Ble nesten drept av øksemann, tok opp jakten 15 år etter

Nå er historien blitt bok. Terri Jentz svarte leserne.

(Dagbladet.no): Det er en sommerdag i 1977 i Oregon-ørkenen. Terri Jentz og venninna er på sykkeltur med telt på ryggen.

- Jeg husker landskapet som møtte oss. Dagen begynte langt nede i den irrgrønne regsnkogen, på toppen av fjellet var alt vulkansvart og på andre siden ventet en endeløs rød ørken. Det var skummelt. Vi visste at det kom til å ta flere uker å krysse ørkenen, sier den amerikanske forfatteren til Dagbladet.

19-åringene slår opp teltet i lille Cline Falls. Ved midnatt bråvakner de av en bil som kjører på dem. Noen kaotiske minutter seinere, står en svær mann over dem med ei øks i hånda. Han går til angrep. Jentz husker den blodige natta i detalj, men venninna lider av hukommelsestap. Når Jentz vil fortelle, forsvinner venninna ut av livet hennes.

- Det føltes forferdelig vondt. Hun avviste både meg og historien vår. Jeg tror det var hennes avvisning som trigget etterforskningen, jeg måtte finne mennesker som ville lytte, sier Jentz.

Dro tilbake

Gjerningsmannen blir aldri tatt. Jentz sliter med minnene som hjemsøker henne. Femten år seinere, reiser hun tilbake til byen hvor hun nesten ble drept. Der oppdager hun at mange mener å vite hvem som står bak overfallet.

- Etterforskningen ble en besettelse. Jeg ville ha rettferdighet, men jeg var også på jakt etter alle bitene i puslespillet. Jeg måtte kjenne hele historien for å få ro, sier Jentz.

Sakte, men sikkert nærmer hun seg den mistenkte.

TOK SAKEN I EGNE HENDER: En gal mann med øks påførte Terri Jentz armbrudd, punktert lunge, kragebeinsbrudd og ribbeinsbrudd, men takket være egen etterforskning har hun kommet seg mentalt etter hendelsen. Foto: STEINAR BUHOLM
TOK SAKEN I EGNE HENDER: En gal mann med øks påførte Terri Jentz armbrudd, punktert lunge, kragebeinsbrudd og ribbeinsbrudd, men takket være egen etterforskning har hun kommet seg mentalt etter hendelsen. Foto: STEINAR BUHOLM Vis mer

- Jeg var livredd på ett tidspunkt. Jeg hadde akkurat møtt min mistenktes søster. Jeg visste det var risikabelt, men jeg måtte bare. I dagene etterpå følte jeg meg fanget av minnene, jeg var lammet av skrekk, sier Jentz.

Til slutt står hun ansikt til ansikt med øksemannen.

- Det var en sterk opplevelse. Jeg ble nesten drept, men i stedet for å leve resten av livet i frykt for alt og alle, kunne jeg fra den dagen navngi trusselen. Det var veldig viktig for psyken min, sier Jentz.

Saken var for gammel

Da hun endelig fant ham, var saken blitt for gammel. Øksemannen ble aldri straffet. I 1997 bidro Jentz til å få loven endret, men det hjalp ikke hennes sak.

- Han er en fri mannn. Og en voldelig mann.

- Hvordan vet du det?

- Jeg følger fortsatt med. Jeg vil vite hvor han er.

Hendelsen forandret ikke bare livet hennes, også personligheten.

- Da jeg dro på telttur som 19-åring var jeg ei egenrådig og modig jente, kanskje litt arrogant. Jeg hadde høye tanker om meg selv og var sikker på at jeg kunne nå dit jeg ville, sier Jentz.

- Hvem er du i dag?

- Hjertevarmen har steget mange hakk. Jeg var ikke et følelsesmenneske som ung, ikke spesielt sympatisk heller. I møtet med menneskene under etterforskningen, utviklet jeg en enorm empati for andre. Men jeg så også ondskap. Før trodde jeg alle mennesker kunne bli bedre mennesker. Det tror jeg ikke lenger, sier Jentz.

Hun begynte på Yale Universitetet tidlig på 70-tallet.

- Jeg trodde kvinnekampen var ferdigkjempet. Jeg tok det for gitt at menn og kvinner var likestilte. Sannheten er at vi har tatt flere skritt tilbake. Jeg oppfordrer alle unge kvinner til å kjempe, enten det er mot kjønnslemlestelse i Afrika eller vold i norske hjem, sier Jentz.

Hun engasjerer seg i den verdensomspennende organisasjonen «Equality now». http://www.equalitynow.org/

Inspirert av Hamsun

Jentz fyller 50 år i sommer.

- Nå som historien min er skrevet, vil jeg starte et nytt liv. Fra nå av skal jeg leve som den virkelige meg, det jeg\'et som jeg selv har skapt i søken etter sannheten, sier Jentz.

Nå skriver hun boka om til film. Men når manusarbeidet er ferdig, vil hun bli forfatter på heltid. Jentz har et annet dokumentarprosjekt i tankene. Hennes største inspirasjonskilde er den tyske forfatteren W.G. Sebald, som er kjent for en stil hvor han blander fiksjon og fakta. Knut Hamsuns bøker står også i amerikanerens bokhyller.

- Det er mange psykologiske betraktninger i boka mi. Knut Hamsun skriver veldig godt om menneskets psykologi i «Sult». Det er stort å komme til Oslo, gå i gatene hvor han vandret og sultet. Jeg kunne også funnet på å gjøre det. Og du, dette sier jeg ikke bare fordi jeg er i Norge. At Hamsun inspirerte meg har jeg sagt til journalister verden over, sier Jentz.

Les mer om Jentz og bokprosjektet hennes på http://www.strangepieceofparadise.com/