida og Vietnamkrigen.

Drabantbyturné - Nå skal jeg turnere, alene med gitar, fram til det svenske riksdagsvalget til høsten. Spille i drabantbyer utenfor Stockholm og andre storbyer.

Sundström misliker sterkt at økonomisk makt gir politisk makt. Selv bidrar han med smått: lager og selger egen strøm, dyrker mat på den lille gården - og tobakk.

Stefan Sundström

• Svensk artist, født 11. juni 1960 — gift og har to barn med artisten Karin Renberg.
• Inspirert av Taube, Bellman og Vreeswijk - og rock à la Stones. Var viktig for Lars Winnerbäck.
• Albumdebuterte i 1990, og har siden gitt om lag 20 plater med viser og rock.
• Bor på en gård utenfor Stockholm, flyttet 2012 til Træna i Nordland for å fiske.
• Støtter Folkeaksjonen oljefritt Lofoten.
• Aktuell med albumet «Nu var det 2014».

- Jeg lager min egen snus. Den er veldig god.

STEFAN OG Æ: Den nordnorske artisten Erling «Æ» Ramskjell og Stefan Sundström er både samarbeidspartnere og gode venner. Foto: Anders Grønneberg
STEFAN OG Æ: Den nordnorske artisten Erling «Æ» Ramskjell og Stefan Sundström er både samarbeidspartnere og gode venner. Foto: Anders Grønneberg Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer