GÅR VIRALT: Bildet av den 20 år gamle demonstranten på Gaza sammenlignes med et annet bilde. Foto: Mustafa Hassona / Anadolu Agency / ABACAPRESS.COM / NTB Scanpix
GÅR VIRALT: Bildet av den 20 år gamle demonstranten på Gaza sammenlignes med et annet bilde. Foto: Mustafa Hassona / Anadolu Agency / ABACAPRESS.COM / NTB ScanpixVis mer

Ser du hvorfor bildet vekker oppsikt?

- Ble overrasket over at det gikk viralt

Bildet kobles til en av fransk histories mest ikoniske malerier.

Bildet ble tatt under en voldelig protest på en strand nær grensa mellom Gaza og Israel. Demonstrantene brente dekk og kastet stein på israelske styrker, som svarte med tåregass og ild. Ifølge Gazas helsedepartement ble 32 palestinere såret i opprørene.

Blidet ble tatt av fotojournalist Mustafa Hassona. Det viser en palestinsk mann i bar overkropp, som veiver et gedigent Palestina-flagg over hodet sitt. Bildet har blitt delt av mange, og engasjerer enda flere.

Foto: Mustafa Hassona / Anadolu Agency / ABACAPRESS.COM / NTB Scanpix
Foto: Mustafa Hassona / Anadolu Agency / ABACAPRESS.COM / NTB Scanpix Vis mer

Flere trekker en parallell til et maleri av Eugene Delacroiz, ved navn «Liberty Leading the People», fra julirevolusjonen i Paris i 1830. Revolusjonen var rettet mot Karl 10s reaksjonære regjering. Regimet forsøkte å føre forholdene i Frankrike tilbake til situasjonen før revolusjonen i 1789.

- Hvis jeg blir drept, vil jeg ha det samme flagget rundt meg

Ifølge Al Jazeera er mannen på bildet 20 år gamle A'ed Abu Amro, som kommer fra Gaza by. Hver mandag og fredag protesterer han mot den israelske okkupasjonen.

- Jeg ble overrasket over at dette bildet av meg gikk viralt. Jeg er bare med i demonstrasjonene noen ganger i uka. Jeg visste ikke engang at det var en fotograf i nærheten av meg, sier han til kanalen.

Han forteller at han pleier å ha med seg flagget på demonstrasjonene.

- Det er det samme flagget som jeg alltid bærer i alle demonstrasjoner jeg har vært på. Vennene mine gjør narr av meg, og sier det er enklere å kaste stein uten å holde et flagg, men jeg har blitt vant til det, sier han.

- Ble overrasket over at det gikk viralt

- Hvis jeg blir drept, vil jeg ha det samme flagget rundt meg. Vi krever vår rett til å komme hjem, og protesterer for vår verdighet, og den kommende generasjonens verdighet, sier han.

- En desperat situasjon fra palestinernes side

Midtøsten-ekspert Nils Butenscøn ved Universitetet i Oslo forstår sammenligningen med det ikoniske bildet fra Frankrike.

- Dette framstår som en helteskikkelse, et symbol på motstandskampen fra en forfulgt og undertrykket folkegruppe. Det blir jo et heltesymbol som avspeiler en helt reell situasjon, og det gjør at den går viralt og engasjerer, sier han.

Debatten på nett har blant annet gått på at bildet i for stor grad romantiseres. Det er Butenschøn enig i.

- Vi ser på det som uttrykk for en motstandsvilje, og som en form for hengivenhet fra en demonstrant med bar overkropp som kaster stein på soldater. Det framstår som et symbol på noe man ønsker å støtte, så sånn sett blir det lett en romantisering, sier han.

- Det reflekterer jo en desperat situasjon fra palestinernes side. Da vil slike billedliggjøringer av det og symbolske handlinger lett kunne få stor oppmerksomhet, fordi man ikke har annet enn sin egen kropp å stille opp med. Det er nok mye av det som treffer de som ser det, sier Butenschøn.

- En konflikt om sympati

Samtidig blir bildet fra et israelsk synspunkt noe helt annet, sier han.

- Fra israelernes sted vil det jo være mer voldsmobben som forsøker å tvinge seg til sympati i verdensopinionen. Man vil nok også fra den sida se på det som et konstruert bilde. Konflikten er jo en konflikt om sympati, legitimitet, og gode og onde sider. Så sånn sett vil dette bildet nettopp inngå en en propagandakrig, hvor man får ulike fortellinger både om hva bildet forteller, og hvordan det er blitt til, sier han.

Palestinere har demonstrert på Gaza-stripen i nesten sju måneder. Ifølge BBC arrangeres demonstrasjonene av den militante gruppa Hamas, og skal støtte palestinske flyktningers rett til å returnere til sine hjem, som ligger i dagens Israel.

Siden demonstrasjonene startet har minst 217 palestinere blitt drept av israelske tropper. Ifølge FN og Gazas helsedepartement har en israelsk soldat blitt drept av en palestinsk snikskytter.

Israel sier at deres styrker kun har åpnet ild i selvforsvar, eller i angrep mot dem de frykter forsøker å komme inn i Israel under dekke av protestene og kaoset som følger.