Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Ble rørt da Nelson Mandela ble hyllet med «You Raise Me Up»

Hans egen hit ble framført da Nelson Mandela døde.

STERKT VENNSKAP: Det nære forholdet mellom har først til romanserykter, men det avviser de begge. - Vi er veldig gode venner, men har hvert vårt privatliv, ellers ville dette ikke gått, sier Fionnuala Sherry og Rolf Løvland. Foto: Anders Grønneberg
STERKT VENNSKAP: Det nære forholdet mellom har først til romanserykter, men det avviser de begge. - Vi er veldig gode venner, men har hvert vårt privatliv, ellers ville dette ikke gått, sier Fionnuala Sherry og Rolf Løvland. Foto: Anders Grønneberg Vis mer

Den 12 år gamle monsterhiten er i tur og orden blitt framført av bl.a:

En gullgruve Brian Kennedy, Josh Groban, Westlife og Il Divo og har alene nærmest sikret Rolv Løvlands pensjon.

- Den dukker opp over alt, sier Løvland og fortsetter:

- Men det var veldig spesielt å høre et gospelkor i Sør-Afrika synge den i forbindelse med Nelson Mandelas død.

20 år siden Det er 20 år siden Rolf Løvland møtte den irske fiolinisten Fionnuala Sherry. Resten av historien er kjent for de fleste: året etter framførte Secret Garden «Nocturne» i den europeiske Melodi Grand Prix-finalen i Dublin, med Gunnhild Tvinnereim på vokal - og Norge vant.

- Vi hadde ikke vært her vi er i dag uten den finalen, men vi hadde drevet med det samme, sier Løvland.

Dagbladet møter paret i Oslo. Fionnuala Sherry har tatt turen fra den franske rivieraen, der hun bor med sin ektemann. Løvland har ikke reist fullt så langt, fra Lørenskog - der han bor når han ikke er i hus nummer to på Sørlandet.

Lidenskap for musikk Samarbeidet bærer ikke preg av slitasje. Undertegnede møtte dem for første gang i Dublin for 19 år siden. Få, bortsett fra Løvland selv, trodde vel at Secret Garden skulle vinne med en new age-låt.

- Det tok av. Siden har vi holdt sammen. Hemmeligheten er lidenskap for musikken - og så er vi gode venner.

Fionnuala Sherry understreker at vennskapet er et grunnleggende fundament for suksessen. De jobber hardt, men har også pauser fra hverandre. Det er viktig for å bevare entusiasmen.

Romanserykter Det har alltid sirkulert rykter om at de har vært mer enn gode venner. Rolf har fremdeles sin Anne Kristin, som han har tre barn med — som igjen har gitt ham tre barnebarn.

- Det oppstår lett slike romanserykter, men vi har våre helt separate liv og ektefeller, slår Fionnuala Sherry fast.

DUBLIN MAI 1995: Fionnuala Sherry og Rolf Løvland med Gunnhild Tvinnereim til venstre etter Eurosong-seieren. Foto: Per R. Løchen / NTB Scanpix
DUBLIN MAI 1995: Fionnuala Sherry og Rolf Løvland med Gunnhild Tvinnereim til venstre etter Eurosong-seieren. Foto: Per R. Løchen / NTB Scanpix Vis mer

Duoen har gitt ut ti album og Løvland er nr. 2, etter a-ha, når det gjelder inntekter av opphavsrett i Norge. Nå er duoen aktuell med «Just The Two Of Us», der de gjenskaper seg selv svært minimalistisk.

- Skummelt Som tittelen antyder tolker de et knippe av sine gamle hits - som tidligere er blitt framført med stort orkester og andre gjesteartister.

- Det var et skummelt sted å gå, å gjøre det så nedstrippet, sier Rolv Løvland.

Han var usikker på om det var noe å gi ut, men plateselskapet likte det og overbeviste ham om at dette var mer enn for bare hardcore-fansen.