Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Ble rasende på filmskaper

Utøya-overleveren Johanne (20) er portrettert i ny kinodokumentar. Hun ble rasende da regissøren ringte henne, bare to dager etter terroren.

HAUGESUND (Dagbladet): Filmskaperen Kari Anne Moe hadde fulgt fire politisk engasjerte ungdommer med kamera i nesten to år den 22. juli i fjor.

Bare to dager senere ringte hun AUF-eren Johanne Butenschøn Lindholm (20), som overlevde skytingen på Utøya ved å gjemme seg bak en klippe, for å få hennes historie på teip.

- Jeg var rasende. Jeg kunne ikke begripe hvordan de kunne være opptatt av dokumentarfilmen etter at noe slikt hadde skjedd, sier Johanne.

Hun var på det tidspunktet overbevist om at hun ville trekke seg fra hele filmprosjektet. Først etter å ha diskutert situasjonen inngående med familie og venner, bestemte hun seg dagen etter for å stille seg opp foran kamera og fortelle sin historie.

Sekvensen er blitt sentral i filmen, som har fått navnet «Til ungdommen» og skal vises på over hundre norske kinoer i høst - samt på TV i land som Tyskland og Nederland, med et potensielt publikum på flere millioner.

Kostet mye - Familie og venner løftet perspektivet og fikk meg til å innse hvilket viktig dokument det ville bli. Men jeg synes fortsatt på de tok lett på det. De aner ikke hvor mye det kostet meg, sier 20-åringen.

- Jeg tenkte bare at jeg måtte ta ansvar. Og når kameraet rullet, koplet jeg ut alle tanker og bare fortalte hva som hadde skjedd, fra a til å. Det var som om jeg var tilbake på Utøya igjen, og jeg visste der og da at dette kom til å bli en viktig scene, sier hun.

I dag er hun glad for at hun gjorde det.

Regissøren sier det var viktig for dokumentarfilmen å få teipet Johannes vitnesbyrd så tidlig som mulig.

- Det gjør fortellingen helt annerledes at vi kunne være tilstede og skildrene følelsene hennes i nåtid. Det at Johanne er så preget gir et tydelig bilde av hva det er hun har opplevd, sier Kari Anne Moe.

Tungt - Det var veldig tungt da Johanne reagerte på henvendelsen med en utblåsning, men samtidig jeg er veldig glad for at vi hade et så nært tillitsforhold at en slik utblåsing var mulig, sier Moe, som selv var ungdomspolitiker og leder i SU fra 1999 til 2002.

«Til ungdommen» omfatter også filmklipp fra Utøya 21. juli. Filmcrewet forlot ikke den skjebnesvangre ungdomsleiren før klokken 13.00 dagen etter, bare noen timer før bombe-eksplosjonen i Regjeringskvartalet.

Publikum får se AUF-ere som sitter i gressbakken og synger, spiller kort og bader i Tyrifjorden. Mange av dem som er skildret, døde 22. juli.

- Hva slags vurderinger gjorde dere rundt disse bildene?

- Vi kontaktet foreldre og pårørende via bistandsadvokatene, for å spørre om vi fikk bruke materiale med identifiserbare barn og unge som ble drept. Vi hadde besøk av foreldre i klipperommet, fordi vi ville ikke at de skulle se disse bildene for første gang på kino og vi fordi vi ville gi dem muligheten til å si nei, sier Moe.

- Heldigvis var det ikke mange som sa nei. De fleste foreldrene ble glade for å få se hvor lykkelige barna deres var kvelden før de ble drept, sier hun.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media