- Ble rørt av at Kurt stemte Ap

Statsministeren og Idol-artisten feirer 1. mai sammen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

||| (Dagbladet.no): Jens Stoltenberg dro i dag rett fra 1. maitoget i Oslo til Slemmestad hvor han holdt sin hovedtale i dag.

- Kjære alle sammen, gratulerer med dagen! Jeg er glad for å være her i dag, sa statsministeren - og innrømte at det sa han nesten uansett hvor han var og holdt tale.

- Litt rørt
- Vanligvis blir jeg bare sendt av gårde av partisekretæren min, og da bestemmer jeg lite. Martin (Kolberg) ble litt overrasket, jeg pleier vanligvis ikke å være så bestemt. Men da Kurt Nilsen ble intervjuet i Dagbladet for et års tid siden, langt ute i intervjuet, så sto det at han alltid var arbeider og alltid hadde vært for Arbeidspartiet. Jeg ble jo litt rørt av det, selv om jeg sikkert burde vært mer sakelig, så jeg sendt et brev til Nilsen, forklarer Stoltenberg.

Noen måneder senere ble han invitert til konsert på Rockefeller, hvor han møtte Jan Fredrik Karlsen og faren, som overbeviste ham om å holde tale i Slemmestad på første mai.

- Vi kommer alle fra Slemmestad
- Den andre grunnen til at jeg kom hit, er for å hylle Slemmestad. Dere fortjener en hyllest, sier statsministeren som minnes et skolebesøk på en fabrikk på Slemmestad en gang på 70-tallet.

- Dette er et lokalsamfunn der dere er stolte av stedet. Dere skaper tilhørighet, stolthet, for lokalsamfunnet dere kommer fra. Og vi lever i en tid som er global og nærmest grenseløst. Men jeg tror at jo mer global og jo mer internasjonal verden er, jo viktigere er det å beholde identiteten til den plassen man kommer fra.

- Norge består av mange tusen Slemmestad, som er bygget opp rundt en fabrikk. Mange steder er fabrikken nedlagt, men likevel er identiteten der fremdeles. Vi føler alle at vi kommer fra en plass som Slemmestad.

- Arbeid for alle
Stoltenberg kritiserte også de som mener at 1. mai-feiringen er utdatert.

- Det handler om en visjon om fellesskap og solidaritet. Det er en moderne, fremtidsrettet visjon, konstaterte han.

- Vi har hatt ulike paroler og ulike krav siden 1889. Men et av budskapene som har vært der hvert år, er arbeid for alle. Det er også budskapet i 2009.

- Nå står vi overfor det mest dramatiske økonomiske tilbakeslaget siden 1930-tallet. Vi har tilbakeslag i alle deler av verdensøkonomien. Ingen må tro at ikke vi også blir rammet, sa statsministeren, og fulgte opp med en kritikk av troen på at markedet ville regulere seg selv.

- En annen viktig lærdom, er at selv når nasjonalproduktet begynner å stige igjen, så går det tregere å få arbeidsløsheten ned igjen. Derfor må vi mobilisere alt vi har av politisk vilje for å sikre at vi ikke blir rammet av arbeidsløshet slik andre land i Europa har blitt rammet. Det handler om å ha lav penger, det handler om å bruke penger. Da får vi en dobbel gevinst, både bedre skoler og bedre veier, men også flere i jobb. Det kalles motkonjunkturpolitikk, og det er vi for.

Statsministeren benyttet anledningen til å lange ut mot høyresiden:

- Fellesskap er troen på at mennesker løser best oppgaver sammen. Trygge mennesker skaper mer. Vi tror velferdssamfunnet er en slags trampoline, der folk hopper opp og får de gode ideene. Vi er opptatt av at alle skal få samme utdanning, uansett om foreldrene dine er redere eller renholdsarbeidere.

- Internasjonal solidaritet
- Mens verden har klart å vise framgang på alle andre områder, dør fremdeles kvinner i forbindelse med barnefødsel hvert tredje sekund.
Med enkle midler kunne vi gjort noe med det. Noe av det fineste og viktigste Norge nå gjør, er å ta førersetet for å bedre mødrehelse.  Det er noe av det viktigste jeg vil ha frem på denne 1. mai dag, å vise internasjonal solidaritet. Det er bare ett parti på Stortinget som er i mot bistand.

- Hvis dere lover å ikke si det til noen, skal jeg innrømme at ingen partier er perfekte, selv ikke Arbeiderpartiet. Men derfor må man formidle til mennesker at de må ikke beherske alle spørsmål. Det valg handler om, er valg  av hovedretning og verdier, av hva man tror på.

- Jan Fredrik Karlsen satte meg på det i går. Han sa at hans politiske ståsted ikke handler om å ha lest partiprogrammer hele veien. Men det handler om tilhørighet, identitet, verdier; enten de formidles slik som her i Slemmestad, gjennom tradisjoner, eller gjennom Arbeiderpartiet, så handler det om å føle tilhørighet for hovedsakene. Hvis man føler at man hører til en historisk tradisjon som handler om rettferdighet og tilhørighet, så må man tror på det også ved valget i 2009, erklærte en statsminister i storform før han introduserte de nye gitarkameratene.

- En høydare
Kurt Nilsen og de andre kompisene i de nye gitarkameratene spilte etter statsministerens tale. Sammen med Espen Lind, Askil Holm og Alejandro Fuentes starter de opp turneen sin samme kveld.

- Det er stas og attpåtil en høydare for meg. De siste seks-sju åra har jeg vært så heldig å få jobbe på hver eneste 1. mai. Dessuten er det den første isdagen, det, har Kurt Nilsen tidligere fortalt Dagbladet.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer