Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Ble refusert 15 ganger

Men han skapte Stieg Larsson-tilstander på bokmessa.

SELVOPPFYLLENDE SUKSESS: «Alle snakket om boka», er den første setningen i romanen «Sannheten om Harry Quebert-saken», og det er akkurat det som har skjedd med denne romanen skrevet av den unge forfatteren Joël Dickers fra Genève, som denne uka er på oslobesøk . Foto Torbjørn Berg / Dagbladet
SELVOPPFYLLENDE SUKSESS: «Alle snakket om boka», er den første setningen i romanen «Sannheten om Harry Quebert-saken», og det er akkurat det som har skjedd med denne romanen skrevet av den unge forfatteren Joël Dickers fra Genève, som denne uka er på oslobesøk . Foto Torbjørn Berg / Dagbladet Vis mer

(Dagbladet): Alle snakket plutselig om en ung, ukjent forfatter fra Genève og hans underholdende roman på 617 sider som skulle være sterkt vanedannende og underholdende.

På bokmessa i Frankfurt for to år siden, gikk ryktet om en «sveitsisk millennium», inspirert av Stieg Larssons millenniums-triologi. Forleggerne kappes om å publisere.  

- Jeg ville at romanen skulle være en pageturner. Lager du film eller tv-serie, vil du jo at publikum skal be om mer, ikke bytte kanal, sier den 29 år gamle forfatteren som i flere intervjuer blir omtalt som så pen og veloppdragen at det nærmest er tvilsomt at han er forfatter.  

Salgssuksessen «Sannheten om Harry Quebert-saken» kom i september 2012, og bestselgeren har solgt 1,5 millioner eksemplarer og er utkommet i blant annet Italia, Spania, Portugal og i Latin-Amerika. I mai kommer boka i USA og i Brasil.

Men suksessen var ikke varslet.

- Jeg har skrevet seks bøker, men bare to siste er blitt utgitt. Jeg har blitt avvist 15 ganger. Min franske forlegger hadde tro på den siste boka skulle bli en suksess, han hadde mer tro enn meg. Og da boka kom ut, skjedde det først ingenting. Det var helt stille, forteller han i Bibliotekbaren i Oslo.

Etter seks uker, tok boksalget av. Han sopte inn både Grand Prix du roman de l'Académie Francaise og Prix Goncourt des lyceéns.  

Drapet på Nola Den unge stjerneforfatteren Marcus Goldman har skrivesperre og oppsøker sin venn og mentor, forfatteren Harry Quebert.

Marcus oppdager at Harry i 1975 hadde et forhold til den femten år gamle Nola. Kort tid etter blir liket hennes funnet i Harrys hage og Harry blir anklaget for mord.

Det er mange som har hemmeligheter i den lille byen Aurora i New Hampshire. Lag på lag avdekkes, og Marcus begynner å skrive en ny roman - om Harry Quebert-saken.

Roman i romanen En sveitisk forfatter skriver altså en roman fra New Hampshire i USA. Det er i seg selv dristig. Men forfatteren har tilbrakt mye tid i USA i oppveksten.

Boka er en kriminalfortelling, men også en roman om å skrive. Og en roman i romanen.

- Amerikanere liker som kjent å bli underholdt, mens dagens franske litteratur i stor grad er preget av psykologi og auto-fiksjon. Jeg har alltid elsket fortellinger. Når noen forteller en god historie, er det kraftfullt.

- Frykter du skrivesperre etter suksessen, slik som romankarakteren Marcus?

- Nei, jeg skriver hele tida. Men det er sant, suksessen gir mange unnskyldninger til ikke å skrive, sier han og forteller at han sto opp klokka fire i Genève for å ta flyet klokka sju til Oslo, men at han skrev i stedet for å sove på flyet.

Lolita-forhold
Den unge, blonde Nola er, selvsagt, en referanse til «Lolita» av russiske Vladimir Nabokov.

Men forfatteren ønsker ikke å utdype kjærlighetsforholdet mellom den pur unge Nola og den godt voksne mannen, Harry.

- Leserne er ikke dumme. Som leser liker jeg ikke å føle at forfatteren behandler meg som en komplett idiot.

- Hva er en god fortelling?

- At du tror på historien. At leseren tror på historien og vil være med å leke.

- Hvor mye har suksessen endret deg?

- Jeg har vokst 20 år på kort tid. Ja, jeg er lykkeligere i dag enn jeg var, det er fantastisk at folk synes boka jeg har skrevet er spennende, sier han, men legger til: 

- Men hva hvis min neste roman ikke blir en suksess? Om tre år er jeg kanskje sint og bitter, hvem vet, fordi den neste litterære stjerna all oppmerksomhet. Så spørsmålet du stiller meg, kan jeg egentlig først svare på om noen år, sier suksessforfatteren fra Sveits.

SUGD INN: Romanen han har skrevet er en typisk «pageturner». Jöel Dickers favorittforfattere er John Steinbeck, Marguerite Duras, Dostojevskij og Romain Gary. Men Stieg Larsson har han ikke lest.Foto: Torbjørn Berg / Dagbladet
SUGD INN: Romanen han har skrevet er en typisk «pageturner». Jöel Dickers favorittforfattere er John Steinbeck, Marguerite Duras, Dostojevskij og Romain Gary. Men Stieg Larsson har han ikke lest.Foto: Torbjørn Berg / Dagbladet Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media