Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Ble selv utskjelt for tekstene sine. Nå mener Tix at russelåtene har gått altfor langt

- Jeg tar fullstendig avstand fra låter med slike temaer.

Andeas Haukeland. Foto: Jacques Hvistendahl / Dagbladet
Andeas Haukeland. Foto: Jacques Hvistendahl / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): - Jeg vil ikke at media skal bruke spalteplass på å markedsføre låter som glorifiserer narkotika, vold, utestenging eller overgrep. Jeg tar fullstendig avstand fra låter med slike temaer, og det er fansen min helt klar over, sier musikkprodusent Andreas «TIX» Haukeland til Dagbladet.

I 2015 ble det massivt bråk rundt Haukeland, også kjent under navnet TIX, som er en av Norges mest brukte russelåtprodusenter. Den gangen slaktet svært mange tekstene til musikeren, særlig den omstridte låten han laget for russebussen «Sjeiken 2015».

Debatten raser

For to år siden gikk kritikken mot ham ut på at musikken var kvinnefornedrende, og at den bagatelliserte voldtekt. Noen år etterpå har bærumsaristen, som fortsatt har stor kommersiell suksess med sine populære russelåter, tonet ned det kontroversielle innholdet i sine egne sanger.

Debatten raser imidlertid videre.

For i år var det særlig produsentduoen Solguden & Mannen som vekket sterke reaksjoner med låten «Playboy 2017». Politiet, medelever og rektor ved en av skolene der «Playboy»-russen er avgangselever reagerte sterkt på tekstlinjer som blant annet «Er du tretten, er du med. Når du suger, så gå ned».

Beskyldninger om glorifisering av voldtekt og pedofili haglet, og etter den massive kritikken la Solguden & Mannen seg flate, og endret seinere teksten.

- Provoserende

Andreas «TIX» Haukeland opplever nå at «stempelet» han har jobbet lenge for å fjerne, henger ved ham. Da Dagbladet forrige fredag anmeldte årets russelåter, skrev Dagbladet feilaktig i omtalen av låten «Baymax 2017» om TIX' «tidligere glorifisering av pedofili».

Den påstanden stemmer ikke, og det reagerer bærumsartisten sterkt på.

- Det provoserer meg at navnet mitt dukker opp i forbindelse med sanger og tekster jeg verken har sunget på eller skrevet. TIX-låtene er relativt stuerene, men de drøyeste russelåtene blir laget for å få oppmerksomhet, og det er frustrerende at media er så dumme at de hausser dem opp, og dermed bidrar til at det vil komme flere drøye låter de neste årene, skriver Haukeland i e-post.

- En vesentlig forskjell

Nå ønsker Haukeland å vise at han tar avstand fra låter med «ulovlig» tematikk.

- Jeg tar avstand fordi det er en vesentlig forskjell mellom det å tøye grensene og det å faktisk krysse dem. Det skjønner selv barn. I russelåtene mine geiper jeg til deg fra andre siden av sandkassa, jeg går ikke bort og slår deg ned med spaden min, sier Haukeland.

- Jeg synes det er litt kult at Dagbladet nylig annonserte TIX som den 5. mest avspilte artisten i Norge, men når musikkanmeldelsen kommer på trykk har ikke anmelderen hørt låtene mine engang. Det bekrefter kanskje hvorfor musikkanmeldere er en utrydningstruet yrkesgruppe, og hvorfor mange sliter med å ta dem seriøst. Den dagen jeg får en sekser på terningen er det mulig jeg har sviktet fansen, avslutter Haukeland.