STERKT VENNSKAP: Det nære forholdet mellom har først til romanserykter, men det avviser de begge. - Vi er veldig gode venner, men har hvert vårt privatliv, ellers ville dette ikke gått, sier Fionnuala Sherry og Rolf Løvland. Foto: Anders Grønneberg
STERKT VENNSKAP: Det nære forholdet mellom har først til romanserykter, men det avviser de begge. - Vi er veldig gode venner, men har hvert vårt privatliv, ellers ville dette ikke gått, sier Fionnuala Sherry og Rolf Løvland. Foto: Anders GrønnebergVis mer

Ble rørt da Nelson Mandela ble hyllet med «You Raise Me Up»

Hans egen hit ble framført da Nelson Mandela døde.

Den 12 år gamle monsterhiten er i tur og orden blitt framført av bl.a:

En gullgruve Brian Kennedy, Josh Groban, Westlife og Il Divo og har alene nærmest sikret Rolv Løvlands pensjon.

- Den dukker opp over alt, sier Løvland og fortsetter:

- Men det var veldig spesielt å høre et gospelkor i Sør-Afrika synge den i forbindelse med Nelson Mandelas død.

20 år siden Det er 20 år siden Rolf Løvland møtte den irske fiolinisten Fionnuala Sherry. Resten av historien er kjent for de fleste: året etter framførte Secret Garden «Nocturne» i den europeiske Melodi Grand Prix-finalen i Dublin, med Gunnhild Tvinnereim på vokal - og Norge vant.

- Vi hadde ikke vært her vi er i dag uten den finalen, men vi hadde drevet med det samme, sier Løvland.

Dagbladet møter paret i Oslo. Fionnuala Sherry har tatt turen fra den franske rivieraen, der hun bor med sin ektemann. Løvland har ikke reist fullt så langt, fra Lørenskog - der han bor når han ikke er i hus nummer to på Sørlandet.

Lidenskap for musikk Samarbeidet bærer ikke preg av slitasje. Undertegnede møtte dem for første gang i Dublin for 19 år siden. Få, bortsett fra Løvland selv, trodde vel at Secret Garden skulle vinne med en new age-låt.

- Det tok av. Siden har vi holdt sammen. Hemmeligheten er lidenskap for musikken - og så er vi gode venner.

Fionnuala Sherry understreker at vennskapet er et grunnleggende fundament for suksessen. De jobber hardt, men har også pauser fra hverandre. Det er viktig for å bevare entusiasmen.

Romanserykter Det har alltid sirkulert rykter om at de har vært mer enn gode venner. Rolf har fremdeles sin Anne Kristin, som han har tre barn med — som igjen har gitt ham tre barnebarn.

- Det oppstår lett slike romanserykter, men vi har våre helt separate liv og ektefeller, slår Fionnuala Sherry fast.

DUBLIN MAI 1995: Fionnuala Sherry og Rolf Løvland med Gunnhild Tvinnereim til venstre etter Eurosong-seieren. Foto: Per R. Løchen / NTB Scanpix
DUBLIN MAI 1995: Fionnuala Sherry og Rolf Løvland med Gunnhild Tvinnereim til venstre etter Eurosong-seieren. Foto: Per R. Løchen / NTB Scanpix Vis mer

Duoen har gitt ut ti album og Løvland er nr. 2, etter a-ha, når det gjelder inntekter av opphavsrett i Norge. Nå er duoen aktuell med «Just The Two Of Us», der de gjenskaper seg selv svært minimalistisk.

- Skummelt Som tittelen antyder tolker de et knippe av sine gamle hits - som tidligere er blitt framført med stort orkester og andre gjesteartister.

- Det var et skummelt sted å gå, å gjøre det så nedstrippet, sier Rolv Løvland.

Han var usikker på om det var noe å gi ut, men plateselskapet likte det og overbeviste ham om at dette var mer enn for bare hardcore-fansen.