Ble røykeavhengig etter filmrolle

Line Verndal sliter med å slutte å røyke etter innspillingen av filmen «Limbo» for et år siden.

BEGYNTE Å RØYKE: Line Verndal måtte røyke i rollen som Sonia i filmen «Limbo» - det sju år etter hun sluttet. -Jeg sliter fremdeles med å slutte, innrømmer hun overfor Dagbladet. Her fra oppsetningen «Sangen om den røde rubin» på Riksteatret. Foto: Berit Roald / Scanpix
BEGYNTE Å RØYKE: Line Verndal måtte røyke i rollen som Sonia i filmen «Limbo» - det sju år etter hun sluttet. -Jeg sliter fremdeles med å slutte, innrømmer hun overfor Dagbladet. Her fra oppsetningen «Sangen om den røde rubin» på Riksteatret. Foto: Berit Roald / ScanpixVis mer

||| «Himmelblå»-skuespilleren Line Verndal måtte røyke i rollen som Sonia under innspillingen av «Limbo».

Hun sliter fremdeles med å slutte.

- Jeg gjorde alt for å virke troverdig i rollen som Sonia, dermed måtte jeg røyke, sier hun.

Verndal sluttet å røyke for sju år siden, nå sliter hun med å slutte - igjen.

Hun måtte jobbe hardt for å komme innunder huden på rollefiguren Sonia, som prøver å holde fasaden som forsmådd hustru i Trinidad på 70-tallet.

Åpen og sårbar - Jeg har aldri vært i en så ekstrem situasjon son Sonia er. Det var krevende og heftig i gå inn i rollen. Måtte gjøre meg åpen og sårbar, sier hun.

«LIMBO»-GJENGEN: Er er skuespillerne, fra v. Line Verndal, Bryan Brown, Lena Endre og Henrik Rafaelsen. Foto: Anders Grønneberg
«LIMBO»-GJENGEN: Er er skuespillerne, fra v. Line Verndal, Bryan Brown, Lena Endre og Henrik Rafaelsen. Foto: Anders Grønneberg Vis mer

For å virke troverdig, takket hun nei til luresigaretter.

Jeg begynte å smårøyke litt noen dager før jeg dro til Trinidad, det smakte ikke godt. Nå sliter jeg med å slutte.

Røyker og skjelver
Sonia går på en skikkelig smell som passiv rikmannsfrue, fremmedgjort av tjenerskap.

Hun skjelver på hendene når hun røyker i filmen.

- Kroppen levde nærmest sitt eget liv. Hendene ville innimellom ikke slutte å skjevle. Jeg måtte tro fullt på den personen jeg skulle spille, sier Line.

Godt mottatt Da filmen ble vist forrige måned på Filmfestivalen i Haugesund, ble den godt mottatt av pressen.

GJENSYNSGLEDE:  Bryan Brown og Lena Endre har ikke sett hverandre på nesten et år. Bak Maria Sødahl, Henrik Rafaelsen og Iben Luel Hersoug. Foto: Anders Grønneberg
GJENSYNSGLEDE: Bryan Brown og Lena Endre har ikke sett hverandre på nesten et år. Bak Maria Sødahl, Henrik Rafaelsen og Iben Luel Hersoug. Foto: Anders Grønneberg Vis mer

Den erfarne australske Bryan Brown, som har spilt i mange Hollywood-filmer, roser de skandinaviske skuespillerne — og ikke minst manusforfatter og regissør Maria Sødahl.

- Jeg er glad jeg har fått være med i denne filmen. Det er blitt en rik og varm film og den er godt fortalt av Maria, sier Bryan Brown, som spiller Charlottes (Lena Endre) ektemann, Daniel.

Kjærlighet og svik Året er 1973. Sonia (Line Verndal) reiser med sine to barn fra Norge til Trinidad, hvor ektemannen Jo (Henrik Rafaelsen) er utstasjonert i oljebransjen. Selv om livet på den andre siden av kloden kan minne om en evigvarende ferie, slår bildet av den eksotiske tilværelsen med tjenere, stort hus og privatsjåfør raskt sprekker. «Limbo» er en film om kjærlighet, svik og voksesmerter.

Line Verndal beskriver det som en gavepakke å få jobbe med kjente skuespillere som Lena Endre og Hollywood-stjernen Bryan Brown.

- Dette er stjerner jeg har sett på film. Vi fant tonen, og jeg ville aldri klart å spille Sonia hvis jeg ikke hadde god kjemi med Lena.

Litt Michael Caine-ish Bryan Brown, som er kjent fra Cocktail (1988) der han spilte mot Tom Cruise.

Brown var nylig å se i Baz Luhrmanns storfilm Australia (2008) med Nicole Kidman og Hugh Jackman.

VENNINNER: -Kjemien mellom oss ble veldig god, sier Line Verndal (t.v) og Lena Endre. Foto: Anders Grønneberg
VENNINNER: -Kjemien mellom oss ble veldig god, sier Line Verndal (t.v) og Lena Endre. Foto: Anders Grønneberg Vis mer

- Han er litt Michael Caine-ish, sier hun om Brown.

Lena Endre roser også regissør Maria Sødahl.

- Dette er ingen actionfilm, med et drama folk som har levd en stund kan kjenne seg igjen i. Ingen spesial effects, bortsett fra de i hjertet, sier Endre.

Hun omtaler «Limbo» som en sterk og troverdig film, som hun mener helt fortjent nylig fikk en regipris under filmfestivalen i Montreal i Canada.

Utro på film Sonias ektemann (Jo) i filmen, Henrik Rafaelsen, er mest kjent fra teatret. Han er fast på Nationaltheatret, der han for tida spiller «Ibsenmaskin».

-En lavmælt film. Det var krevende å holde spenningen og nerva oppe, sier han.

Neste måned er han igjen filmaktuell, og i «Sykt lykkelig» spiller han også en utro mann.

- Det er vel blitt mitt fag, å være utro på film, sier  han å ler.

 

FÅR ROS: regissør Maria Sødahl (t.v.) får ros av Lena Endre for sitt fortellertalent. Foto: Anders Grønneberg
FÅR ROS: regissør Maria Sødahl (t.v.) får ros av Lena Endre for sitt fortellertalent. Foto: Anders Grønneberg Vis mer