Ble plaget -ble landeplage

Macy Gray ble mobbet for sin merkelige stemme, og hun skjemtes av å høre seg selv snakke helt til hun var nesten 25 år. Nå har hun debutert på plate.

- Helt fantstisk og utrolig! sier 29-åringen og smiler til Dagbladet. Det kan hun med rette gjøre: Det er få debutalbum som får en oppmerksomhet som «On how life is». I britisk presse er plata hyllet som «årets debut», «oppsiktsvekkende» og «bedre soul finnes ikke».

- «Funny» stemme

- For noen år siden var jeg sikker på at jeg aldri kunne leve av min stemme på noen måte. Den er jo «funny», sier hun og ler.

Starten på hennes karriere er like morsom som stemmen: Noen tilfeldig bekjente i et jazzband spilte på et hotell i Los Angeles, og da vokalisten en dag ikke dukket opp ble Macy Gray overtalt til å ta jobben. Og hun sang cover-låter som ingen andre har gjort før henne. Sjelden har Frank Sinatras uslitelige «I did it my way» kommet mer til rette enn med Grays høyst særpregede stemme.

- En del «riktige» folk hørte på, og siden har alt gått sinnsykt raskt. Hele livet mitt er snudd på hodet, sier Macy Gray, som i dag er en av plateselskapet Sonys største internasjonale nysatsninger.

Sjanger-bryter

Selv karakteriserer hun sin debutplate for «new soul», en sjanger-bryter av en plate: En blanding av gammelskole-soul, hip-hop, r&b, funk og rock, der hun minner om en slags kloning av Billie Holliday og Lauryn Hill.

- Jeg er influert av alt i fra platene til mamma og pappa til dagens hip-hop, og det bærere plata mi preg av. Jeg hører mye på Stevie Wonder om dagen. For en mann! Han er mitt forbilde. Får jeg halvparten like mye sjel i mine tekster og melodier som han får til, er jeg fornøyd, sier Gray, som nylig også var med i NRKs «Sommeråpent».

NY SOUL-DRONNING: Macy Gray blir hyllet som årets debutant i England.